Consiliul Județean Vâlcea a aprobat repartizarea către 88 de primării a „sărăciei” de sumă de la Guvern, de 1,74 milioane lei

miercuri, 15 decembrie 2021

 

La data de 14 decembrie, Consiliul Județean Vâlcea a aprobat repartizarea tuturor celor 89 de primării (cu excepția Râmnicului) a sumei de 1,746 milioane de lei, din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare pe care unităţile administrativ teritoriale din judeţ, pentru echilibrarea bugetelor locale. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vâlcea a comunicat CJ Vâlcea că din impozitul pe venit corespunzător cotei de 6% prevăzută s-a încasat suplimentar suma de 1,746 milioane de lei.

Întrucât, atât prin Legea bugetului de stat pe anul 2021, cât şi prin Legea finanţelor publice locale nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare nu a fost aprobată nici o modalitate de calcul cu privire la repartizarea sumelor pe unităţi administrativ teritoriale din fondul constituit la dispoziţia consiliului judeţean, ci doar cele trei criterii/destinaţii pentru care pot fi utilizate sumele din fond, rezultă în mod evident că legiuitorul a lăsat ca această repartizare să fie la aprecierea şi în atributul exclusiv al consiliului judeţean. Acest principiu este consacrat la nivel constituţional, care prevede că administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice şi definit de OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, ca fiind dreptul şi capacitatea efectivă a autorităţilor administraţiei publice locale de a soluţiona şi de a gestiona, în numele şi în interesul colectivităţilor locale la nivelul cărora sunt alese, treburile publice, în condiţiile legii.

Astfel, ţinând cont de cele mai sus arătate, precum şi de suma aprobată prin Decizia nr. 30/06.12.2021 a şefului Administraţiei Publice Judeţene Vâlcea s-a procedat la repartizarea pe comune, oraşe şi municipii a fondului de 1,746 milioane de lei, în aşa fel încât fiecare unitate administrativ teritorială să beneficieze de sume, cu excepţia municipiului Râmnicu Vâlcea. Municipiul Râmnicu Vâlcea, în comparaţie cu celelalte unităţi administrativ-teritoriale are posibilitatea de a acoperii aceste destinaţii din veniturile proprii, reprezentând impozite şi taxe locale încasate de la persoanele fizice şi juridice de pe teritoriul municipiului, precum şi din cote defalcate din impozitul pe venit ce se colectează şi se distribuie de administraţia judeţeană a finanţelor publice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe