Mai mulți pensionari din Vâlcea s-au trezit datori la bănci, deși nu împrumutaseră niciun leu. Cum s-a întâmplat totul

marți, 19 aprilie 2022

Șapte pensionari din județul Vâlcea au aflat că sunt datori la bănci, cu toate că nu au făcut niciun împrumut.

Ei au fost păcăliți de către un bărbat care s-a prezentat drept angajat al unei bănci și s-a folosit de datele personale ale acestora prin clonarea unor aplicații de mobile banking, informează Adevărul.

Bărbatul a fost reținut de polițiști pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi acces ilegal la un sistem informatic, toate în formă continuată, iar procurorii au demarat o acțiune penală față de acesta în cursul zilei de luni. Marți, bărbatul va fi prezentat Tribunalului Vâlcea, cu propunere de arestare preventivă.

Prejudiciul trece de 10.000 de euro

Oamenii legii susțin că, timp de opt luni, bărbatul, care a pretins că lucrează la o bancă, a reușit să convingă șapte pensionari din Vâlcea să îi comunice o serie de informații personale, pe care le-a folosit să obțină credite online în numele lor. Prejudiciul trece de 10.000 de euro, potrivit anchetatorilor.

Proocurorii spun că totul a început în vara lui 2021.

„Din probatoriul administrat în această cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că în perioada 5 august 2021 – 14 martie 2022, inculpatul, profitând de lipsa cunoştinţelor de specialitate în ceea ce priveşte folosirea aplicaţiilor de online banking, a indus în eroare mai multe persoane vătămate: şapte pensionari şi trei societăţi de creditare. Prin manopere frauduloase, constând fie în clonarea unor aplicaţii de mobile banking, fie în folosirea de calităţi mincinoase – prezentându-se drept funcţionar bancar -, a obţinut credite online în numele persoanelor fizice, fără acordul acestora. Prejudiciul cauzat în urma activităţii infracţionale desfăşurate de către inculpat se ridică la suma de 50.293 de lei şi 3.010 euro”, se specifică într-un comunicat al procurorilor din Vâlcea.

Aceștia adaugă că vâlceanul a accesat fără drept aplicațiile bancare și conturile persoanelor păgubite și și-a transferat în conturi sume importante din conturile acestora. Mai mult, el a retras și alte sume de la ATM-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe