Cutitul bucatarului este usor de recunoscut, deoarece are o forma neobisnuita. Astfel, lama este una lunga, lata, usor curbata si cu varful ascutit. Dimensiunile pot varia de la un producator la altul, cele tipice fiind de 20 cm in lungime.
Desi face parte din seria de cutite profesionale, nu este o ustensila doar pentru profesionisti, ci poate fi utilizata de orice angajat care lucreaza intr-un restaurant sau chiar de amatori in propria locuinta. Drept urmare, modelul este considerat unul universal.
Cu ajutorul lui vei putea taia, marunti sau felia aproape orice. Forma si precizia vor asigura rezultate optime de fiecare data, mai ales daca dispui de dexteritate si poti lucra rapid.
In cele mai multe cazuri, lama este realizata dintr-un material rezistent in mediul de gatit. Otelul inoxidabil are proprietatea de a face fata agentilor corozivi, fiind o alternativa durabila pe termen lung. Lamele din acest metal sunt chiar apreciate de consumatori pentru usurinta de utilizare.
Otelul din crom este un aliaj mai dur, avand si el proprietati antioxidante. Dezavantajul consta in faptul ca va fi greu sa repari un asemenea cutit daca se strica. De aceea, ar fi mai bine sa alegi un model carbonat sau laminat.
Daca achizitionezi cutite profesionale, ascutirea lor nu trebuie realizata imediat dupa ce le primesti acasa. In mod contrar, ar fi recomandat sa faci asta doar atunci cand taierea nu mai are loc in mod optim. Pentru a nu deteriora lama, poti utiliza un aparat creat special pentru ascutitre. Acesta va ajuta inclusiv in etapa de finisare si cea de indreptare, existand optiuni multiple pentru proces.
Manerul nu are doar rol estetic, iar felul in care a fost conceput conteaza. Motivul este legat de confort si de posibilitatea de a controla ustensila fara sa apara accidente. Cutitul bucatarului care prezinta maner greu nu se va manui atat de simplu, mai ales de cei care nu au mainile foarte mari. Materialul din compozitie poate fi metal, lemn sau silicon.
Daca manerul este unul ergonomic, atunci va dispune de protectie impotriva bacteriilor si este mai sigur.
Pe piata poti intalni mai multe tipuri de lame pentru cutitul bucatarului, insa acestea vor fi cele mai comune. Cutitele cu lama germana au ca avantaj faptul ca vor fi eficiente pentru orice persoana. Acest lucru este posibil datorita faptului ca profilul simetric se potriveste atat celor dreptaci, cat si celor stangaci.
Lama japoneza va fi mai subtire si va asigura o taiere fina. De obicei, modelele din aceasta categorie sunt foarte ascutite si necesita atentie in momentul utilizarii. Profilul este unul drept, o denumire comuna fiind Santoku. Acesta este un cutit apreciat de multi bucatari, datorita senzatiei pe care-l ofera in timpul prepararii alimentelor.
Cu toate acestea, indiferent ce model preferi de cutit preferi, fie ca esti profesionist sau amator, din bucataria ta nu trebuie sa lipseasca cutitul bucatarului!
Web Design by DowMedia