Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Ciqxn7FE4vE
Ca orice business, deschiderea unui bar sau a unui restaurant presupune o investiție inițială, care poate fi mai mult sau mai puțin semnificativă, în funcție de planurile pe care le ai. Pentru că, da, totul trebuie să plece de la un plan bine stabilit care să includă conceptul, capacitatea localului, numărul de angajați și obiectivele pe termen scurt, mediu și lung.
Presupunând că ai pus la punct un astfel de plan și ai la dispoziție suma necesară, iată care sunt principalele investiții pe care trebuie să le faci la început de drum!
În primul rând, ai nevoie de un spațiu în care să funcționezi, iar alegerea nu trebuie făcută la întâmplare. Acesta trebuie să aibă o capacitate care să corespundă cu planurile tale și să fie amplasat într-o zonă accesibilă pentru clienți. Dacă deții un astfel de spațiu care îndeplinește toate condițiile necesare, te poți considera norocos, pentru că scapi de chirie. În caz contrar, va trebui să te înțelegi cu proprietarul în privința chiriei și să-i plătești anticipat pe câteva luni.
Următoarea investiție este legată de amenajarea spațiului, care ar putea fi mai costisitoare în cazul în care trebuie să iei totul de la zero. Poți să ieși mai ieftin închiriind un spațiu în care a funcționat înainte un alt local similar, iar în acest caz, va fi nevoie doar să-l adaptezi conform preferințelor tale.
După ce spațiul a fost pus la punct, trebuie să fie și mobilat corespunzător, iar această etapă necesită o nouă investiție. Ai nevoie de mese și scaune pentru clienți, scaune înalte pentru bar, canapele fotolii și alte elemente de mobilier, în funcție de stilul în care dorești să amenajezi și de segmentul de clienți cărora te adresezi. Astfel, poți comanda câteva mese și scaune simple, care să servească strict scopului cărora îi sunt destinate sau poți investi într-un mobilier elegant, care să dea prestanță localului.
Pentru derularea activităților specifice, vei avea nevoie și de o serie de echipamente pentru bar și bucătărie. Din nou, tipul echipamentelor variază în funcție de capacitate și de specificul localului, însă o dotare rezonabilă a unui bar ar trebui să includă o vitrină frigorifică, un blender, un espressor de cafea, o mașină pentru cuburi de gheață, o mașină de spălat pahare și un aparat pentru frappé. De asemenea, n-ar strica niciun cocktail station, cu toate dotările și ingredientele necesare pentru prepararea celor mai populare cocktailuri.
Lucrurile se complică în cazul unui restaurant, pentru că ai nevoie și de o bucătărie complet utilată. Nu trebuie să lipsească plitele, un cuptor, un grill, și toate ustensilele necesare într-un astfel de spațiu.
Baia o poți amenaja după propriile preferințe, pentru a fi în ton cu stilul localului. Spre exemplu, dacă acesta este unul elegant și modern, poți instala aici chiuvete și dozatoare de săpun lichid cu senzor.
Nu în ultimul rând vei avea nevoie și de coșuri de gunoi pentru colectarea selectivă, precum și echipamente și produse de curățenie.
Când lansezi o astfel de afacere, ai nevoie și de promovare, iar asta nu trebuie să se rezume doar la postările pe rețelele de socializare. E drept că au și acestea importanța lor, însă ar trebui să investești și în câteva bannere și mesh-uri pe care să le afișezi în puncte cheie din oraș. Bineînțeles și pentru amplasarea lor va trebui să plătești o anumită sumă, însă vei vedea că se merită.
De asemenea, este binevenit să organizezi o petrecere de inaugurare, după care poți considera încheiate investițiile esențiale în noul tău business.
Web Design by DowMedia