Tipuri de burghie. Caracteristici si utilizari pentru fiecare

marți, 22 februarie 2022

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/eHOx5Saar1Y

Masinile electrice de gaurit ofera posibilitatea de a perfora materialele necesare diferitelor proiecte. Pentru a realiza insa gaurile in mod corect, in vederea introducerii suruburilor, este nevoie de burghie, adica de accesoriile care reusesc sa strapunga materialul. Afla care sunt cele mai utilizate tipuri de burghie si care sunt caracteristicile fiecaruia in parte.

Burghie pentru metal

Metalul este unul dintre materialele care a castigat teren in ultimii ani, zona de constructii metalice fiind in prezent la apogeu. Pentru strapungerea elementelor metalice vei avea nevoie de burghie si accesorii scule electrice, elemente care sa iti ofere siguranta si calitate. 

 De mai multe tipuri, burghiele pentru metal sunt menite sa asigure penetrarea corecta si eficienta a materialului, luand in calcul caracteristicile sale de grosime si duritate. Astfel, burghiele pentru metal pot fi:

In trepte

Cunoscut pentru forma sa usor ascutita, acest tip de burghiu este folosit pentru gaurirea foilor de tabla, sau a altor piese din metal cu grosimi relativ mici.

Elicoidale

Asa cum le spune si numele, aceste burghie au o forma speciala, pe care o recunosti usor gratie canelurilor spiralate. Acest tip de burghiu poate fi folosit pentru  strapungerea pieselor cu grosimi moderate, pentru ca tocmai canelurile „musca” din material. In general, pentru prinderea acestui burghiu de masina de gaurit vei avea nevoie de un suport cunoscut sub numele de mandrina. 

Zencuitoare

Acest tip de burghie se foloseste, in general, pentru zone de margini, putand fi folosit si pentru prelucrari oblice la nivelul pieselor, in scopul ingroparii capului surubului.

Burghie pentru lemn

Lemnul este un material care poate fi penetrat usor, insa alegerea burghielor potrivite tine mai putin de usurinta prelucrarii si mai mult de esenta de lemn si de tipul elementului pe care il vei realiza. Astfel, se delimiteaza urmatoarele tipuri de burghie pentru lemn.

Burghie pentru cofraje

Cofrajele reprezinta accesorii din lemn menite sa sustina un anumit element. Cel mai frecvent, cofrajele sunt realizate pentru a sustine betonul proaspat turnat, pastrandu-i acestuia caracteristicile de forma. 

Aceste burghie sunt caracterizate de lungimea mare a elementului de gaurire (de circa 40 cm), cu particularitatea ca zona efectiva de lucru are circa 10 cm. Astfel, acest tip de burghiu realizeaza gaurile in care vor fi mai apoi puse suruburile de strangere pentru cofraje.

Burghie care au cap asimetric

Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de burghie sunt cele care au cap asimetric, acestea putând fi folosite pentru o gama ampla de produse din lemn. De la placi fibrolemnoase la lemn de orice esenta, aceste tipuri de burghie pot realiza gaurirea corecta a elementelor, astfel incat suruburile sa poata realiza prinderea. 

Burghie pentru feronerie 

Pentru montarea balamalelor sau a altor tipuri de accesorii, specifice mai ales  producerii de mobilier, pot fi folosite aceste burghie a caror caracteristica este diametrul relativ mare al gaurilor facute.

Burghie pentru beton, piatra naturala, zidarie sau BCA

Betonul este un material special care necesita solutii la fel de speciale de gaurire. Burghiele pentru beton sunt cunoscute sub numele de burghie diamantate, datorita faptului ca au varful acoperit cu niste carburi metalice. 

Diferentierea in acest caz se face la nivel de acoperire: burghiele pentru zidarie si beton fara armatura se acopera cu 2 pastile diamantate, in vreme ce pentru zonele armate, este nevoie de burghie acoperite cu peste 4 pastile de carbura metalica. 

Acestea sunt unele dintre cele mai cunoscute tipuri de burghie menite sa strapunga materiale uzuale folosite in viata de zi cu zi. Alegerea unui burghiu potrivit inseamna sanse de reusita mai mari, fara pierderi de timp si bani. Alege, asadar, burghiele potrivite pentru lucrarea ta, ca sa te bucuri de rezultatele asteptate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe