Metoda "Accidentul", adaptată la pandemie in Valcea

joi, 31 martie 2022

Metoda "Accidentul", prin care escrocii cer sume de bani anunțând un fals accident, a devenit de ceva timp metoda "COVID".

Acum infractorii cer bani în numele unor pretinși bolnavi de COVID aflați în stare gravă în spital. Un astfel de caz s-a înregistrat şi în municipiul Vâlcea.

Zilele trecute, un vâlcean a căzut în plasa infractorilor și le-a dat acestora o sumă importantă de bani. Cei care l-au păgubit i-au pretins că o rudă apropiată se află într-o stare foarte gravă internată în spital, infectată cu noul coronavirus, că nu poate vorbi, dar că este nevoie de foarte mulți bani pentru tratament.

Biana Enăchescu, șef Birou analiză și prevenirea criminalității din cadrul IPJ Vâlcea: În general, aceste persoane care sunt contactate telefonic și care devine victime ale acestui gen de fapte sunt persoane vârstnice. Autorii, cel puțin pe vechile metode, s-a demonstrat că erau reținuți în penitenciar, reușeau să intre în posesia unui telefon mobil și sunau efectiv orice număr de telefonie fixă.

Psihologii susțin că, după oferirea sumelor de bani, trauma este destul de mare pentru cei care cad în plasa infractorilor.

Adrian Sandu, președintele Colegiului psihologilor, filiala Vâlcea: Vorbim în acest caz despre un stres posttraumatic. După ce persoana înșelată conștientizează acest lucru, retrăiește acest eveniment, practic se blochează. Vorbim de sentimente de culpabilizare, de vinovăție... cum am putut să cred, cum am putut să fac lucrul ăsta.

Polițiștii vâlceni derulează acum o campanie de informare pe această temă pe raza întregului județ. (romania-actualitati.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe