Președintele Klaus Iohannis a decorat 28 de medici implicaţi în lupta cu virusul SARS COV-2. Printre aceștia s-au numărat și medicii valceni: dr. Constantin Bănică – medic infecționist la Secția Boli Infecțioase si dr. Dragoș Liviu Dragomirescu care au primit Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler.

„Colectivul Spitalului Judetean Valcea este încântat de faptul că are în rândurile sale pe medicul infecționist Constantin Banica, precum și pe dr. Dragoș Liviu Dragomirescu, medici care vor fi decorati în 01.12.2021 la Palatul Cotroceni de către Președintele României cu ORDINUL MERITUL SANITAR și MEDALIA MERITUL SANITAR în grad de Ofițer. Acest ordin și medalie sunt acordate pentru PROFESIONALISMUL, DĂRUIREA, CURAJUL ȘI SOLIDARITATEA manifestate în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19.” - a spus managerul SJU Valcea, medicul Dan Ponoran.

8159945C-E0C1-4DD9-8099-6261C22053E1

Sistemul naţional de decoraţii cuprinde:

A. decoraţii naţionale:

- ordine, cruci şi medalii;

B. decoraţii pe domenii de activitate:

a) ordine şi medalii civile;

b) ordine şi medalii militare:
- de pace;
- de război.

Decoraţiile naţionale sunt următoarele:

A. Ordine:

I. Ordinul Steaua României;
II. Ordinul Serviciul Credincios;
III. Ordinul Pentru Merit.

B. Cruci şi medalii:

I. Crucea Serviciul Credincios;
II. Medalia Serviciul Credincios;
III. Medalia Pentru Merit.

C. Cruci comemorative:

I. Crucea Comemorativă a Rezistenţei Anticomuniste;
II. Crucea Comemorativă a Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989;
III. Crucea Comemorativă a celui de-al doilea Război Mondial, 1941-1945.

Decoraţiile sunt conferite cetăţenilor români pentru serviciile excepţionale aduse statului şi poporului român, pentru acte de eroism săvârşite în serviciul militar şi pentru merite deosebite în activitate.

Decoraţiile pot fi conferite şi unităţilor militare pentru fapte deosebite săvârşite în timp de pace şi pentru acte de eroism în timp de război.

Decoraţiile pot fi conferite şi cetăţenilor străini pentru contribuţia deosebită la progresul umanităţii, la promovarea păcii şi a democraţiei în lume, la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi prietenie cu România sau pentru fapte şi servicii remarcabile aduse statului şi poporului român.
Cine conferă decorațiile

Decoraţiile sunt conferite de Preşedintele României, prin decret, în baza propunerilor de decorare individuale.

Propunerile de decorare se fac de către:

a) preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru Preşedintele României, prim-ministru, senatori şi deputaţi;
b) prim-ministru, pentru membrii Guvernului;
c) miniştrii şi conducătorii instituţiilor şi organizaţiilor centrale autonome, pentru persoanele din domeniul lor de activitate.

(3) Preşedintele României poate să confere decoraţii şi din propria iniţiativă, în proporţie de 1% din numărul total stabilit prin lege pentru fiecare grad sau clasă a fiecărei decoraţii, cu excepţia gradelor de Mare Ofiţer, Mare Cruce şi Colan.

(4) Pentru cetăţenii români decorarea are loc o dată pe an, cu ocazia Zilei Naţionale a României.

(5) În cazuri speciale decoraţiile pot fi conferite şi pe parcursul anului calendaristic.