Mergi în Sevilla? Iată tot ce trebuie să știi despre vestitele „Tapas”

joi, 17 martie 2022

 

Orice persoană care cunoaște Sevilla știe că celebrele „tapas” îți pot oferi cea mai memorabilă experiență culinară a orașului. Aceste mâncăruri care sunt servite în porții mici ocupă un loc central în viața socială a capitalei Andaluziei.

„Tapas” este pluralul de la „tapa”, care înseamnă capac sau acoperiș. Conform legendei, numele dobândit de acest mod de a servi mâncarea ar fi apărut după ce regele Alfonso al X-lea ar fi cerut porții foarte mici de mâncare, la indicația doctorului său. O altă variantă este că numele a venit în urma unei întâmplări accidentale, în care un chelner din Cadiz i-ar fi așezat o felie de „jamon” – vestita șuncă iberică – peste o băutură comandată de către regele Alfonso al XIII-lea, pentru a se asigura că în pahar nu vor pătrunde muște sau particule de praf.

În trecut, tapas reprezentau mici gustări simple, precum măsline, chipsuri sau fructe uscate, care se serveau alături de băuturi. Cu timpul, acestea au devenit mâncăruri din ce în ce mai elaborate, însă singurul lucru care nu s-a schimbat este farfuria mică.

tapas_starter_ham_salami_delicious_chunks_food_eat-665320

Tapas-urile cu „jamon iberico de bellota” – o șuncă crudă maturată, provenită de la porci de rasă pură, hrăniți cu ghinde – și „solomillo al whisky” – are o denumire contraintuitivă, în sensul că este o pulpă de porc gătită fără whisky – sunt cele mai apreciate tipuri de tapas din Sevilla. Deseori, acestea sunt acompaniate de „patatas bravas” – o porție de cartofi țărănești cu sosuri sau de „espinacas con garbanzos” – o mâncare cu spanac, năut și chimion. Foarte populare sunt și tapas-urile pescărești, care au la bază diverse sortimente de pești, crustacee și fructe de mare proaspete.

Alte mâncăruri care pot fi comandate rapid sunt „gazpacho” – o băutură rece, realizată din roșii, ardei, castraveți și usturoi, toate date la blender – și „salmorejo” – o supă similară, dar ceva mai consistentă, care se servește la farfurie, include pâine în compoziție și se asezonează cu cubulețe de jamon și cu ou fiert.

Băuturile cu care sunt acompaniate cel mai des tapas-urile sunt berea și vinul. Oamenilor din Sevilla le place foarte mult berea locală Cruzcampo, care se servește la „caña” – un pahar mic sau la sticlă de 0.33l. Vinul alb din Jerez este, de asemenea, o opțiune populară, la fel ca și „tinto de verano” – care se traduce prin „vin de vară” și reprezintă un amestec de vin roșu cu limonadă sau cu apă minerală.

tapas_spanish_food_cheese_spain_frittata_tomato-681632

Un detaliu care trebuie știut este că barurile servesc mâncare între orele 13 și 16, iar apoi între 20 și 23:30. Tapas-urile obișnuite au prețuri cuprinse între 3 și 5 euro și se servesc, de cele mai multe ori, în picioare, fie afară, fie în interior. În cazul în care nu stați la masă, va trebui să mergeți la bar pentru va comanda și duce mâncarea, iar dacă stați la o masă, veți fi serviți de un chelner. Atenție însă, pentru că la anumite terase exterioare din centru, clienții care stau pe scaune trebuie să comande cel puțin „media raciones”, ceea ce înseamnă o jumătate de porție, care este o cantitate mai însemnată decât în cazul tapas-urilor.

În oraș există numeroase forme de divertisment, unele dintre acestea putând fi găsite chiar în baruri și restaurante, cum ar fi clasicele jocuri de păcănele sau spectacolele de flamenco de seară. În afara centrului orașului se găsesc tot felul de locuri unde vă puteți distra, cum ar fi parcuri acvatice, arene de escaladă, karting, paintball, bowling și altele.

Cu toate acestea, pentru a simți din plin experiența orașului, este recomandat să petreceți cât mai mult timp în centru, acolo unde veți găsi peste 3000 de baruri în care veți putea comanda tapas. Puteți merge în Mercado de Feria pentru tapas-uri pescărești proaspete, în Alameda de Hercules pentru o mare varietate de baruri și restaurante sau în cartierul ultra-central Santa Cruz, pentru a vă bucura o priveliște cât se poate de pitorească pe străduțele din spatele Catedralei. Și dacă vreți să mergeți aproape de originile tapas-urilor și nu aveți un buget foarte limitat, puteți opta pentru restaurantul San Fernando, situat în curtea impresionantului Hotel Alfonso XIII.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe