Proces verbal SOCANT găsit în arhiva Colegiului Alexandru Lahovari din Râmnicu Vâlcea

duminică, 8 august 2021

 

 

Mare noroc am avut, să mai găsesc prin arhiva acestei prestigioase unităţi de învăţământ vâlcean, un proces verbal care să scoată în evidenţă, lucrurile şi mârşăviile efectuate ce au avut loc de-a lungul anilor şi în mod deosebit cele care s-au desfăşurat după abdicarea regelui din 1947 şi intrarea în mod abuziv a comuniştilor la putere. Conducerea cât şi cei care deserveau această unitate nu aveau nicio vină. Ei erau împinşi să procedeze la o serie întreagă de acţiuni care să distrugă pe marii înaintaşi ai neamului românesc, pe cei care au contribuit la dezvoltarea României.

Vă voi reda conţinutul unui proces verbal, care să scoată în evidenţă metodele şi mijloacele ieşite din comun la care erau supuşi de conducerile noi ale statului comunist la cumpăna dintre cele două jumătăţi ale secolului XX.

 

Proces verbal

 

Astăzi, 5 ianuarie 1948, subsemnaţii Haralamb Dumitrescu –directorul Liceului Teoretic de Băieţi „Al. Lahovari” din Râmnicu Vâlcea, Ilie Ionescu –Secretarul liceului, Ioan Munteanu, intendentul liceului, Creţu, Pavel Guţu şi Pr. Florea Şolea, precum şi Nicolae Dobre –om de serviciu la sus numitul liceu, în conformitate cu Ordinul Onor Minister al Educaţiei Naţionale nr. 327.552/31.12.1947 comunicat de Inspectoratul Şcolar Regional Craiova cu Ordinul nr. 36.464/03.01.1948, ne-am întrunit la localul liceului şi am procedat la arderea portretelor ex regelui Mihaiu I şi ai celorlaţi membrii ai familiei de Hohenzollern.

În ceea ce priveşte bustul fostului rege Ferdinand, opera sculptorului Iordănescu şi tabloul în uleiu a fostului principe Carol, opera pictorului Tătărăscu, ambele din colecţia muzeului „Capeleanu”, comisiunea a hotărât să ceară avizul forurilor superioare pentru a le putea distruge. Până la venirea ordinului, atât bustul cât şi tabloul vor fi depozitate în cămara în care se află şi alte obiecte ale muzeului, în care se mai află, în total 22 de tablouri. Drept care am încheiat acest proces verbal în patru exemplare.

Sub text sunt trecute semnăturile directorului, secretarului, celor trei asistenţi, semnătura intendentului(Administrator) şi omului de serviciu.

 

Stimaţi cititori, ca elev la acest prestigios liceu, am avut minunatul prilej să admir la timpul potrivit obiectele care erau expuse la loc de cinste în muzeul „Capeleanu” de la etajul I al liceului de băieţi din Râmnicu Vâlcea. O şansă în plus a fost şi aceea că majoritatea profesorilor care au predat în acea perioadă şi ceva mai târziu i-am avut ca dascăli predând diferite discipline de învăţământ: Haralambie Dumitrescu –Geografie, Pavel Guţu –Matematică, Creţu –Geografie şi pr. Florea Şolea, etc.

Mă întreb ce rău putea să facă păstrarea în colecţia liceului a acestor tablouri si busturi ale marilor înaintaşi pe care i-a avut România.  Tineretul actual trebuie să cunoască fărădelegile petrecute cu ani de zile în urmă la liceul nostru drag.

Conducerea şi profesorii din acea perioadă nu aveau nicio vină. Ei nu sunt responsabili de măsurile la care erau obligaţi să le întreprindă. Sunt convins că nu există nicio unitate de învăţământ din judeţul nostru şi chiar din ţară să nu se fi întâmplat asemenea anomalii, asemenea atrocităţi care au zguduit întreaga cultură românească.

Nicolae Dinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe