Șurubelnița – o unealtă multifuncțională pentru atelierul tău

luni, 23 mai 2022

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2018/01/17/06/21/electrician-3087536_960_720.jpg 

Cu siguranță ai fost măcar o dată în situația de a avea nevoie de o șurubelniță. Fie că îți trebuia ca să desfaci ceva, fie că îți trebuia ca să montezi ceva, șurubelnița a fost unealta de care te-ai folosit pentru a duce treaba la bun sfârșit. Șurubelnița este în topul celor mai utilizate și utile obiecte din trusa de scule.

Părțile componente ale unei șurubelnițe

Șurubelnița este alcătuită din mâner, o tijă rotundă și un cap. Capul poate fi de diferite tipuri, așa cum vei vedea în rândurile următoare. Ca lungime, șurubelnițele uzuale se situează între 50 mm și 46 cm.

Mânerul unei șurubelnițe este, de obicei, din plastic sau lemn și va fi întotdeauna fixat de tijă, asta pentru a preîntâmpina ruperea acestuia.

Tija unei șurubelnițe este componenta dintre mâner și cap. Metalul este materialul din care este confecționată această parte, scopul fiind rezistența sporită.

Capul șurubelniței este în partea opusă mânerului și este, de obicei, călit pentru a se asigura o aderență superioară în vederea înșurubării.

Câte tipuri de șurubelnițe există?

Există multe tipuri de șurubelnițe, iar în următoarele rânduri voi prezenta câteva dintre ele.

Să începem cu șurubelnița obișnuită. Acestui tip de șurubelniță i se mai spune și șurubelnița cu „lama plată” sau șurubelnița cu “cap drept”. Aceste denumiri vin de la faptul că lama este în formă de daltă. Strângerea șuruburilor cu această șurubelniță presupune întinderea lamei pe lățimea capului șurubului și mișcarea de rotație. Este cunoscută problema pe care o aduce această șurubelniță, accea de a aluneca în partea laterală atunci când i se aplică o presiune mai mare.

Un al doilea tip de șurubelniță este Philips, sau șurubelnița în cruce. Această unealtă este folosită în toate domeniile, de la asamblarea mobilei până la fabricarea aparaturii electrocasnice. Vârful permite fixarea în capul șurubului și diminuează riscul alunecării laterale.

Șurubelnița Torx este șurubelnița în stea. Lamele acestui tip de șurubelniță se aseamănă unei flori rotunjite și oferă o stabilitate mare atunci când este folosită. 

Tipul de șurubelniță hex este un tip mai neobișnuit, dar care devine din ce în ce mai popular. Această șurubelniță e cunoscută și sub numele de cheie Allen, hexagonală sau hexagon. Aceste șurubelnițe se folosesc la întreținerea bicicletelor, dar în ultimul timp sunt foarte folosite și de companiile de mobilier. Dacă ați cumpărat vreodată mobilier pe care l-ați montat singuri, cu siguranță ați găsit în pachet și o șurubelniță din acest tip.

O șurubelniță care este foarte populară în Canada, acolo unde a și apărut prima dată, este șurubelnița Robertson. Acest tip de șurubelniță are capul pătrat. Foarte utilă mai ales dacă activați în industria auto, unde șuruburile cu cap pătrat sunt des folosite.

Un alt tip de șurubelniță este Frearson. Mai este cunoscută și ca Reed și Prince. Este asemănătoare cu tipul de șurubelniță Philips, pentru că are capul în formă de cruce, dar se deosebește de aceasta prin faptul că vârful este mai ascuțit. Este folosită la echipamentele nautice, dar și în orice alt domeniu în care este necesară precizia.

Surubelnița papion, cunoscută și ca șurubelnișa cap de ambreiaj, a suferit de-a lungul timpului mai multe modificări în ceea ce privește design-ul. Fantele acestei șurubelnițe seamănă cu o cravată.

Există și o șurubelniță care reprezintă un standard industrial japonez. E vorba despre șurubelnița JIS, care are o formă asemănătoare cu modelul Philips. 

Modelul de șurubelniță pozidriv mai este cunoscut și ca pozi și este practic o actualizare a modelului Philips. Modelul este caracterizat de vârful contondent și de existența unor lame mai mici între lamele principale. Această șurubelniță este special concepută pentru șuruburile pozidriv, care au patru linii suplimentare.

Un model care se folosește la metrou, ascensoare sau terminale de autobuz este șurubelnița cheie de piulițe. Aceasta mai poartă și denumirile de cap găurit sau nas de porc. Este creată să îndeplinească funcții antiefracție. Șuruburile pentru care este folosită această șurubelniță sunt speciale, având două găuri situate în capete opuse, astfel că sunt foarte greu de desfăcut fără scula potrivită.

Dacă ești în căutarea unei șurubelnițe, poți alege modelul potrivit de pe Casa Idea

Cele mai eficiente tipuri de șurubelnițe

Pentru a putea duce treaba la bun sfârșit, trebuie să știi care sunt șurubelnițele potrivite nevoilor tale. Indiferent că le folosești în gospodărie pentru reparații sau la serviciu ca profesionist. 

Șurubelnița multifuncțională este ideală pentru cei care au nevoie de o sculă pe care să se poată baza în gospodărie. Este foarte ușor de folosit prin prisma faptului că are un antrenor cu clinchet astfel că nu e necesară forță mare de înșurubare. 

Tipul de șurubelniță izolată este perfectă pentru momentele în care vrei să lucrezi la instalații electrice de până în 1000W sau la dispozitive sub tensiune.

Nu în ultimul rând sunt șurubelnițele pentru uz industrial care sunt utilizate în lucrările profesionale din vaste industrii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe