Protejarea mediului înconjurător - ce putem face pentru el?

vineri, 1 aprilie 2022

Dacă vorbim de mediu înconjurător, vorbim de ființe vii, de atmosferă, de temperatură, apă și sol, de lumină și relief. Practic, de tot ce înseamnă condiții naturale pe Pământ, și nu doar păduri și animale. Cu cât efectele poluării sunt mai evidente, cu atât se vorbește mai mult de protejarea mediului. Este singura modalitate prin care viața își poate continua cursul firesc pe această planetă. Pământul poate trăi fără noi, dar noi fără el, nu. Din acest motiv, trebuie să învățăm ce să facem pentru a-l putea proteja.

Iată ce poți face tu pentru binele mediului înconjurător!

Colectarea selectivă a deșeurilor 

Fiecare om are o misiune pe acest Pământ - să recicleze. Colectarea selectivă sau separată a deșeurilor și reciclarea lor sunt printre primele și cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a proteja mediul înconjurător împotriva poluării. În România, colectarea selectivă a devenit obligatorie începând cu data de 1 iulie 2019. De atunci, fostele containere în care erau depozitate deșeurile au fost înlocuite cu pubele speciale, câte una pentru fiecare categorie de deșeuri în parte - verde pentru sticlă, albastru pentru hârtie și carton, galben pentru plastic și metal, maro pentru deșeuri biodegradabile și negru pentru deșeuri reziduale, amestecate. Schimbarea vine pe fondul cantităților uriașe de deșeuri care nu sunt niciodată reciclate, deși ar putea fi, și care ajung în gropile de gunoi, acolo unde încep să polueze.

Responsabilitate 

Prin activitatea lor, companiile generează deșeuri de ambalaje pe care, atât moral, cât și prin lege, au obligația să le raporteze în cantitățile reale, să le recicleze și să le valorifice până la țintele minime prevăzute. Întregul proces de gestiune a deșeurilor, de la identificarea categoriilor de deșeuri generate, la evidențe lunare și raportări anuale, și până la predarea către colectori autorizați pentru transport și reciclare propriu-zisă, poate fi destul de dificil. Din acest motiv, este nevoie de oameni instruiți în acest sens, care să-l preia. Societățile generatoare de deșeuri, responsabile de întregul flux al deșeului, de la generare până la încetarea statutului de deșeu, au posibilitatea să transfere această responsabilitate către un OIREP / OTR (vezi aici detalii despre OTR pentru deșeuri) - așa cum este ECO Synergy. Organizația se va ocupa de colectarea deșeurilor de ambalaje și, mai departe, de reciclare, luând de pe umerii companiilor toată grija lor. 

Un stil de viață fără risipă 

Ambalajele nu sunt irosite atunci când pot fi reciclate sau refolosite, deci, nu generează deșeuri și nici nu au un impact negativ asupra mediului înconjurător. Să reduci cantitățile de deșeuri este un alt lucru pe care-l poți face pentru a proteja mediul. Vei vedea, după ce faci asta, cât de mult gunoi produci, de fapt. Subiectul ambalajelor reciclabile este unul tot mai des discutat în companii, care încearcă să reducă numărul deșeurilor, dar și în rândul oamenilor, care caută tot mai des aceste opțiuni. Caută și tu și utilizează ambalaje care pot fi refolosite sau reciclate. Vei economisi de două ori, o dată prin folosirea unei cantități mai mici de materiale, și o dată prin reducerea costurilor legate de transport și depozitare. Norvegia reciclează 97% din sticlele de plastic existente. Impresionant, nu? Putem să o facem și noi! 

La o primă vedere, lucrurile se îndreaptă spre mai bine. Înțelegem că mediul înconjurător are nevoie de noi să reziste și să prospere, iar noi avem nevoie de el să rămânem sănătoși și mereu tineri. Stă în puterea și voința fiecăruia dintre noi să facem să fie mai bine pentru generațiile viitoare și să aducem zăpada înapoi în iarnă. Te alături și tu?

Sursa foto: unsplash.com 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe