5 Tipuri de cabluri electrice în funcție de scopul utilizării

marți, 24 august 2021

 

Sursă foto Pexels.com

Cunoașterea tipurilor de cabluri electrice este absolut esențială. În special atunci când te apuci de un proiect de casă nouă, întrucât alegerea cablului electric potrivit utilizării reprezintă jumătate din misiunea echipării electrice a casei.

Astăzi, datorită progresului tehnologic, aproape totul este alimentat de electricitate. Fie că este vorba de interior sau de exterior, ai nevoie de furnizarea de energie electrică lină, neîntreruptă, care se realizează prin utilizarea tipului adecvat de cabluri electrice.

Cablajul pentru casele moderne este standard, iar cele mai multe case construite au tipuri similare de cabluri. Totuși, înainte de a trece la echipajul electric al noii tale case, este important să cunoști câteva detalii despre aceste fire și cabluri electrice, fără de care întreg circuitul electric nu ar putea fi posibil.

Am pregătit pentru tine un material în care îți punem la dispozițiile toate detaliile de care ai nevoie pentru a înțelege câte tipuri de cabluri electrice există pe piață, de unde poți cumpăra cabluri electrice de calitate și la preț avantajos, cât și ce tip de întrebuințare are fiecare tip de cablu electric. Așa că rămâi alături de noi în continuare și asigură-te că salvezi articolul în browserul tău pentru a-ți fi ușor accesibil oridecâteori ai nevoie de aceste informații.

Înainte, însă, trebuie să facem o delimitare între fire și cabluri electrice, care sunt considerate adesea unul și același lucru. De fapt, ele sunt extrem de diferite și îți vom explica și de ce nu sunt la fel.

Spre deosebire de cabluri electrice, firele sunt formate dintr-un singur conductor electric. Pe de altă parte, niște cabluri electrice dispun de un grup sau de un pachet de fire multiple în interiorul unui înveliș comun. Asemănarea dintre fire și cabluri electrice rezidă în scopul lor: acela de a transporta curentul electric.

Tipuri de cabluri electrice și scopul utilizării acestora

Cablajul de uz casnic dispune de obicei de un conductor din cupru sau din aluminiu ori aluminiu acoperit cu cupru și este un conductor metalic sau un fir torsadat. Cele mai multe cabluri electrice folosite pentru echiparea electrică a unei case sunt izolate, adică sunt învelite într-un strat de plastic neconductiv.

  1. Cabluri electrice nemetalice (NM) și funcția lor în casa ta

Poate cel mai obișnuit tip de cablare în casele moderne este sub forma unor cabluri electrice nemetalice (NM), care constau din două sau mai multe fire individuale înfășurate într-un înveliș de protecție din plastic. Componența acestor cabluri electrice nemetalice este reprezentată de mai multe fire „fierbinți” care transportă curent, un fir neutru și unul de împământare.

Tipul de cablare prin cabluri electrice NM este conceput pentru uz interior în locuri uscate. De regulă, aceste cabluri electrice rulează prin pereții și cavitățile podelei casei datorită formei lor tubulare aplatizate. Aproape toate cablurile din prizele și corpurile de iluminat ale unei case moderne sunt prin cabluri electrice NM.

2. Cabluri electrice nemetalice (UF) și funcția lor în casa ta

O altă tipologie de cabluri electrice nemetalice este UF. Cablurile electrice nemetalice UF sunt concepute pentru spațiile umede și cu împământare directă în sol. Sunt utilizate pentru furnizarea electricității în corpurile de iluminat în aer liber.

Și, la fel ca în cazul unor cabluri electrice standard NM, cablurile UF conțin fire fierbinți, însă învelișul cablului este dintr-un plastic solid care înconjoară fiecare fir. Folosirea unor cabluri electrice UF este recomandată în cazul circuitelor majore, întrucât transportă o cantitate periculoasă de tensiune atât timp cât circuitele sunt pornite.

3. Cabluri electrice cu fire THHN și THWN: funcția lor în casa ta

Pentru început, acronimele THHN și THWN sunt de fapt niște coduri pentru cele mai frecvente două tipuri de fire izolate utilizate în interiorul conductei. Spre deosebire de niște cabluri electrice NM, în care doi sau mai mulți conductori izolați individuali sunt grupați în interiorul unui înveliș din plastic, firele THHN și THWN sunt conductori simpli, fiecare cu izolația sa codificată în culori.

În loc să fie protejate de învelișul cablurilor NM, aceste fire sunt protejate de conducte tubulare din metal sau plastic. Tipul acesta de cablaj se folosește în general în subsoluri și garaje, și pentru utilizări scurte în interiorul casei, cum ar fi conexiunile de cablare pentru automatizarea coșului de gunoi sau pentru încălzitoarele de apă.

4. Cabluri electrice de joasă tensiune și scopul utilizării lor

Cablarea de joasă tensiune este utilizată pentru circuite care necesită de obicei 50 volți sau mai puțin. Câteva întrebuințări comune sunt firele de iluminat, conexiunile sistemului de aspersoare, sistemul soneriei, firele sistemului de difuzoare și firele termostatului.

Sârmele de joasă tensiune sunt de obicei izolate și pot fi conținute în învelișul unor cabluri electrice sau combinate în perechi răsucite, similar cu firul cablului lămpii. Acesta trebuie utilizat numai pentru aplicații de joasă tensiune.

5. Cabluri electrice coaxiale și utilizarea lor în locuința ta

Datorită altor forme de cablare a datelor, așa cum este cablarea HDMI, tipologia de cabluri electrice coaxiale începe să devină mai puțin populară. Totuși, această tipologie de cabluri electrice se folosește pentru transmiterea datelor de televiziune.

Cablul coaxial este un cablu cu manta rotundă care are un conductor interior înconjurat de un strat izolator tubular, înconjurat de un scut conductor tubular realizat din sârmă împletită. Poate fi identificat prin conectorii filetați care sunt utilizați pentru a face uniuni și conectări de dispozitive.

Cablul coaxial a fost odată standardul pentru conectarea televizoarelor la furnizarea de servicii de antenă sau cablu și este încă adesea folosit pentru a conecta antene parabolice sau pentru a aduce serviciul de televiziune cu abonament la un punct de distribuție intern.

Sperăm că ți-au fost utile informațiile din cadrul acestui articol și că ai făcut câtuși de puțin o trecere în revistă a câtorva tipologii de cabluri electrice și ai descoperit întrebuințările fiecăruia în locuința ta. Pentru calitatea echipamentului electric al casei tale, intră chiar acum pe Electric14.ro și vei descoperi o varietate de echipamente și produse electrice de la producători de încredere care oferă produse de top.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe