Jocuri care dezvoltă creativitatea și îndemânarea copiilor. Iată ce să alegi

marți, 11 ianuarie 2022

                                                                                                             

Majoritatea activităților pe care copiii vor învăța să le facă, se bazează pe îndemânare. Îmbrăcarea, dezbrăcarea, hrănirea, utilizarea obiectelor casnice, de la furculiță la periuța de dinți, pot fi realizate doar cu ajutorul motricității fine. Pentru a-și câștiga independența și pentru a căpăta încredere în ei, copiii trebuie să-și dezvolte încă de mici puterea degețelelor și a încheieturilor.

Jocurile creative sunt foarte utile pentru a-i ajuta pe copii în această direcție, pentru ca ei să crească, să învețe și să prospere. Dezvoltarea fizică, socială, cognitivă și emoțională vin la pachet, odată cu îndemânarea, fiind strâns legate și gestionate cu ajutorul creativității.  

Odată cu atingerea unor praguri de dezvoltare, echivalente cu împlinirea unei anumite vârste, copiii învață și stăpânesc din ce în ce mai bine abilități motorii diverse. La început, coordonarea mușchilor mari, ce reprezintă abilitățile motorii grosiere și implică mersul pe jos, săritul sau alergarea. Jocurile în aer liber sau concepute special pentru stimularea acestor abilități ce sunt utilizate în fiecare zi, îi ajută pe copii să exploreze și să interacționeze mai ușor cu lumea din jur. 

Apoi, cu ajutorul unor activități specifice, inclusiv  jocuri de construit, copiii își dezvoltă creativitatea și îndemânarea, respectiv abilitățile motorii fine. Puzzle-urile, cuburile de lemn, instrumentele muzicale, sunt doar câteva exemple de jucării ce stimulează creativitatea și îndemânarea, respectând etapele de dezvoltare și menținând treaz interesul copiilor pentru învățare și acumularea de noi experiențe. 

  1. Plastilina

Este o activitate grozavă, care le permite copiilor să se dezvolte în multe direcții. Atunci când modelează, cei mici își pun în valoare creativitatea și învață să construiască, să planifice și să exploreze. Când se joacă cu plastilină, împreună cu prietenii, copiii experimentează comunicarea, rezolvarea problemelor și își îmbunătățesc abilitățile sociale. Prin această joacă atât de plăcută, le hrănim celor mici imaginația și le stimulăm încrederea în sine. 

2. Jocurile de construcții

Construirea diverselor structuri le oferă celor mici o nouă perspectivă despre ei înșiși. Vor învăța să gândească într-un mod abstract și vor interioriza o credință foarte importantă despre puterile proprii. Creativitatea, dominarea spațiului și simțul echilibrului sunt abilități cruciale pe care cei mici trebuie să le stăpânească cât mai bine. Cu ajutorul jocurilor de construcții îi putem ajuta pe copii să dezvolte abilități motorii fine, coordonarea ochi-mână, abilități sociale, dar și aptitudini lingvistice. 

3. Figurinele cu personaje preferate

Figurinele sunt o modalitate excelentă pentru ca cei mici să-și dezvolte imaginația, creând povești și situații cu personaje foarte complexe. În acest fel, copiii vor reuși să scoată la iveală trăiri interioare de care poate nu sunt conștienți, exersând în paralel, vocabularul și comunicarea. În jocurile lor cu figurine, copiii învață diferența dintre bine și rău, asimilând valorile bune pe care le promovăm în familie și societate. Este un exercițiu care îi va ajuta la o mai bună integrare în colectivitate, inclusiv în viața de adult.

4. Instrumente muzicale

Muzica este considerată un limbaj universal. Ne putem conecta între noi, dar și cu cele mai adânci emoții personale, cu ajutorul unor melodii sofisticate sau cu cele mai simple ritmuri. Orice copil fericit începe în mod natural să danseze și să bată din palme, atunci când aude muzică. Copiii nu au nevoie să li se explice conceptul de muzică, pur și simplu îl înțeleg. Muzica îi ajută pe cei mici să își dezvolte abilitățile motorii fine și grosiere, echilibrul, coordonarea mână-ochi, dar și să fie perseverenți și răbdători. Experimentarea cu instrumente muzicale promovează dezvoltarea fizică și psihică într-o varietate de moduri, fiind în același timp o experiență foarte plăcută. 

Atunci când le punem la dispoziție copiilor un mediu distractiv și relaxant, ei sunt stimulați să se joace și să experimenteze cum funcționează lucrurile. Este o activitate ideală pentru a cunoaște și a explora lumea din jurul lor. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe