De ce sunt importante probioticele și cum trebuie alese

joi, 7 aprilie 2022

 

https://www.herbalife.com/content/dam/regional/nam/en_us/sites/herbalife_nutrition/web_graphic/editorial/2021/11-Nov/NutritionTips_SusanBowerman_article1_770x515_USEN.jpg.jpg

Trilioane de bacterii trăiesc în corpul tău, în special în intestinul gros. Această totalitate de bacterii este cunoscută sub numele de microbiotă intestinală, care este implicată în sănătatea imunitară, digestie și alte funcții.

Totuși, unele dintre aceste microorganisme provoacă boli, în timp ce altele le combat. De aceea, aveți nevoie de un echilibru adecvat de bacterii bune și rele pentru a proteja sănătatea. Când acest echilibru este perturbat, apar probleme. Atunci probioticele îți pot oferi ajutorul de care ai nevoie pentru a reveni la normal.

Probioticele sunt bacterii benefice asemănătoare celor care se găsesc în mod natural în corpul tău. Nenumăratele produse probiotice de pe piață conțin o gamă și mai largă de tulpini bacteriene probiotice. Pentru a obține beneficii, trebuie să alegi cele mai potrivite probiotice pentru a-ți rezolva problema particulară.

Se crede că un dezechilibru în microbiota intestinală contribuie la o serie de probleme de sănătate, în special probleme gastrointestinale, precum și la disfuncția imunitară și la infecții. Echilibrul bacterian poate fi perturbat de afecțiuni medicale, stres emoțional și fizic și, mai ales, utilizarea antibioticelor, care distrug bacteriile bune împreună cu cele rele.

Probioticele ajută la înclinarea balanței înapoi în favoarea bacteriilor benefice. Procedând astfel, ele pot oferi o oarecare atenuare dacă aveți sindrom de colon iritabil, colită ulceroasă, diaree infecțioasă acută și diaree asociată cu utilizarea antibioticelor sau infecție cu Clostridium. De asemenea, îți pot stimula imunitatea, pot lupta împotriva inflamației și pot avea efecte benefice asupra colesterolului.

Alegerea unui probiotic

Pentru a fi un adevărat probiotic, un produs trebuie să conțină culturi bacteriene vii și active, ceea ce trebuie să fie indicat inclusiv pe ambalaj.

O recomandare generală este să alegeți produse probiotice cu cel puțin 1 miliard de unități formatoare de colonii și care să conțină genul Lactobacillus, Bifidobacterium sau Saccharomyces boulardii, unele dintre cele mai cercetate probiotice. Dar poate fi necesar să aprofundați cercetarea, deoarece fiecare gen de bacterii cuprinde numeroase tulpini care produc rezultate diferite.

De exemplu, iaurtul este făcut cu două culturi bacteriene „de pornire” – Streptococcus thermophilus și Lactobacillus bulgaricus – dar aceste bacterii sunt adesea distruse de acidul din stomac și nu oferă niciun efect benefic. Unele companii, totuși, adaugă bacterii suplimentare în produs, așa că verificați etichetarea și alegeți produse cu bacterii adăugate la culturile inițiale.

Unii oameni preferă suplimentele cu probiotice în detrimentul alimentelor care le conțin în mod natural. În special, alimentele fermentate - cum ar fi iaurt, chefir (o băutură asemănătoare iaurtului), kombucha (ceai negru fermentat), varză murată, kimchi (făcut din varză fermentată) - oferă un mediu hrănitor în care bacteriile sănătoase se dezvoltă și eliberează un produs secundar important: acizii grași cu lanț scurt, soluționând astfel dezechilibrul apărut în organism în mod natural.

Cum ar putea funcționa probioticele și ce efecte ar putea avea asupra organismului tău?

Probioticele pot avea o varietate de efecte în organism, iar diferitele probiotice pot acționa în moduri diferite.

Pe scurt, probioticele pot:

  • Ajuta corpul să mențină o totalitate sănătoasă de microorganisme, ajutându-l să revină la o stare mai bună după ce a fost deranjat sau s-a confruntat cu mai multe dificultăți.
  • Produce substanțe care au efecte dorite pentru starea generală de sănătate.
  • Influența răspunsul imunitar al corpului la diverși stimuli externi.

Industria probioticelor este în plină expansiune, dar beneficiile produselor probiotice și cantitatea de bacterii viabile pe care le conțin pot varia. Deci, în loc să adaugi bacterii dintr-o sursă externă, ar fi mai bine să consumați prebiotice, cum ar fi fibrele fermentabile, care susțin propriile bacterii benefice. 

Sursele alimentare bune de prebiotice includ fasolea uscată și alte leguminoase, usturoiul, sparanghelul, ceapa, prazul, anumite anghinare, bananele verzi și grâul. Sunt disponibile și suplimente prebiotice.

Cum să începi să administrezi probiotice

Crezi că vrei să dai o șansă la tratamentul cu probiotice? Iată recomandările experților pentru a vă ajuta să începeți un astfel de tratament în mod eficient:

  • Probioticele sunt în general recunoscute ca fiind sigure, dar de obicei nu sunt recomandate dacă aveți un sistem imunitar compromis. Întrebați-vă medicul dacă probioticele sunt potrivite pentru dvs.
  • Poate fi nevoie de câteva încercări și erori pentru a găsi probioticul care funcționează pentru dvs. Dacă nu observați niciun beneficiu de la un produs după câteva săptămâni, încercați unul diferit cu o tulpină diferită de bacterii.
  • Probioticele pot provoca balonare și gaze, precum și modificări ale tiparelor scaunelor - toate indicii că produsul funcționează.
  • Alimentele prebiotice vă ajută să înflorească bacteriile bune. Includeți fasolea, sparanghelul, ceapa, bananele verzi și alte surse de fibre fermentabile în dieta dumneavoastră.

Nu în ultimul rând, aveți mare grijă în ceea ce privește locul din care alegeți să achiziționați un astfel de produs, pentru a avea o garanție a calității. Grădina Sănătății vă sta la dispoziție cu o sumedenie de suplimente, care să vă ajute să reveniți la forma maximă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe