25 tipuri de jucării potrivite pentru bebeluși în creștere

marți, 16 noiembrie 2021

 

Ai un bebe mic și simți că viața voastră este doar despre scutece, mâncare și somn? Nu uita de timpul special pentru joacă, deoarece este o parte importantă a dezvoltării bebelușului tău. Începând cu dezvoltarea cognitivă și terminând cu cea fizică, iar apoi dezvoltarea emoțională, jocul își aduce un aport important care trebuie susținut în permanență. 

Chiar și sugarii pot învăța diverse lucruri despre ei și lumea din jur, iar cea mai importantă metodă este joaca. Iar tu, ca părinte, trebuie să fii cel care o inițiază și care îi pune la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a învăța despre emoții, abilități sociale sau să-și dezvolte limbajul. 

Joaca nu trebuie să fie obositoare sau o activitate impusă, ci trebuie să ofere bucurie, relaxare și timp de calitate petrecut împreună. Dacă vrei să știi care sunt cele mai potrivite jucării pentru bebelușii în creștere, citește recomandările din acest articol. De la cea mai simplă jucărie din lemn pentru dentitie și până la puzzle-urile complicate, vei afla tot ce ai nevoie pentru a face cele mai potrivite alegeri pentru copilul tău.  

Chiar dacă fiecare copil se dezvoltă în ritmul său, există câteva etape importante prin care trec toți copiii și în care este important ca mintea și simțurile lor să fie stimulate, pentru a-i ajuta să crească frumos. 

De la naștere până la 5 luni

În primele 5 luni de viață, bebelușii încep să-și  manifeste afecțiunea și să apuce obiectele. Le plac fețele amuzante și învață să zâmbească. Chiar dacă în toată această perioadă mai mult au dormit decât să facă altceva, ei au nevoie de jucării sigure și ușor de ținut, deoarece este perioada în care pun totul în gură. Sunt recomandate jucării moi, cu texturi și contraste, care să le stimuleze simțurile. Sunt incluse aici:

  1. Zdrăngănelele
  2. Inele mari din lemn
  3. Jucării din pluș
  4. Covoare interactive pentru joacă
  5. Clopoței de vânt 
  6. Jucării cu oglindă

Între 6 și 11 luni

Este perioada în care bebelușul tău a învățat să se târască și să mestece alimente solide. Totul are legătură cu gustul, iar acum se va decide ce îi place și ce nu îi place să mănânce. Acum, bebe a învățat să ridice obiecte mari cu degetele și poate folosi mâinile în același timp. Îi place să lovească obiectele împreună și să le arunce pe jos. Sunt recomandate jucăriile care dezvoltă creativitatea, stimularea vizuală și abilitățile de construcție, astfel:

  1. Xilofon
  2. Puzzle de lemn
  3. Jucării care trebuiesc aranjate în ordine
  4. Jucării pentru dentiție
  5. Ustensile de bucătărie de jucărie
  6. Unelte de construcții de jucărie

Între 12 și 23 de luni

Bebe a împlinit un an. Acum poate sta singur în picioare sau chiar face câțiva pași, mănâncă singur și doarme din ce în ce mai puțin ziua. Asta înseamnă mai mult timp pentru joacă și pentru a-și satisface noua pasiune: aceea de a investiga totul. Îi place să găsească obiecte ascunse și să imite sunetele pe care le aude. Sunt ideale jucăriile cu piese mobile, pârghii, roți și cuburi de lemn, dar și carticele frumos ilustrate:

  1. Markere și creioane colorate non-toxice
  2. Cuburi de lemn
  3. Cărți cu povești sau senzoriale
  4. Labirinturi cu mărgele de lemn
  5. Jucării care se împing 
  6. Forme care trebuiesc sortate

Între 24 și 36 de luni

Copilul tău a crescut rapid, acum îi place să fugă, să se joace de-a fața-ascunselea și să fie cât mai independent. Sunt recomandate jucăriile care necesită forță fizică sau care îi stimulează abilitățile lingvistico-sociale. Deoarece are mai mult control asupra mâinilor lor, el se poate juca cu jucării mai grele care dezvoltă puterea fizică. 

  1. Echipamente de uz casnic
  2. Puzzle-uri
  3. Jucării de construcții
  4. Materiale de art & craft
  5. Mașini și scutere de joacă
  6. Case de păpuși
  7. Cărți cu ilustrații

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe