În această dimineaţă de joi, 02 decembrie a.c., începând cu orele 10:00, la sediul primăriei municipiului Râmnicu Vâlcea va avea loc un eveniment cu o încărcătură sentimentală aparte, sărbătorirea renumitului profesor emerit, Cicerone Păunescu. Acest eveniment se datorează împlinirii a 100 de ani de când colegul şi prietenul nostru de cancelarie de la Liceul Sportiv şi Şcoala Gimnazială nr. 1 din Râmnicu Vâlcea, a văzut lumina zilei, la 02 decembrie 1921, în frumoasa comună Şuşani din Sudul judeţului Vâlcea, pe valea Beicii.
Distinsul nostru profesor provine dintr-o familie de dascăli, tatăl Constantin Păunescu –învăţător, participant activ cu grad de sublocotenent în luptele de la Mărăşeşti din Primul Război Mondial, iar mama Maria, casnică, care a părăsit această viaţă vremelnică în anul 2011. Subliniem faptul că sărbătoritul de astăzi a mai avut un frate pe nume Amicar, învăţător, care a predat la Căzăneşti, judeţul Vâlcea, iar la vârsta de 60 de ani a decedat.
Şcoala primară şi gimnazială le-a efectuat în localitatea unde s-a născut, în comuna Şuşani. Dorind să îmbrăţişeze profesia părintelui său, urmează cursurile Liceului Pedagogic din Craiova, având ca director pe profesor Ilie Popescu Teiuşanu, mare specialist în pedagogie. Fiind preocupat în mod deosebit de învăţătură, distinsul nostru sărbătorit obţine diploma de absolvent cu media 9,72, diploma de capacitate pentru învăţător fiind eliberată de Ministerul Culturii Naţionale şi al Cultelor.
În perioada 1941-1944 urmează cursurile renumitei Şcoli Militare de la Câmpulung. Este încadrat în armată cu titlul de sublocotenent. Aici îşi face datoria unde timp de trei ani cunoaşte greutăţile de pe front. Demonstrând o capacitate organizatorică deosebită, este promovat în funcţia de conducător al Companiei I din cadrul Batalionului 21 de Munte, având 100 de militari în subordine.
În anul 1947, odată cu terminarea războiului, se întoarce pe meleagurile natale fiind încadrat în învăţământ la Şcoala Făureşti din Judeţul Vâlcea. Timp de un an de zile desfăşoară o activitate intensă fiind apreciat nu numai de părinţi şi organele locale, ci şi de cei care conduceau în acea perioadă destinele judeţului Vâlcea. În anul 1953 până în 1956 desfăşoară o activitate intensă ca student al Facultăţii de Matematică-Fizică în capitala Ardealului –Cluj Napoca.
Datorită dragostei de locurile natale şi mai ales dorinţa de a veni acasă, de a pune umărul la dezvoltarea învăţământului vâlcean, fiind apreciat de organele de specialitate ale Raionului Râmnicu Vâlcea, este numit profesor de matematică-fizică împreună cu doamna profesor Farcaş, care din păcate ne-a părăsit la vârsta de 94 de ani. Are fericita ocazie ca în această perioadă să-i cunoască pe renumiţii profesori: Negoiţă –plecat prea devreme dintre noi şi pe Iovan Iulian. Aceşti doi profesori au fost şi ei directori ai acestei prestigioase unităţi de învăţământ fiind printre primele şase licee de acest profil din România.
Datorită unor schimbări în sistemul organizatoric în învăţământul preuniversitar, distinsul profesor Cicerone Păunescu este transferat la renumita Şcoală cu Ceas, în prezent sub denumirea de Take Ionescu. Timp de 35 de ani predă matematica la această unitate de învăţământ, fiind apreciată prin calitatea şi modul de predare al dascălilor încadraţi la această şcoală. La timpul potrivit, Spiru Haret ca Ministru al Învăţământului şi Ion Luca Caragiale în calitate de revizor şcolar aveau numai cuvinte de laudă faţă de modul cum se desfăşurau cursurile la această prestigioasă unitate de învăţământ din centrul Râmnicului.
La această şcoală are minunatul prilej să-l întâlnească pe renumitul profesor Florescu, care toată viaţa a purtat cu cinste şi demnitate costumul naţional. Trebuie să reamintim faptul că în perioada când a predat la Făureşti(matematica şi fizica) se căsătoreşte cu viitoarea profesoară care a predat Matematica şi Fizica la Şcoala nr. 5 din Râmnicu Vâlcea. Din păcate scumpa lui soţie, cu care s-a înţeles extraordinar de bine, îl părăseşte în anul 2001.
Sărbătoritul nostru de astăzi duce o viaţă decentă, se descurcă aşa cum numai el a ştiut. Datorită rezultatelor obţinute, nu numai pe linie profesională dar şi militară, obţine decoraţii deosebit de valoroase fiind cele mai mari din ţară. Cu mândrie domnul profesor ne-a arătat la o vizită pe care am efectuat-o în apartamentul domniei sale din centrul Râmnicului: Steaua României, Coroana României, Eliberarea de sub jugul duşmanilor, Crucea Comemorativă a Eroilor Neamului şi nu în ultimul rând a obţinut cea mai mare decoraţie din partea Republicii Cehoslovacia pentru luptele eroice pe care le-a desfăşurat în Munţii Tatra: „Sloveschie Narodni Postomiei”. Această înaltă decoraţie a fost înmânată personal de un ofiţer al Ministerului de Război din Cehoslovacia, fiind transmisă de guvernul acestei ţări. A fost înmânată personal în prezenţa primului secretar al judeţului Vâlcea(Dănică) şi a celorlaţi conducători ai judeţului din acea perioadă. De-a lungul anilor profesorul Cicerone a primit şase diplome de excelenţă din partea Ministerului Apărării Naţionale prin Centrul Militar Judeţean Vâlcea şi Garnizoana Râmnicu Vâlcea. Lângă acest minunat om au stat în permanenţă câţiva ofiţeri ai Râmnicului care l-au invitat pe distinsul sărbătorit de astăzi la acţiunile întreprinse şi desfăşurate în cadrul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea. Se cuvine să îi amintim pe: lt.col. Nicu Olaru, dar şi pe col. Ing. Cristian Gabriel Ariton. Pe diplomele respective, scrise cu litere mari, se cuvine să reamintim conţinutul textului: Această diplomă de excelenţă se conferă renumitului prof. Păunescu Cicerone pentru vitejia şi curajul de care aţi dat dovadă pe câmpurile de bătălie, fiind un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare. Vă respectăm pentru ceea ce aţi dăruit patriei noastre. „România” în timp de război şi în vreme de pace.
La 29 aprilie 2021, actualul prim ministru al României, general Ionel Ciucă îl premiază pe prietenul şi colegul nostru de cancelarie, Păunescu Cicerone, cu ocazia Zilei veteranilor de război. Nici organele locale ale municipiului Râmnicu Vâlcea, în frunte cu Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, nu l-au uitat. În numele Consiliului Local este declarat „Cetăţean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea. Conform H.C.I, nr. 97/28. 03.2019 i se conferă diploma sub genericul „Drepturile cetăţenilor de onoare”.
Ar fi multe de spus despre acest minuant profesor cu care învăţământul vâlcean se poate mândri, în calitate de profesor, de diriginte şi director, sărbătoritul de astăzi a fost foarte mulţi ani şef al Cercurilor Pedagogice în specialităţile Matematică şi Fizică. Nu au existat perioade de examene(trepte şi bacalaureate) ca domnul Cicerone să nu fie repartizat la aceste examene. Aceste sarcini le-a primit cu plăcere făcându-şi pe deplin datoria.
Stimate domn profesor, ca unul care v-am cunoscut de foarte mulţi ani, colaborând foarte bine cu dumneavoastră în anumite perioade, când în calitate de profesor şi director la Liceul Forestier, Liceul Pedagogic, Şcoala de Cooperaţie şi nu în ultimul rând la Liceul Mecanic 2, vă rog să-mi permiteţi ca în aceste momente cu o încărcătură sentimentală aparte, emoţionante şi pline de recunoştinţă, să vă dorim în numele colectivului Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Râmnicu Vâlcea, întreaga noastră gratitudine, urări de bine şi sănătate, inima şi sufletul dumneavoastră să vă fie încărcate cu mireasma tuturor florilor de pe acest pământ.
La mulţi ani, stimate domn profesor! Vom fi alături de dumneavoastră, şi la bine şi la rău, dar suntem convinşi, aşa cum v-am cunoscut noi de-a lungul anilor, că drumul dumneavoastră, trăitor pe acest pământ, va fi presărat numai şi numai cu flori!
Nicolae Dinescu
Web Design by DowMedia