Consiliul Județean a aprobat astăzi achiziția Culei Greceanu de la Măldărești

vineri, 26 noiembrie 2021

 

Cula Greceanu devine proprietatea județului Vâlcea!
La sedința ordinară de vineri, 26 noiembrie, CJ Vâlcea a aprobat achiziționarea Culei Greceanu, situată în comuna Măldărești, cu suma de 400.000 euro.
Retrocedate moștenitorilor familiei Greceanu încă din anul 2007, imobilele acestui monument istoric au făcut, până în prezent, obiectul unui contract de închiriere între proprietari și CJ Vâlcea.
După mai multe încercări de a achiziționa Cula Greceanu, de astăzi, putem spune că județul Vâlcea își îmbogățeste patrimoniul cu un monument istoric de importanță națională.

Cula Greceanu se află în comuna Măldărești, județul Vâlcea. A fost construită în anul 1516 de Nan Paharnicul folosindu-se ca loc de refugiu, apărare și locuință.

Forma actuală datează din secolul al XVIII-lea şi a fost aleasă de noii proprietarii ai culei: Gheorghiță Măldărăscu și jupânița sa, Eva.

Complexul Muzeal Măldăreşti reuneşte monumente foarte valoroase ale arhitecturii româneşti: Culele Greceanu, Duca şi Casa Memorială I.G. Duca.

Arhitectura clădirilor îmbină armonios elemente ţărăneşti din zonă asociate cu elemente ale unor construcţii cu caracter de fortificaţii.

La Cula Greceanu pivnţa nu comunica cu etajul, avantajul în caz de primejdie, restul ansamblului fiind izolat. Etimologia cuvantului „culă” provine din turcescul „kule” şi înseamnă turn, locuinţă întărită în formă de turn.

Foto/text: Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea #CNIPTVâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe