Apartament de tip open space: Cum alegi locul potrivit pentru centrala termică

marți, 11 ianuarie 2022

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/acas%C4%83-zona-de-luat-masa-camer%C4%83-de-zi-5467718/

Amenajarea unui apartament ca locuință open space este o soluție pentru lipsa de spațiu. Utilitatea unui astfel de demers se reflectă în fluiditatea circulației, astfel că nu mai este nevoie să deschidem și închidem uși tot timpul. De asemenea, câștigăm spațiu pentru mobilier sau alte obiecte. În ce privește aspectul estetic, un apartament open space este mai luminos și permite o decorare mai creativă și mai armonioasă. 

Impresia pe care o face o astfel de locuință vizitatorului este superioară celei rezultate din vizitarea unui apartament fragmentat în camere obișnuite, chiar dacă decorul este de același tip. Unele elemente sunt însă greu de integrat estetic și funcțional în apartamentul open space. Este și cazul centralei termice, care, dincolo de aparența masivă, mai prezintă și anumite condiții de instalare. Citește în continuare și află cum alegi locul potrivit pentru centrala termică.

Ce spune legea

Legislația în vigoare interzice instalarea centralei termice în spațiile fără izolație care prezintă risc de îngheț sau condens excesiv, în încăperi în care se găsesc materiale inflamabile sau explozive și pe pereți care pot alimenta focul, cum sunt cei din lemn. De asemenea, nu ai voie să o montezi în dormitor sau în camera de zi. Dacă centrala funcționează pe bază de GPL, este interzisă instalarea ei la subsolul clădirii, pentru că acest gaz este mai greu decât aerul și, în caz de scurgeri, se acumulează în partea de jos a camerei. 

Poți monta centrala termică în baie?

Într-un apartament open space montarea centralei termice în baie poate părea soluția cea mai facilă. Totuși, în această cameră ai voie să o instalezi doar dacă aspirația aerului și evacuarea gazelor de ardere se poate face direct din/către exterior, prin tranversarea unui perete. Acest lucru nu este valabil în orice condiții, ci doar dacă volumul băilor sau bucătăriilor este de minim 7,5 metri cubi. De asemenea, suprafața vitrată (antiexpolozie) trebuie să fie de minim 0,03 mp/mc volum încăpere pentru construcții din beton sau 0,05 mp/mc pentru construcții din cărămidă. 

Montarea centralei în bucătărie

Într-un apartament deschis vorbim mai degrabă de zona bucătăriei decât de bucătărie propriu-zisă, pentru că spațiile sunt delimitate în funcție de utilizarea lor. Dacă bucătăria este departe de zona de dormit, poți monta centrala aici. Acest lucru este facilitat și de existența unui zid exterior și ferestre, pentru că bucătăriile se amenajează de obicei cât mai aproape de acestea. Ai grijă însă ca centrala să nu incomodeze accesul căilor de acces în caz de incendiu și să fie la distanță de cel puțin 0,4 m de alte obiecte. Pentru cazul în care geamurile au o grosime mai mare de 4 mm sau sunt de construcție specială (securizat, tip Thermopan etc.) este obligatorie montarea detectoarelor automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4 ) în aer și să fie prevăzute cu o electrovalvă automată de închidere a alimentării cu gaz, care se instalează în exteriorul camerei în care se află montată centrala. 

Balconul, o soluție 

Dacă apartamentul tău are un balcon închis, bine izolat și fără expunere la îngheț, poți monta centrala aici. Spațiul este suficient și impactul vizual redus. În plus, instalarea pe balcon are avantajul că ține zgomotul departe de zona centrală a apartamentului. Nu este plăcut ca sunetul centralei să se suprapună peste cel al televizorului, de exemplu.

Integrarea estetică a centralei 

Odată ce ai ales locul de montare, încearcă să gândești modul în care centrala va contribui la  aspectul general. Mascarea ei atrage deseori și mai mult atenția, așa că mai bine adapteaz-o la aspectul apartamentului. În plus, multe modele, cum sunt cele de pe ariston.com, au un design modern și plăcut. Oricum, poți reduce impactul vizual așezând în apropiere un ghiveci cu plante aromatice sau de alt tip, un obiect decorativ, ca un tablou sau sculptură, ori alte lucruri cu rol estetic sau utilitar.

Instalarea centralei termice într-un apartament open space trebuie realizată în funcție de normele legale, dar și în funcție de aspectul general și funcționalitate. Indiferent de modelul de centrală ales, asigură-te că aceasta se integrează estetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe