Insigna din parbriz cu care cred „șmecherașii” că scapă de poliție. Ce reprezintă cu adevărat IPA

duminică, 22 mai 2022

Cu toții am văzut, probabil, autovehicule care au în bord o insignă oficială sau însemnele poliției, dar mulți dintre șoferii care o dețin par să nu aibă nicio legătură cu uniforma de polițist.

Unii dintre conducătorii auto își achiziționează insigna IPA în speranța că vor trece neobservați de către adevărații oameni ai legii. Aceasta pare să fie o practică comună printre „șmecherașii” care au ocupații nu tocmai demne de admirație sau care doresc să iasă în evidență cu orice chip.

Deși pare să fie o modă demult apusă, există încă multe site-uri care vând insigne, stickere și chiar suporturi pentru numere auto inscripționate cu logo-ul IPA.

Ce nu știu însă șoferii este că aplicarea de abțibilduri și alte astfel de însemne oficiale false se pedepsește conform legii, iar polițiștii au întotdeauna ac de cojocul „șmecherașilor”.

De altfel, legislația rutieră în vigoare stabilește că „aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni, potrivit avocatnet.ro.

„Aceste insigne se iau contra cost când te înscrii in asociație, o primești pe cea de pus în geam și un portofel de piele cu o insignă atașată. Doar polițiștii se pot înscrie, dar mai fac și ei un ban cu aceea insignă din parbriz. Soția s-a înscris, a primit cele două insigne, portofelul îl poartă, cea de geam am aruncat-o într-un sertar. Pe lângă faptul că nu îți aduce beneficii în Romania, te mai ia lumea și de cocalar. În străinătate o pun, acolo e alta poveste”, scrie un internaut pe un forum cu topicul IPA.

Ce reprezintă cu adevărat IPA

Asociația Internațională a Polițiștilor (în engleză The International Police Association), abreviat ca IPA, este cea mai mare asociație a polițiștilor din lume, cu peste 372.000 de membri, reprezentată pe 5 continente, 100 de țări, dintre care 65 sunt secții naționale afiliate.

Ea a fost înfiinţată la iniţiativa ofițerului de poliţie din Lincolnshire – Anglia, Arthur Troop, care a dorit să creeze astfel un canal pentru prietenia între poliţiştii de pretutindeni şi cooperarea internaţională.

IPA este o organizație a prieteniei pentru membrii forțelor de poliție, personal activ precum și persoanele care și-au încetat raporturile de serviciu cu drept la pensie, fără discriminare de rang, sex, rasă, limbă sau religie.

Membrii IPA din România se numără printre zecile de poliţişti şi jandarmi ce îndeplinesc misiuni ONU peste hotare. Cu sprijinul material al Secţiei naţionale, numeroşi tineri membri au urmat cursuri de limbi străine – obţinând certificate de excelenţă, şi-au editat discuri muzicale, plachete literare sau au participat la expediţii de alpinism, din munţii Asiei până în Argentina şi Chile.

IPA Secția Română numără în prezent aproximativ 50.000 membri, fiind pe locul 2 în lume, după Germania. Aceasta a contribuit definitoriu la crearea Muzeului Poliţiei naţionale de la Târgovişte, inaugurat în iulie 2000, şi are o frumoasă Casă IPA la Giarmata, iar două imobile similare se află în stadiu de finalizare la Lipova – jud. Arad şi la Lepşa – jud. Vrancea.

Asociația se poate mândri cu faptul că este cel mai mare ONG din România, cu 150 de regiuni înființate în toate județele, dar și cu dezvoltarea recentă a acesteia sub aspectul parteneriatelor încheiate și a activităților desfășurate.

Folosirea necorespunzătoare a însemnelor IPA constituie infracțiune

Președintele IPA 3 Argeș, George Ionașcu, a vorbit, pentru Argeș Press, despre felul în care încearcă șoferii să folosească însemnele IPA și cum se obțin oficial aceste insigne.

„Emblema IPA este marcă înregistrată, iar cei care o folosesc necorespunzător trebuie să știe că acest lucru constituie infracțiune. Ea nu a fost construită pentru a oferi vreun avantaj în trafic.

În acest moment, există două societăți comerciale agreate de Secția Română care o confecționează, dar respectivele confecționează o insignă oficială cu seria corespunzătoare legitimației. Acestea se obțin doar dacă ești membru și ai cotizația la zi. Persoanele care solicită o insignă sau un portofel cu insignă trebuie să prezinte un card special care se emite anual.”, explică George Ionașcu, președintele Comitetului Executiv Regional al Asociației Internaționale a Polițiștilor Secția Română – Regiunea 3 Argeș.

Sursa: argespress.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Insigna din parbriz cu care cred „șmecherașii” că scapă de poliție. Ce reprezintă cu adevărat IPA”

  1. Bună ziua,sunt membru ipa din 2009 și am o nelămurire cu parcarea autoturismului personal în străinătate, în caz de nevoie pot parca în parcările colegilor polițiști din străinătate pentru 2-3 ore?.
    Multumesc

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe