Eugen Neata, deputat PSD: Procesul de eliberare și de respingere a certificatelor ORNISS trebuie corectat și completat!

duminică, 10 octombrie 2021

”Cum și cine poate opri ascensiunea unui român.

În urmă cu mai mult timp, am inițiat în Parlamentul României o modificare legislativă care urma să corecteze o mare nedreptate ce se poate face unor oameni și un mare abuz pe care unele instituții ale statului îl pot face celor care au nevoie de așa-zisele certificate ORNISS.

Pentru cine nu știe, certificatele acestea sunt necesare celor care ocupă funcții publice înalte, cu acces la documente și informații clasificate. El, certificatul, se acordă sau se respinge în funcție de opinia serviciilor de informații, la cererea instituției angajatoare. Până aici, nimic în neregulă.

Ceea ce se știe mai puțin este că nimeni din cei implicați în acest proces nu este obligat prin lege să-l informeze pe bietul împricinat și să-i aducă la cunoștință personal care sunt motivele respingerii dreptului de a avea acces la informații clasificate și, în consecință, de a ocupa funcția cu pricina.

Este evident că aici este loc de abuz și de nedreptate, dar și de atingere a unor libertăți privind dreptul la informare, dreptul la apărare și altele asemenea.

Nu sunt puține cazurile în care ascensiunea socială a unor oameni s-a frânt sau a fost stopată folosind acest mecanism, al refuzului fără nicio explicație a acestui certificat. Am întâlnit oameni care nu știu nici astăzi motivele reale pentru care serviciile de informații au avizat negativ cererea certificatului ORNISS. Cei mai mulți caută în biografiile lor și ale celor apropiați cu aceeași înfrigurare cu care, în secolul trecut, multă lume încerca să evite să fie acuzată și încarcerată fără niciun motiv.

Procesul de eliberare și de respingere a certificatelor ORNISS trebuie corectat și completat cu acest minim gest de respect pentru persoana implicată. O simplă scrisoare, care să conțină și un motiv asumat al respingerii, n-ar face decât să-i oblige la mai multă responsabilitate pe cei implicați și să elimine o cale de

abuz, deschisă atât de larg celor tentați să frângă ascensiunea unui om. Inițiativa mea a ajuns recent în plenul Parlamentului României cu aviz de respingere de la comisii. Nu comentez motivul acestei recomandări. Am ținut să spun însă, înainte de vot, câteva cuvinte colegilor mei care s-au lăsat prea ușor impresionați de cei obișnuiți să impresioneze când vine vorba despre dreptul elementar de a știi motivele pentru care îți sunt limitate anumite drepturi, cum este cel de a primi un certificat de acces la documente și informații sensibile atunci când ești pe cale să ocupi o poziție mai înaltă în statul român”.

Eugen Neata, deputat PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe