Exclusiv datorita EURO INSOL, Ramnicu Valcea este SINGURUL municipiu din țară care NU SE AFLA în pericolul de a rămâne fără căldură și apă caldă la iarnă!

marți, 12 octombrie 2021

Ramnicu Valcea este SINGURUL municipiu din țară care NU SE AFLA în pericolul de a rămâne fără căldură și apă caldă la iarnă.

Acesta fapt i se datoreaza suta la suta administratorului judiciar EURO INSOL de la CET Govora, care a incheiat un contract ferm pe un an de zile cu ROMGAZ, distribuitorul de GAZ, inainte de cresterea haotica a preturilor! De asemenea, sute de mii de tone de carbune se afla in stocurile CET Govora!

Numai inspiratia si profesionalismul specialistilor de la Euro Insol au dus la o situatie fericita pentru municipiul Ramnicu Valcea, care se bucura de furnizarea agentului termic in bune conditii, cu unele mici exceptii, care sunt INDEPENDENTE de administratorul judiciar (la 5 la suta din clientii CET Govora nu a inceput inca furnizarea caldurii din cauza lucrarilor contractate de Consiliul Judetean Valcea! In cateva zile se va rezolva si aceasta problema!). De mentionat este faptul ca autoritatile locale sau mai bine spus politicienii valceni, absolut toti, NU AU SUSTINUT administratorul judiciar in aceste demersuri! Aceasta este REALITATEA! In contradictie cu SITUATIA FERICITA A LOCUITORILOR DIN RAMNICU VALCEA - bucurestenii, timisorenii, craiovenii, vasluienii, aradenii, bacauanii, vrancenii, mehedintenii si romani din alte sute de orase - DARDAIE DE FRIG IN APARTAMENTE, furnizorii de agent termic neavand stocuri de carbune sau pacura, iar despre bani pentru facturile imense la gaz nici nu poate sa fie vorba! Centralele de la Bucuresti, Arad si Timisoara vor intra in zilele urmatoare in INSOLVENTA!  Primarii marilor orase spun că problema s-a discutat la Asociația Municipiilor în care s-a arătat Guvernului că furnizorii de agent termic nu vor putea încheia contracte pentru a procura gazul necesar la producerea apei calde şi căldurii la prețurile actuale.  

In aceste conditii, in loc sa-i spuna macar MULTUMESC administratorului de la CET Govora, Euro Insol, autoritatile locale din Ramnicu Valcea (care sunt si ele beneficiare ale serviciilor CET-ului) au gasit de cuviinta ca este potrivit sa micsoreze subventia la gigacalorie, care oricum era CEA MAI MICA DIN TARA! Din expunerea de motive a Hotararii nr. 189 din 30 septembrie, care prevede scaderea subventiei la 23 de lei pentru sezonul de incalzire 2021-2022 fata de 45,96 lei pentru sezonul de incalzire 2020-2021, la care se adauga 12,94 lei reprezentand majorare propusa, rezulta faptul ca POPULATIA VA PLATI PENTRU SEZONUL DE INCALZIRE 2021-2022 CU 35,9 LEI MAI MULT FATA DE SEZONUL DE INCALZIRE 2020-2021.

 

SITUATIA GRAVA DIN ALTE ORASE:

 

Municipiul BACĂU ar putea rămâne în această IARNĂ fără CĂLDURĂ și apă caldă! Anunțul este facut chiar de PRIMARUL VIZITEU

 

„Măsurile ar trebui să vină urgent, în următoarele 1-2 săptămâni”, spune primarul din Bacău, Lucian Viziteu, care atrage atenția că este foarte greu pentru furnizorii de agent termic să încheie contracte pentru a procura gazul necesar la producerea apei calde şi căldurii la preșurile actuale.

Viziteu spune că au existat discuţii pe această temă în Asociaţia Municipiilor, condusă de liberalul Emil Boc. Între cele 27 de oraşe care ar putea fi afectate se regăsește și municipiul Vaslui alături de Capitală şi municipiile Arad, Braşov, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Miercurea Ciuc, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Suceava, Timişoara și Tulcea.

Asociația municipiilor a trimis o scrisoare către ministerele Energiei, Dezvoltării şi Finanţelor în care arată că „măsurile ar trebui să vină urgent, în următoarele una-două săptămâni”.

”Vă dau exemplul concret al Bacăului. Ni s-a încheiat contractul precedent de furnizare, la 1 octombrie. La prima licitaţie nu s-a prezentat niciun furnizor, pentru că şi ei sunt speriaţi că nu vor putea susţine financiar cumpărarea de gaz până ce primăriile vor putea plăti. De obicei, şi la preţuri normale, plata se face întârziat, aşteptăm subvenţii şi compensări de la Guvern. În cazul meu am reuşit cu mare greutate să încheiem un contract pentru următoarele zece zile. Pe 10 octombrie va trebui să căutăm un nou contract”, a spus primarul.

Olguța, lăsată fără bani de Cîțu! Probleme cu încălzirea craiovenilor, CEO pune condiții

Olguța, lăsată fără bani de Cîțu! Probleme cu încălzirea craiovenilor, CEO pune condiții

 

Primarul muncipiului Craiova, Olguţa Vasilescu, a declarat, ieri, că Guvernul nu a alocat municipiului niciun leu din Fondul de rezervă, conform Hotărârii de Guvern din această săptămână prin care au fost acordate sume de bani unităţilor administrativ-teritoriale, motiv pentru care municipalitatea va renunţa la investiţii. Nu numai municipiul Craiova nu a primit niciun ban din acest Fond, municipiul Motru cu probleme legate de căldură se afla în aceiași situație. Ambii primari sunt PSD.

„Săptămâna acestea s-au aprobat două HG-uri care privesc direct Craiova. Pe ultima HG care a fost adoptată de defunctul Guvern Cîţu, Craiova a primit suma de zero lei. 80% din bani sunt daţi către administraţiile liberale şi UDMR, restul, de 20%, sume infime, la nivelul de 500.000 de lei pentru vreun oraş sau de 100.000 lei pentru vreo comună, sunt date şi către celelalte partide politice. Craiova – zero lei. Cred că e prima oară în istorie când un oraş de mărimea Craiovei este pedepsit de o asemenea manieră, pentru că nu a votat cum trebuie. Sunt lucruri pe care trebuie să le spunem. Colegii mei de la Bucureşti deja au anunţat că vor solicita instanţei să fie desfiinţată această hotărâre de guvern, prin care, de fapt, domnul Cîţu şi-a plătit datoriile către primarii care l-au susţinut la Congres. Va fi făcută şi o plângere penală pentru abuz în serviciu pentru toţi semnatarii acestei HG”, a spus Vasilescu.

Potrivit primarului municipiului Craiova, anul acesta nu mai poate fi asigurată plata asistenţilor personali şi indemnizaţiile persoanelor cu handicap, unde Guvernul trebuia să asigure 90% din sumă.

„Era o obligaţie legală, nu că am cerut noi aceşti bani, ci aşa scrie în lege. Am solicitat 7 milioane de lei pentru transportul gratuit al elevilor, unde, la fel, scrie în Legea Educaţiei, că Guvernul trebuie să subvenţioneze. Nu mai vorbesc de pensionari şi persoanele cu handicap: zero lei şi aici. Cinci milioane de lei am solicitat pentru subvenţia la încălzire, ca urmare a creşterilor nejustificate a preţurilor la energie. Cu aceşti bani ar fi urmat ca noi, municipalitatea, să subvenţionăm parte din facturile craiovenilor. Evident, şi aici am primit zero lei. Am solicitat cofinanţare de 14 milioane de lei pentru proiectul de la Compania de Apă Oltenia, care înseamnă canalizare pentru Municipiul Craiova. Nici anul trecut, nici anul acesta nu s-au dat bani. Suntem obligaţi să susţinem noi din banii pe care nu îi avem, din păcate”, a mai afirmat Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei susţine că, din cauza acestei situaţii, municipalitatea nu va mai face investiţii.

„Noi ne-am prognozat la începutul anului că vom face foarte multe investiţii, care se aglomeraseră pe a doua parte a anului, tocmai pentru că atunci s-au terminat licitaţiile. Din păcate, nu vom mai putea să facem aceste investiţii, pentru că dacă nu punem în contul de garanţie la Complexul Energetic Oltenia, populaţia Craiovei va rămâne fără căldură şi nu există nicio măsură luată de Guvern la ora actuală. Ne-a spus domnul Cîţu, când era în funcţie ca premier plin, că nu va accepta ca anul viitor să se plafoneze preţul la energie şi ca subvenţiile să poată fi acordate din nou de municipalităţi. Nu mai vorbim de faptul că oricum nu mai avem bani să subvenţionăm. După ce a căzut Guvernul, ne-a anunţat aşa: ‘noi voiam să facem plafonarea, dar nu mai putem, că suntem guvern interimar’. Câtă bătaie de joc să mai suportăm?”, a mai declarat primarul Craiovei.

 

https://spynews.ro/actualitate/stiri-interne/zeci-de-mii-de-bucuresteni-risca-sa-ramana-fara-apa-calda-si-caldura-singura-centrala-electrica-din-oras-sia-oprit-productia-nu-mai-am-gaz-263047.html

Zeci de mii de bucureșteni riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Singura centrală electrică din oraș și-a oprit producția: „Nu mai am gaz”

Publicat pe 09.10.2021 la 20:19 Actualizat pe 09.10.2021 la 20:19

Deși afară sunt temperaturi mai scăzute decât cele normale perioadei, iar la ușa bate iarnă, zeci de mii de bucureșteni riscă să rămână acum fără apă caldă și căldură. În această situație critică s-a ajuns după ce singura centrală electrică din oraș, privată, și-a oprit producția din lipsa banilor.

O femeie cu mâinile pe calorifer
  • 60.000 de bucureșteni din zonele Miliari – Preciziei, fără apă caldă și căldură.
  • Vest Energo și-a oprit producția din lipsa banilor.

Peste 200 de blocuri, adică aproximativ 60.000 de bucurești, locuitori ai Sectorului 6, riscă să intre sau chiar să treacă prin iarnă fără pic de apă caldă sau căldură în calorifere și asta din cauza unor datorii imense între firmele care ar trebui să asigure oamenilor aceste două nevoi. De asemenea, din cauza faptului că Vest Energo nu mai are bani de gaze și multe grădinițe și școli din zonă sunt afectate, cursurile desfășurându-se în frig.

Zeci de mii de bucureșteni, fără apă caldă și căldură, după ce CET-ul a rămas fără bani

Începând de joi, șapte octombrie, Vest Energo, singura centrală electrică de termoficare privată din București, și-a oprit producția de gaze din lipsa fondurilor financiare.

Capitala, fără căldură. Guvernul ia în calcul o creștere a consumului de curent

Autoritățile au inclus în estimarea consumului de energie electrică din această iarnă o creștere importantă în București. Și asta deoarece Guvernul se așteaptă la probleme majore în rețeaua de termoficare din Capitală. Totodată, schimbările din regulamentele europene vor face extrem de dificilă acoperirea cererii de energie electrică la nivel național. 

Guvernul a preconizat deja, pentru această iarnă, că bucureștenii care nu au centrale de apartament vor suprasolicita sistemul energetic prin folosirea sistemelor de încălzire pe curent. Autoritățile se așteaptă ca sistemul de termoficare din Capitală să nu funcționeze continuu sau la parametrii necesari, astfel că locuitorii municipiului București vor căuta surse alternative de încălzire. Pentru estimarea consumului brut de energie electrică al țării aferent perioadei 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, ținând cont de faptul că există în continuare un nivel ridicat de incertitudine privind evoluția pandemiei de coronavirus și privind influențele acesteia asupra situației economice din țara noastră, precum și privind prognozele meteorologice cu orizont mediu și mare de timp, Dispecerul Energetic Național (DEN) a prognozat un scenariu care ia în considerare o corecție pe baza influenței temperaturilor medii lunare, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern.

https://www.capital.ro/visul-capitalist-s-a-facut-scrum-caldura-cu-ratia-intr-un-oras-din-romania-trei-ore-pe-zi.html

Visul capitalist s-a făcut scrum! Căldură cu rația într-un oraș din România: Trei ore pe zi

Visul capitalist s-a făcut scrum! Căldură cu rația într-un oraș din România: Trei ore pe zi
Un municipiu din România are probleme grave cu căldura. Din cauza datoriilor acumulate de societatea de termoficare a oraşului, cât şi din cauza creşterea preţului la gaze din ultima perioadă, oamenii primesc căldură doar trei ore pe zi.
Situație fără precedent în România! Căldură doar trei ore pe zi într-un municipiu

Circa 10.500 de apartamente şi peste 230 de instituţii publice din municipiul Focşani, printre care şcoli şi grădiniţe, căminul de bătrâni, dar şi Spitalul Judeţean, au căldură cu program, doar trei ore pe zi, seara, după ce societatea de distribuţie a agentului termic din oraş nu a reuşit să încheie un nou contract cu furnizorul de combustibil.

Potrivit primarului municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, de vină pentru această situaţie sunt atât datoriile acumulate în timp de societatea de termoficare a oraşului, cât şi creşterea preţului la gaze din ultima perioadă.

„În această situaţie se află circa 10.500 de apartamente, precum şi peste 230 de instituţii publice, printre care Spitalul Judeţean de Urgenţă Focşani, şcoli şi grădiniţe, licee şi creşe, unităţi de cultură, căminul pentru persoane vârstnice. Am discutat şi în această dimineaţă cu cei de la ENET să schimbe programul de furnizare a agentului termic. Să nu mai fie seara, să fie dimineaţa, pentru ca în şcoli şi grădiniţe să fie cald când vin copiii. Mai mult de atât, la acest moment, nu putem face”, a declarat Cristi Misăilă.

SC ENET a intrat în insolvență

Potrivit acestuia, SC ENET, agent economic cu capital de stat, a avut obligaţii de plată la mai mulţi furnizori de-a lungul timpului şi a intrat în insolvenţă.

”A avut un contract de furnizare a gazelor până la 30 septembrie, ulterior ar fi trebuit să încheie un alt contract, dar, din cauza faptului că preţul a explodat pe piaţa energiei şi gazelor naturale, niciun furnizor nu mai doreşte să încheie un contract ferm cu un preţ prestabilit cu ENET, mai ales că este în situaţie de insolvenţă. Solicită garanţii şi plata în avans. Ceea ce ENET nu are capacitatea de a face. Practic, la acest moment, ENET este nevoită să achiziţioneze, direct de pe bursă, diferenţa de combustibil de care are nevoie. Au ajuns şi la preţuri de 700 lei pe megawatt, în condiţiile în care ei au un contract încheiat pe luna octombrie de 380 lei pe megawatt/oră. Dar pentru o cantitate minimă. Diferenţa o cumpără zilnic, pe bursă”, a explicat Cristi Misăilă.

De ce nu se incalzesc caloriferele la Timisoara? Dominic Fritz: Cand pornim caldura trebuie sa platim facturile in avans si nu sunt bani

De ce nu se incalzesc caloriferele la Timisoara? Dominic Fritz: Cand pornim caldura trebuie sa platim facturile in avans si nu sunt bani

5 octombrie, 2021 - 09:57 PM

TIMISOARA. Colterm va merge si in aceasta iarna pe ‘modulul de avarie’, sub amenintarea tot mai clara a insolventei, despre care si primarul Dominic Fritz recunoaste ca nu mai poate fi evitata. Aceasta desi in urma cu un an le spunea timisorenilor ca are solutia iesirii la liman a societatii de termoficare.

Timisorenii asteapta iarna care se apropie cu teama cresterii uriase a pretului la gigacalorie ori chiar cu aceea ca se vor trezi fara apa calda si caldura.

De altfel, desi in mai multe nopti temperaturile au scazut la Timisoara, iar vremea se tot raceste, Colterm n-a pornit incalzirea. Si aceasta pentru ca… nu sunt bani. Pe langa locuinte, trebuie incalzite scoli, spitale, institutii.

Noi trebuie sa platim tot ce cumparam in avans, iar in momentul in care pornim caldura, si probabil o vom face in acest weekend, factura zilnica va fi intre 2 si 3 milioane de lei, pe care trebuie sa le platim in avans. Nu trebuie sa va explic ca Colterm nu are acesti bani. Bugetul local, chiar daca l-am da tot la Colterm, nu avem bani. Va trebui sa luam masuri si in Consiliul Local si in AGA in urmatarele saptamani„, a declarat marti primarul Dominic Fritz in plenul CLT.

Strategia supravietuirii cu carbune in aceasta iarna la Colterm. Nu sunt bani de certificatele verzi ramase necumparate, iar amenda de zeci de milioane de euro si datoriile cresc

Cu un CA nou si nicio strategie de redresare, cu datoriile neplatite, ce se maresc de la o zi la alta, si fara stocuri de carbune, dar cu un contract nou cu Primaria Timisoara pentru delegarea gestiunii serviciului, valabil pe 5 ani. Asa intra compania de termoficare a Timisoarei in aceasta iarna in care insolventa pare imposibil de evitat, dupa cum sustine chiar primarul Dominic Fritz, acelasi care acum un an le spunea timisorenilor ca ‘avea solutia salvarii Colterm in buzunar’.

„Va spun foarte sincer, eu nu stiu daca va fi posibil si cum va fi posibil sa evitam un scenariu de restructurare prin insolventa la Colterm”, a declarat Dominic Fritz, marti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

One comment on “Exclusiv datorita EURO INSOL, Ramnicu Valcea este SINGURUL municipiu din țară care NU SE AFLA în pericolul de a rămâne fără căldură și apă caldă la iarnă!”

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe