Instrucţie inedită a ofiţerilor din 17 ţări, împotriva atacurilor teroriste de genul Nisa sau Barcelona

duminică, 15 mai 2022

Un exerciţiu de pregătire, derulat pentru forţe de ordine din 17 state europene, a avut loc în cursul săptămânii trecute, la Şcoala de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica”, din Drăgăşani - Vâlcea. Instructori din cadrul Poliţiei din Anvers - Belgia, Ljubljana - Slovenia şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române au simulat, timp de trei zile, în centrul de pregătire de la Drăgăşani, situaţii de criză de genul atacurilor produse în trecut la Nisa sau Barcelona. 20 de ofiţeri din 17 ţări europene au beneficiat de cunoştinţele şi experienţa acestora.
La finele acestei săptămâni s-a încheiat la Drăgăşani sesiunea de antrenament în cadrul stagiului de pregătire pentru situaţii de atac de tip „vehicle ramming” similar tragediilor produse la Nisa sau Barcelona, la care au participat 20 de ofiţeri de poliţie şi jandarmerie din 17 state ale Uniunii Europene.   Acţiunea face parte din proiectul „Pericles: preventing vehicle ramming attacks”, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul de Securitate Internă, în cadrul căruia Jandarmeria Română are calitatea de partener, alături de Poliţia din Anvers – lider de proiect, Poliţia din Ljubljana, Poliţia din Mechelen, Poliţia Federală Belgiană şi municipalităţile Anvers, Mechelen şi Ljubljana.     „Este pentru prima dată când am ocazia să trag într-un autovehicul aflat în mişcare, dar a fost o experienţă grozavă. Şi chiar dacă am ratat în mare parte, sper ca la acţiunile viitoare să nimeresc ţinta”, a mărturisit unul dintre ofiţerii participanţi la curs.    Un altul a recunoscut: „A fost distractiv, a trebuit să folosim muniţie diversă, motiv pentru care a fost nevoie de dublă concentrare, dar a fost extrem de palpitant”.

„În această perioadă am fost purtătorul de cuvânt al exerciţiului. Cursanţii s-au pregătit pentru a face faţă cu brio unui atac asupra unei mulţimi, de tipul „vehicule ramming”. Cursul a avut două componente (teorie şi practică), astfel ca la rândul lor cursanţii să fie capabili să-i instruiască pe poliţiştii sau forţele de aplicare a legii din statele din care provin, pentru a preveni şi gestiona eficient astfel de atacuri”, a menţionat lt. Cătălin Bădin din cadrul Jandarmeriei Române.

Citeste mai mult: adev.ro/rbvh49

646x404 (1) 646x404

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe