Polițiștii și procurorii primesc puteri sporite asupra românilor. Cine va face închisoare cu ușurință, în viitor

duminică, 19 decembrie 2021
Noi legi și împuterniciri pentru procurorii din România
La începutul acestei luni scriam despre un proiect de lege ce va da atribuții sporite și mai multă libertate pentru procurorii și Serviciile Speciale pentru interceptarea convorbirilor private. Tot atunci apăreau în spațiul public informații despre un alt proiect de lege, conform căruia, cei care nu își plătesc impozitele în termen de 60 de zile, pot intra în spatele gratiilor. Se pare că actuala guvernare mai pregătește un nou proiect de lege ce le va acorda puteri sporite procurorilor și agenților de poliție.

Noi legi și împuterniciri în România

La începutul acestei luni au apărut informații în spațiul public despre un proiect de lege inițiat de Florin Cîțu și care ajungea în Parlament. Conform acestuia serviciile speciale și, implicit, procurorii, vor putea intercepta toate convorbirile private, chiar și cele criptate, prin intermediul aplicațiilor de timp WhatsApp, Signal, Facebook Messenger, etc. Proiectul de lege, fără prea mare vâlvă, a fost votat în cele din urmă, astfel că s-au acordat puteri sporite în acest caz pentru procurorii români.

Un alt proiect, de data asta având legătură cu plata impozitelor către stat, fie antreprenori, fie persoane fizice, face referire la posibilitatea ca cel în cauză, să fie pasibil de închisoare, dacă în termen de 60 de zile nu își plătește datoriile către bugetul de stat. Conform conținutului legii, datornicii sunt pasibili cu o pedeapsă cu închisoarea între 1 și 5 ani, pentru prejudiciul situat între 50.000 și 100.000 de euro.

Puteri sporite pentru polițiștii și procurorii români

Un alt document, sub forma unui proiect de lege, a fost adus în atenția opiniei publice de jurnaliștii de la Antena 3. Respectivul document  ar atribui puteri și mai sporite pentru procurorii și agenții de poliție din România în cazurile de persoane date dispărute.

Mai exact, în cazul în care există suspiciunea că într-o anume locație, fie apartament, sau locație a unui agent comercial, procurorii pot dispune procedura de percheziție a respectivei locații, fără a exista un mandat în prealabil.

Mai pe românește, dacă organelor de anchetă li se pare suspect apartamentul vecinului, procurorii, împreună cu agenții de poliție, pot intra fără somație și fără a fi nevoie de un mandat emis de un magistrat. Printre cei care au reacționat pe marginea acestui proiect de lege, este și avocatul Adrian Cuculis, care a declarat celor de la Antena 3:

„Cred că mai tare decât asta este informația transmisă de către Poliţie că de fapt nu este o percheziție, ci o verificare. Intruziunea în viaţa românilor este din ce în ce mai bogată.

(…) Este o dorinţă nestăvilită de a avea acces la tot.(…) Sunt convins că vom avea de a face cu mai multe abuzuri”, a spus avocatul Adrian Cuculis la emisiunea Descoperiți de la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe