Un bătrân din Voineasa a rămas pe drumuri, după ce casa i-a ars în totalitate

vineri, 13 august 2021

Casa unui bătrân care locuia în zona Voineasa a fost mistuită de flăcări. Salvamont Vâlcea a prezentat într-o postare pe Facebook cazul omului care a rămas pe drumuri. Salvatorii au reușit să stingă focul înainte ca acesta să se extindă. Din fericire, bătrânul a scăpat cu viață în urma incendiului - relateaza antena3.ro

'"În noaptea de 12 august, în timp ce echipa voluntarilor salvamont Voineasa se deplasa către bază, au dat curs unui apel 112 care sesiza un puternic incendiu în creasta munților Latoriței, zona Voineasa – Chica Lupului – Valea Măceșului, fără a fi identificată o locație precisă. Spre zona greu accesibilă s-a răzbit urcând anevois pe drumul de creastă pe pante cu pietre și șleauri adânci cu un convoi de mașini utilitare ale pompeirilor ISU, ale primăriei, ale reprezentanților ocolului silvic sau ale celor care au sărit în ajutor, la locul incendiului – punct Cireșu, ajungându-se după cca 35-40 minute de la apel.

La sosire echipele au avut un tablou dramatic - gospodăria unui om vârstnic era pradă unui foc mistuitor, în picioare arzând intens cei cățiva stâlpi râmași din fânarul și casa prăbușită, o curte cu resturi în flăcări și jar mocnit cu tendință de extindere. Omul aflat în locație izolată s-a trezit că îl răzbește focul iscat de la o scanteie și oricăt de mult a încercat nu a reusit sa stopeze propagarea sa, luptându-se singur să își elibereze animalele din obor și să își salveze din bunuri.

La evaluarea stării victimei, am constat cu bucurie, că sub petele negre de funingine, nu prezenta arsuri pe corp, căci a avut prezența de spirit să își zmulgă hainele când s-au aprins și deși ne era teamă de efectele ascunse ale expunerii la foc, fum și temperaturi ridicate, starea de sănătate și lipsa simptomelor nu indicau afectări. Cu toate acestea, la recomandarea echipei salvamont și la insistențele apropiaților lui, a acceptat să coboare pentru un consult de specialitate.

Echipa s-a alăturat apoi celor care interveneau pentru izolarea și stoparea propagării incendiului . Ulterior, în zonă au rămas pentru gestionare și supraveghere incendiu echipele specializate de intervenție, căci focul avea să se manifeste încă căteva ore bune.

Aproape de răsărit, la ora 4 AM, echipa salvamont a ajuns în bază.

În cursul dimineții echipă salvamont a fost solicitată pentru prim ajutor și extragerea unui voluntar al acțiunii din seara precedentă – una din mașinile de intervenție, care transporta apă s-a abătut de la traseu și s-a răsturat pe o față înclinată înierbată. La fața locului a fost solicitat de către salvamont elicopter pentru a evacua victima pe cale aero. Accidentatul a fost preluat cu targa lopată și predat către elicopter la ora 11,40 când a decolat după stabilizarea victimei.

Putem spune că noaptea și ziua de 13 august au fost cu foc și de foc … weekendul continuă

Echipa voluntarilor salvamont Voineasa s-a reîntregit în baza pentru patrulare preventivă și asigurare permanentă în zona Transalpina", potrivit reprezentanţilor Salvamont Vâlcea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe