Afacerile Chimcomplex au ajuns la 2,24 miliarde lei

duminică, 6 martie 2022

Chimcomplex Borzeşti a realizat în anul 2021 un profit net de 464 milioane lei, în creștere de aproape cinci ori față de 2020 (95,1 milioane lei), iar afacerile s-au dublat, la 2,24 miliarde lei.

Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea.

”Aceste rezultate au fost determinate prin coroborarea mai multor factori, interni și externi, printre care: retehnologizările și reparațiile capitale efectuate în principal la instalațiile tehnologice Electroliza cu membrana și Oxo-alcooli; maximizarea gradului de utilizare al capacităților de producție, care a permis creșterea constantă a cantităților vândute din toate categoriile de produse finite; funcționarea fără sincope a lanțului de logistică și a aprovizionării cu materiile prime cheie pentru susținerea producției; deficitul de ofertă pe piața polioli-polieterilor și a propilenei, cauzate de condițiile meteorologice din primul trimestru și de multe întreruperi de producție determinate de forță majoră, ceea ce a dus la creșterea cotațiilor internaționale”, arată raportul companiei potrivit focus-energetic.ro

Cifra de afaceri obținută în anul 2021, în valoare de 2,244 miliarde lei, s-a dublat față de cea din anul 2020, creștere determinată în principal de prețurile de vânzare care s-au majorat la toate produsele finite valorificate de Chimcomplex, urmând tendința pe care au avut-o cotațiile internaționale. O influență semnificativă în evoluția cifrei de afaceri a avut-o și creșterea cantităților vândute la majoritatea produselor companiei, accentul punându-se pe acele produse mai specializate, cu o marjă de profitabilitate ridicată. Chimcomplex a maximizat producția de polioli în 2021, atingând 91% din capacitatea de producție.

În anul 2021 compania a produs și livrat trei categorii de produse: Polioli – polieteri cu o pondere de 66% în total vânzari; Produse clorosodice cu o pondere de 20% în total vânzari; Produse oxo – alcooli cu o pondere de 12% în total vânzari.

Produsele cu cea mai mare pondere în cifra de afaceri sunt reprezentate de polioli.

Compania intenționează să-și concentreze activitatea pe sectoarele polioli/polieteri și sodă caustică. Acidul clorhidric și hipocloritul de sodiu sunt produse secundare obținute în procesul de electroliză și sunt valorificate preponderent pe piața internă, acestea necesitând condiții speciale de depozitare și transport. În perioada ianuarie-decembrie 2021 comparativ cu aceeasi perioada a anului 2020 s-a modificat structura produselor in cifra de afaceri, prin faptul ca s-a reluat vânzarea de oxo-alcooli, instalația fiind repornită în luna decembrie 2020.

Principalele piețe de desfacere în 2021 au fost: Europa (85%), Orientul Mijlociu (11%), Asia-Pacific(2%), America ( sub 1%), și Africa (sub 1%).

”Prețurile de achiziție pentru materiile prime și utilități au avut un trend crescător în cursul anului 2021, în special în ultima parte a anului, urmare a deficitului de gaze din Europa cauzat de factori geopolitici, dar rata de creștere a acestora fiind mai mică decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite, la nivelul anului 2021 Chimcomplex a obținut o marjă de profitabilitate ridicată”, precizează compania.

Chimcomplex Borzeşti este deţinută de CRC Alchemy Holding BV cu 85% din acţiuni şi de statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu 8,9%. Restul capitalului social, de aproximativ 6%, este deţinut de persoane juridice şi fizice.

Compania are o capitalizare de 5,18 miliarde lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe