Peste 60% din dosarele soluţionate de procurori anul trecut, rezolvate în mai puţin de 6 luni

marți, 22 februarie 2022

Activitatea procurorilor de anul trecut a întregistrat progrese în ceea ce priveşte reducerea duratei de soluţionare a dosarelor, au anunţat reprezentanţii Parchetului Vâlcea, care au precizat că peste 60% dintre cauzele înregistrate au fost rezolvate în mai puţin de şase luni de la data sesizării.

Conducerea Parchetului a făcut luni public bilanţul pe anul trecut, printre impedimentele pe care le-a sesizat în munca magistraţilor vâlceni fiind şi măsurile impuse pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus.

‘În perioada stării de alertă, practic, pe întreg parcursul anului 2021, activitatea parchetelor a continuat să fie afectată prin prisma următoarelor aspecte: activitatea judiciară – prin programarea şedinţelor de judecată pentru fiecare dosar în parte, pe intervale orare, în scopul menţinerii distanţei sociale; suspendarea activităţii de primire în audienţă a cetăţenilor, în timp ce activitatea de supraveghere a urmăririi penale a necesitat eforturi mai mari în contextul în care a fost necesară evitarea contactului direct cu lucrătorii de poliţie judiciară (mare parte din aceştia fiind, de cele mai multe ori, în contact direct cu persoane confirmate ca fiind infectate cu virusul SARS-CoV-2), pe de-o parte, iar pe de altă parte, marea majoritate a lucrătorilor de poliţie au fost implicaţi în mod constant în activităţile specifice de verificare a respectării de către populaţie a măsurilor de protecţie şi a restricţiilor legale, acestea fiind prioritare din perspectiva lucrătorilor de poliţie, în detrimentul activităţii de soluţionare a dosarelor penale’, se arată în bilanţul Parchetului Vâlcea.

Reprezentanţii Parchetului au menţionat că şi numărul procurorilor a scăzut faţă de anul precedent, din cele 43 de posturi prevăzute, fiind ocupate în prezent doar 32.

‘În anul 2021, gradul de ocupare a schemelor de procurori la nivelul unităţilor de parchet din judeţul Vâlcea a fost de numai 74%, fiind efectiv ocupate 32 de posturi de procuror din totalul de 43 prevăzut în schemă, comparativ cu anul 2020, când gradul de ocupare a fost de 89%, aspecte care au fost de natură să influenţeze activitatea desfăşurată, în special, la nivelul unităţilor locale de parchet’, se mai arată în bilanţ.

Conform datelor prezentate, anul trecut, procurorii vâlceni au avut de soluţionat peste 38.000 de dosare penale, plângeri şi lucrări generale, dintre care au fost soluţionate circa 26.000, aproximativ 10.000 dintre ele fiind cauze penale. De asemenea, au fost înregistrate şi 27 de dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dintre care, până acum, au fost soluţionate şase – cinci prin soluţii de clasare, iar celălalt prin conexare. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe