Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a depistat nereguli la angajatorii care își desfășurau activitatea în stațiile PECO

luni, 21 martie 2022

 

În perioada 10 martie - 16 martie 2022, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea a efectuat acțiuni de control la angajatorii care își desfășurau activitatea în stațiile de distribuție a carburanților pentru autovehicule, având următoarele obiective: identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, precum și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie; creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a lucrătorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de mună și securității și sănătății în muncă din societățile comerciale care desfășoară activități de distribuție a carburanților auto; diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatori a prevederilor legale în vigoare; eliminarea neconformităților constatate în domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul de activitate vizat de campanie. În domeniul relațiilor de muncă au fost efectuate 28 controale, în urma cărora au fost constatate 64 de neconformități, fiind dispuse 64 de măsuri cu termene certe de realizare și informare privind modul de îndeplinire a acestora. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale: avertismente și o amendă în valoare de 20.000 lei. În urma acestor controale a fost constatat un caz de muncă nedeclarată, pentru o persoană, la un angajator. În domeniul securității și sănătății în muncă au fost efectuate 28 controale, în urma cărora au fost constatate 72 de neconformități, fiind dispuse 77 de măsuri pentru intrarea în legalitate. Au fost aplicate sancţiuni contravenţionale: avertismente și 2două amenzi în valoare de 14.000 lei.

Principalele riscuri în domeniul securității și sănătății în muncă pentru stațiile de distribuție a carburanților auto sunt legate de activitățile de comercializare a diferitelor sortimente de benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat (GPL) auto, precum și a recipientelor-butelii cu gaz petrolier lichefiat (aragaz) pentru utilizarea casnică. Toți carburanții amintiți sunt produse petroliere obținute din prelucrarea țițeiului, extrem de inflamabile și care formează cu aerul amestecuri explozive. În contact cu surse potențiale de aprindere, aceste amestecuri explozive pot genera explozii cu consecințe grave, atât pentru lucrători, cât și pentru clienții prezenți în stațiile de distribuție carburanți. Rezultatele vizitelor de inspecție efectuate de către inspectoratele teritoriale de muncă la nivel național, în anii anteriori, precum și evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, au evidențiat faptul că în activitățile mai sus menționate au fost constatate o serie de deficiențe referitoare la sănătatea și securitatea lucrătorilor aflați în potențial pericol în locurile de muncă unde se pot forma atmosfere explozive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe