Bursele elevilor, ultima prioritate a guvernului!

vineri, 27 august 2021

 

Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Constanţa (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM)  solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie!

Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor școlare în anul școlar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri.

Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite. Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare bursă să poată avea impactul dorit. Considerăm fundamentală cuantificarea acestora în funcție de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcție de tipul de bursă. În acest sens, considerăm necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:

  • burse de merit: 5%
  • burse de studiu: 15%
  • burse de performanță: 20%
  • burse sociale: 20%

Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşii să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât bursele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferențierea cuantumurilor minime în funcție de tipul de bursă. Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon școlar, nu poate  avea același cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toți elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite.

Solicităm ferm ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală și să fie asigurate cuantumuri diferențiate în funcție de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie!

"În cazul în care guvernanților nu le este clar din denumire la ce nevoie răspunde fiecare tip de bursă, le reamintim că orice bursă școlară este acordată în funcție de anumite criterii. Astfel, este lesne de înțeles că nevoia unei burse sociale este diferită de cea a bursei de merit. Ajungem în ipostaza în care Guvernul României nu numai că nu prioritizează nevoie acordării burselor școlare, ci nu înțelege diferențele și necesitatea iminentă a cuantumurilor diferite în funcție de fiecare tip de bursă." - Patrisia Moraru, Președinte AVE

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI VÂLCENE A ELEVILOR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe