Casa memorială I. G. Duca, de la Măldărești

duminică, 26 decembrie 2021
 Casa memorială I. G. Duca de la Măldărești, județul Vâlcea, este cea care a folosit marelui om politic drept casă de vacanță. Aceasta păstrează piese de mobilier și obiecte ale familiei Duca redând atmosfera în care familia își petrecea vacanțele aici, așa cum arată și www.casememoriale.ro.

I. G. Duca a fost un politician de o remarcabilă valoare, figură ilustră a politicii românești interbelice. Teoretician al liberalismului, susținător al ideii de progres el a fost deputat, ministru și prim ministru. S-a născut la București la 20 decembrie 1879, iar în toamna anului 1897, după absolvirea liceului, a plecat la Paris pentru studii universitare la Facultatea de Drept.

După ce s-a reîntors în țară a intrat în viața politică înscriindu-se în Partidul Național Liberal (1907). A fost deputat în Parlamentul României, ministru al Agriculturii, al Instrucțiunilor Publice și Cultelor, al Afacerilor Externe, al Internelor, prim ministru. Și-a adus o contribuție remarcabilă în recunoașterea frontierelor României consacrată prin tratatele din 1919-1920.

A fost asasinat de legionari în decembrie 1933, în gara Sinaia și înmormântat în Cimitirul Bellu din Capitală. Un an mai târziu, în mai 1944, rămășițele pământești ale marelui politician au fost duse la biserica de la Urșani din județul Vâlcea, în apropiere de Măldărești, fiindu-i respectată dorința testamentară.

Casa memorială de la Măldărești face parte din Complexul muzeal Măldărești ce mai cuprinde Cula Greceanu (cea mai veche din Țara Românească) și Cula Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii românești, în care se împletesc armonios elemente țărănești din zonă cu elemente ale unor construcții cu caracter de fortificații. Cula (din turcescul “kule”—turn) desemnează în spațiul românesc o locuință întărită în formă de turn, care are drept caracteristici principale un parter înalt, masiv cu o scară interioară de acces spre etaj. Acest tip de construcție, răspândit în Peninsula Balcanică, îndeosebi în Serbia, Albania și Bulgaria, se găsește și în România fiind caracteristic zonei Olteniei și vestului Munteniei. Complexul Muzeal Măldărești se află la aproximativ 60 de kilometri de Râmnicu Vâlcea și la 10 kilometri de Horezu în localitatea cu același nume pe DN 65C care leagă orașul Craiova de Horezu.

Cula a fost construită în anul 1812 de către Gheorghiță Măldărescu. În 1910 a fost cumpărată de I.G. Duca și amenajată în stil tradițional românesc. I-a fost adăugată în 1912 o casă de dimensiuni modeste, pentru a fi folosită drept casă de vacanță — casa memorială, iar mai târziu, în 1930, o clădire mai mică în capătul parcului — ce cuprinde astăzi, birouri și un atelier de restaurare.

Prin dimensiuni și amenajare, casa memorială de la Măldărești reflectă bunul gust și modestia celui ce a reușit să păstreze, în tot ce a făcut, simțul măsurii. Proiectată de arhitectul Alexandru Ștefănescu, este construită în forma literei “L”, în stilul caselor țărănești. Încăperile luminoase sunt intime, mobilate modest, dar cu bun gust, păstrând atmosfera interbelică rafinată. Între piesele de mobilier se remarcă biroul lui I G Duca, foarte bine întreținut, dar pot fi admirate și tablouri, fotografii, cărți, obiecte personale.

Sursa: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe