Testul Bowie Dick: ce este si de ce sa il folosesti?

vineri, 25 martie 2022

 

Atunci cand vine vorba despre domeniul medical, un lucru este sigur: nu exista sanse de recuperare daca nu exista medii sterilizate sau instrumente de lucru sterilizate si ele. Cu totii am vrea sa ne simtim in siguranta atunci cand obstacolele prin care trecem ne fac sa interactionam cu spitalul. Sau chiar cu un simplu laborator medical pentru analizele anuale. Prin urmare, in acest domeniu este preponderent necesar sa fie acordata o atentie sporita sterilizarii. Chiar daca exista o multime de metode pe piata la momentul actual, nu exista, neaparat, una mai buna decat cealalta. Numai in eventualitatea in care parametrii nu sunt respectati. Lucru periculos, de altfel. Dar cum poti sa testezi acesti parametrii? Cum iti dai seama ca sterilizatorul isi face treaba?

 

Ce este testul Bowie Dick, de ce si cand sa il folosesti?

Acesta este un test folosit pentru sistemul de eliminare a aerului din sterilizator. Poti sa faci un test Bowie Dick electronic, asa cum gasesti pe site-ul celor de la ellab.ro, sau un test clasic. Expertii considera ca un test Bowie Dick ar trebui sa fie efectuat in fiecare zi, inainte de prima incarcatura ce urmeaza a fi pusa in sterilizator, deoarece este un mijloc sensibil si rapid de detectare a scurgerilor de aer, de „indepartare” necorespunzatoare a aerului, de patrundere inadecvata a aburului sau gazelor necondensabile (in functie de tipul de sterilizator). Daca parametrii tuturor acestor factori sunt sub limita normala, acest lucru poate distruge procesul de sterilizare si poate duce la a avea consumabile nesterile, daca nu sunt detectate la timp.

Importanta testarii sterilizatorului pentru a preintampinat eventuale probleme cu instrumente ce ar trebui sa fie sterile nu mai incape in discutie.

  •         Testul Bowie Dick, numit si test dinamic de indepartare a aerului, ajuta la verificarea patrunderii caldurii in interiorul sterilizatorului.
  •         Testul este eficient in a vedea daca se indeparteaza corespunzator aerul (gazele de condensare) din camera (asta deoarece aerul nu este un bun conducator de caldura) si daca aburul care este introdus este corespunzator parametrilor astfel incat sterilizarea sa aiba loc eficient.
  •         Aerul rece actioneaza ca o bariera care impiedica aburul cald sa patrunda in sterilizator, iar testul Bowie Dick analizeaza cantitatea aceasta de aer rece care se afla in sterilizator.

Practic, scopul testului este acela de a oferi un verdict: sterilizatorul functioneaza asa cum trebuie sau nu? In cazul in care acesta nu trece testul, trebuie investigate problemele.

Chiar daca scopul testului este unul extrem de important, Bowie Dick nu trebuie efectuat inainte de fiecare incarcatura.

  •         Daca in sterilizatorul respectiv se sterilizeaza diferite instrumente medicale, atunci testul trebuie aplicat o data pe saptamana sau chiar de 2-3 ori.
  •         In cazul sterilizarii unor produse textile, testul trebuie aplicat zi de zi
  •         Daca sterilizatorul sufera reparatii sau orice fel de interventie la partile mecanice, atunci recomandarea este ca testul sa fie aplicat dupa fiecare astfel de interventie.

 

In concluzie, achizitionarea unui test Bowie Dick este esentiala daca detii o afacere in care este nevoie sa utilizezi un sterilizator. Nu este necesar sa aducem in discutie importanta obiectelor sterile deoarece este de la sine inteleasa. Cu acest aspect nu se poate glumi. Daca uneori ai indoieli referitoare la performanta sterilizatorului, atunci efectueaza un test Bowie Dick. Certitudinea cu care acesta ofera analize obiective a fost de multe ori verificata si poti sa ai deplina incredere in el. 

Sursa foto: freepik.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe