Generalul Paul Teodorescu comemorat la Mănăstirea Dintr-un Lemn

duminică, 4 iulie 2021

 

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit sâmbătă, 3 iulie, slujba de pomenire pentru Generalul Paul Teodorescu, fost ministru al Aerului şi Marinei în perioada 1938-1940 și cel de-al treilea ctitor al Mănăstirii Dintr-un Lemn.

La slujba de comemorare au participat reprezentanți ai Statului Major al Apărării, ai Statului Major al Forțelor Aeriene,  ai Statului Major al Forțelor Navale, precum și un pluton din cadrul Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul.  În cadrul evenimentului comemorativ, domnul prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a evocat personalitatea generalului și a prezentat activitatea Centrului de cercetare a conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României General Paul Teodorescu.

Generalul Paul Teodorescu (1888-1981)
Absolvent al Şcolii de Infanterie şi al Academiei Militare Saint-Cyr, membru al Legiunii de Onoare, membru  corespondent al Academiei Române, posesor al Brevetului nr. 50 de ascensiune pe Mont Blanc, a fost  ataşat militar la Lisabona, Madrid şi Londra, iar  în perioada 1937 – 1940  subsecretar de stat la Ministerul Apărării Naționale și ministru  Aerului și Marinei.

Generalul Paul Teodorescu a coordonat lucrările de restaurare a Mănăstirii Dintr-un Lemn între anii 1938 și 1940, fapt pentru care a fost trecut în rândul ctitorilor. În acest demers de restaurare a celor două biserici, a Palatului brâncovenesc și celorlalte clădiri ale ansamblului monahal a fost ajutat de soldați din aviație și marină. În ultima parte a vieții s-a retras la ctitoria sa, Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde și-a scris memoriile. A trecut la Domnul la data de 17 ianuarie 1981.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe