Avantajele testelor rapide pentru diagnosticarea COVID-19

joi, 13 ianuarie 2022

Infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate fi diagnosticată cu ajutorul unor teste speciale. Metoda standard de testare RT-PCR oferă rezultate precise, însă dezavantajul principal este faptul că e nevoie de un timp mai îndelungat de procesare. O altă opțiune pentru diagnosticul COVID-19 sunt testele rapide antigen.

Ce sunt testele rapide antigen?

Această metodă de testare se bazează pe detectarea antigenelor virale în probele prelevate. Antigenele sunt proteine ale virusului SARS-CoV-2 care provoacă un răspuns imun în organism în cazul infectării. 

Testul rapid se realizează prin preluarea de probe nazale sau faringiene și aplicarea lor pe o bandă de hârtie aflată într-o casetă de testare cu două zone: zona de control (C) și zona de testare (T). Banda de hârtie conține anticorpi specifici coronavirusului. În cazul în care probele conțin antigene virale, va avea loc o reacție între acestea și anticorpi. 

Reacția va fi vizibilă pe banda de hârtie și vor apărea două linii, în ambele zone (însemnând un rezultat pozitiv). Dacă rezultatul este negativ, va apărea o singură linie, în zona de control. Acest lucru nu confirmă automat absența virusului din organism, ci poate însemna și prezența unui număr de particule virale aflat sub limita de testare. Dacă va apărea doar o linie în zona de testare, atunci rezultatul este invalid și testul va trebui repetat.

Care sunt avantajele testelor antigen?

Rezultate rapide

Un avantaj clar al acestor teste este, desigur, primirea rezultatului într-un timp foarte scurt. După prelevarea probelor, rezultatul va fi vizibil în aproximativ 15 minute.

Indică infecția în faza acută a bolii

Pentru ca testele rapide să poată semnala corect infecția cu SARS-CoV-2, probele trebuie să prezinte o cantitate de antigene virale mai mare. Așadar, ele pot diagnostica faza acută a COVID-19.

Indică infecția și în lipsa simptomelor

Nu este nevoie ca persoana care se testează să prezinte simptome specifice pentru a primi un rezultat pozitiv. Așadar, testele antigen pot semnala și formele asimptomatice de COVID-19.

Se pot realiza ușor

Testele rapide se pot achiziționa din farmacii și pot fi realizate chiar și acasă. Este important ca probele să fie prelevate corect pentru a primi un rezultat cât mai precis, însă acestea pot fi realizate mult mai ușor în comparație cu cele RT-PCR.

Au un preț mai mic

Testele antigen reprezintă alternativa mai economică de detectare a COVID-19, având un preț mai mic decât testele moleculare. Află care este prețul unui test rapid Covid din farmacia drmax.ro.

Care sunt dezavantajele testelor antigen?

Testele rapide antigen au și o serie de dezavantaje. Este foarte important ca probele să fie recoltate corect pentru ca rezultatul să fie cât mai precis, iar încărcătura virală a acestora trebuie să fie cât mai mare pentru ca infecția să poată fi detectată. De aceea, există riscul de apariție a rezultatelor fals negative la persoane care sunt de fapt bolnave.

Ce trebuie să fac dacă testul rapid îmi arată un rezultat pozitiv?

Dacă după efectuarea unui astfel de test obții un rezultat pozitiv, va trebui să realizezi și un test RT-PCR. Acesta necesită analize de laborator mai complexe și poate confirma sau infirma infecția cu SARS-CoV-2.

Testele rapide antigen sunt o metodă eficientă de testare Covid în cazul persoanelor care se află în faza acută a bolii sau care nu prezintă simptome, dar care au un număr mare de antigene virale. Însă, rezultatele nu sunt 100% precise. Pentru a elimina orice risc, după efectuarea unui astfel de test, este recomandat să urmezi și un test RT-PCR.

Imaginea poate fi descărcată de aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe