Cum îți amenajezi grădina în stil japonez - idei, sfaturi, trucuri

luni, 17 ianuarie 2022

sursa foto:

https://www.piatraonline.ro/pasi-japonezi-natur-daltuiti-ardezie-kavala

 

Grădinile japoneze au o tradiţie de mii de ani în care au îmbinat elementele de bază pentru crearea unui spaţiu estetic, spiritual şi armonios. Apa, lemnul, piatra şi plantele le-au fost de ajuns pentru a amenaja un paradis în miniatură. 

Dorinţa de a avea în propria curte o atmosferă de calm şi linişte în armonie cu natura convinge tot mai mulţi proprietari să apeleze la reproducerea unei grădini japoneze în jurul casei. 

Iată câteva trucuri pentru un proiect reuşit:

Farmecul paşilor

Elementul protagonist al amenajării unei grădini în stil japonez este reprezentat de dalele din piatră naturală care creionează un anumit traseu. La început, acesta avea semnificaţia unui drum iniţiatic. 

Într-o curte modernă, amenajarea de paşi japonezi pentru grădină te ajută să delimitezi spaţiul şi să te bucuri de încântarea simţurilor vizuale, olfactive şi auditive în natură. Aleile rezultate pot urma un anumit traseu sau se pot pierde în faţa unor arbuşti ornamentali, lăsând impresia că te afli la marginea unei păduri seculare.

Ce să plantezi

Acest tip de grădini nu trebuie sufocate cu prea multe variante de plante. Pe lângă iarba de gazon poţi planta arbuşti ornamentali, bambuşi şi conifere. Bolovanii acoperiţi de muşchi au în plus o perfectă patină a timpului.

Din fericire, în ţara noastră bonsaiul a fost aclimatizat cu succes în diferite dimensiuni atât pentru interior, cât şi pentru exterior. Cu caracteristicile şi povestea lui în tradiţia japoneză, poate deveni element central al acestei grădini. 

În miniatură sau ajunse la maturitate, pomii şi florile se pot planta tematic, pentru a marca trecerea firească a anotimpurilor, asemenea ciclului vieţii. Floarea de cireş este marcă tradiţională a Japoniei, uşor de altoit în pământul românesc.

Porţi de trecere

Ideea de drum iniţiatic poate conţine şi una sau mai multe porţi de trecere. Designul şi materialele tradiţionale japoneze sunt disponibile în magazinele de profil sau în sursele de inspiraţie online. 

Dacă îţi asumi un proiect de amenajare Do-It-Yourself, satisfacţia va fi cu atât mai mare, datorită implicării personale. Acoperişul de tip dojo este specific japonez şi poate fi aplicat deasupra unor porţi tradiţionale din bambus sau chiar pe o pergolă îmbrăcată în plante naturale.

Linii pe nisip

Pe lângă gazonul perfect şi pietrele pentru paşi poţi amenaja locuri tematice. O idee originală este să împrăştii nisip alb de exterior şi să-l modelezi cu ajutorul unei greble pentru pietriş. Liniile astfel create pot urma traseul definit sau pot crea modele de sine stătătoare. Aceasta poate fi latura minimalistă a grădinii japoneze, cu aspect uscat, opusă zonelor verzi pline de viaţă.

Apa, element vital

Apa nu trebuie să lipsească dintr-o grădină japoneză. În parcurile din Ţara Soarelui Răsare, apele curgătoare sunt străbătute de poduri din lemn, care leagă mai multe căi de acces. 

Dacă nu locuieşti pe un domeniu, poţi folosi acest element vital în miniatură, amenajând o fântână din piatră sau lemn. Terapia apei curgătoare poate fi obţinută prin instalarea unei pompe electrice de recirculare a apei, aducând un plus de armonie în timpul şederii pe iarbă sau al plimbărilor pe cărările din grădină. Dimensiunile vor fi adaptate la suprafaţa de teren disponibilă. 

Acest model de decor poate atrage păsările lângă apă, întregind peisajul viu din grădina ta japoneză.

Stilul japonez poate fi amenajat indiferent de dimensiunile grădinii tale. Plantele, piatra, lemnul şi apa sunt elemente naturale ce nu trebuie să lipsească din peisaj, iar pagodele, bambusul, bonsaiul şi floarea de cireş sunt doar câteva exemple de elemente tradiţionale asiatice uşor de aclimatizat în ţara noastră.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe