Noi precizări ale Ministerului Educației: testarea elevilor se va face săptămâna viitoare în zilele de marți și vineri. „Nu a fost luată în discuție suspendarea”

duminică, 12 decembrie 2021

Ministrul Cimpeanu, demonstratie cu test de saliva
Foto: Captura YouTube

Testarea elevilor se va face săptămâna viitoare în zilele de marți și vineri, și nu de luni și joi așa cum era stabilit până acum. Precizările oficiale ale Ministerului Educației vin după scandalul testelor care nu sunt suficiente. Potrivit informării oficiale făcute de autorități, decizia vine ca urmare a faptului că o nouă tranșă de teste este distribuită în cursul nopții de duminică spre luni, din cauza întârzierii la livrarea materialelor - relateaza hotnews.ro

„Testarea elevilor nu a fost suspendată și nu a fost luată în discuție această posibilitate. Având în vedere că cea mai recentă tranșă din lotul de teste achiziționate a fost distribuită către unitățile de învățământ în cursul acestei zile și în această noapte, din cauza întârzierilor în livrarea materialelor, s-a decis schimbarea temporară, pentru săptămâna 13-17 decembrie, a zilelor în care se vor efectua testele, astfel încât acestea să aibă loc în zilele de marți și vineri în loc de zilele de luni și joi”, se arată în comunicarea oficială a ministerului.

Potrivit sursei citate, conducerea Ministerului Educației este în permanentă legătură cu cea a Departamentului pentru Situații de Urgență pentru a găsi soluții rapide și eficiente în vederea asigurării necesarului de materiale pentru testarea preșcolarilor, elevilor și personalului din invatamant. Aceasta testare se va face de 2 ori pe săptămâna, luni și joi sau marți și vineri, in funcție de disponibilitatea testelor.

De asemenea, Ministerul Sănătății este pregătit să acorde sprijin tehnic în privința procesului de testare a elevilor și cadrelor didactice.
Două milioane de teste rapide din salivă vor ajunge în noaptea de duminică spre luni Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. „În urma discuţiilor purtate în ultimele zile de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu reprezentanţii societăţilor comerciale care urmau să livreze produse de tipul
“Teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din proba de salivă”, conform calendarului de livrare stipulat în contracte, în cursul acestei nopţi, 2 milioane de astfel de dispozitive medicale vor intra în stocurile IGSU. Societatea comercială care va aduce aceste teste avea termenul de livrare în data de 20 decembrie 2021”, transmite, duminică după amiază, IGSU. Camioanele instituţiei sunt pregătite pentru a recepţiona cantitatea de teste urmând ca luni, 13 decembrie, aceasta să ajungă la inspectoratele şcolare din ţară, conform caietului de distribuţie elaborat de Ministerul Educaţiei.

Inspectoratele școlare au acum doar jumătate din testele necesare

Joi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că inspectoratele şcolare din ţară au doar jumătate din testele care ar fi necesare pentru testarea de luni a elevilor şi a precizat că încă aşteaptă răspunsul IGSU cu privire la următoarea tranşă de teste.
Acesta a precizat că, în calitate de autoritate care gestionează sistemul de educatie, a ”iniţiat toate demersurile legale conforme atribuţiilor”.
În aceeaşi zi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat, a ţinut să clarifice situaţia privind livrarea testelor.
Într-o emisiune televizată, Raed Arafat a arătat că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli iar IGSU încheie contractele subsecvente cu furnizorii.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat şi sincopele în furnizarea testelor din salivă care ar trebui să ajungă în şcoli, prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru livrarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri de câteva ori mai mari decât cel mai mic preţ.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe