|duminică, iulie 3, 2022
  • Follow Us!

Autostrada Sibiu-Pitești: Firmele Strabag, Astaldi și Makyol au depus oferte pentru secțiunea 3, cel mai mare contract de autostradă 

autostrada-sibiu-pitesti-2

 

Joi 10 martie, au fost depuse trei oferte pentru ultima secțiune a Autostrăzii Sibiu – Pitești. Cele trei oferte depuse până la termenul limită provin de la: asocierea Makyol – Ozaltin – Yapi – Gulermak (Turcia); asocierea Strabag – Acciona (Austria – Spania); asocierea Astaldi – Tancrad (Italia – România). Constructorii români, austrieci, spanioli, italieni și turci care concurează pentru secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu – Pitești vor avea la dispoziție maximum 14 luni pentru proiectare și 59 de luni pentru execuție, după semnarea contractului. Secțiunea care traversează Carpații, dintre Cornetu și Tigveni, are o lungime de 37,4 km și un cost estimat cuprins între 5,3 și 5,8 miliarde de lei, fără TVA.

Câștigătorul va trebui să construiască: 95 de poduri și pasaje, 1 tunel cu două galerii independente (1,7 km/ galerie), 2 noduri rutiere (Cornetu și Văleni), 1 ecoduct (în zona localității Călinești). Lucrările vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile. În momentul finalizării celor 5 secțiuni, Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de peste 122 de km și va lega centrul și vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi pe coridorul 4 paneuropean.

La ora actuală Secțiunile 1 și 5 sunt în construcție, Secțiunea 4 este în etapa de elaborare a proiectului tehnic, iar Secțiunea 2 (pentru care s-a semnat contractul în luna februarie) urmează să intre în scurt timp în faza de proiectare. Amintim că în cadrul licitației restrânse pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești, șase din 15 candidați înscriși au fost invitați să depună ofertă în următoarea etapă a procedurii. Pe 27 noiembrie 2020 au fost depuse 15 candidaturi la licitația restrânsă privind proiectarea și construirea secțiunii 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești. CNAIR a publicat pe 23 septembrie 2020 anunțul de licitație pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu-Tigveni din Autostrada Sibiu-Pitești. Cu o valoare estimată cuprinsă între 5,3 miliarde de lei și 5,8 miliarde de lei, acest tronson de munte reprezintă cel mai mare contract pus la bătaie de Transporturi.

Leave a Response