SUA nu pot dicta justiției din România. CSM trebuie să reacționeze

marți, 29 iunie 2021

 

Fost judecător al Curții de Apel București: SUA nu pot dicta justiției din România. CSM trebuie să reacționeze

Într-un interviu acordat TVR, Muniz a afirmat că flagelul corupției este o amenințare pentru siguranța noastră națională. Mai mult, el a mai spus că SIIJ ar trebui desființată, așa cum a promis actuala coaliție de guvernare.

Fosta judecătoare Viorica Costiniu, președinte de onoare al Asociației Magistraților din România, a cerut reprezentantului ambasadei SUA să-și reevalueze atitudinea și să respecte magistrații români, tot atât cât ei îi respectă pe ceilalți.

,,Scrisoare deschisă către domnul David Muniz, însărcinat cu afaceri al SUA:

Interviul dvs. ar trebui să stârnească CSM să reacționeze rapid, ferm și fără drept de apel, în calitatea lui de reprezentant al autorității judecătorești.

Nu pot Statele Unite să dicteze justiției din România sau să instige politicul împotriva justiției și a judecătorilor și procurorilor din țară în care dl David Muniz e doar un însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA.

Justiția nu este o afacere în care să-și bage nasul însărcinatul oricărui stat, fie el și al SUA.

Mulți judecători și procurori au fost invitați să viziteze instanțe și parchete din SUA. Una am văzut acolo și altceva propagă însărcinații ei în România.

Afirmațiile dlui David Muniz sunt revoltătoare, jignitoare cu privire la justiția din România. Domnul însărcinat cu afaceri, nu cu justiția, afirmă că există un risc ridicat al corupției, care atentează la siguranța națională a României, motiv pentru care trebuie desființată Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Adică ce vreți să spuneți, dle Muniz? Habar aveți de gravitatea afirmațiilor dv.? Cunoașteți normele Constituției României, a legilor organice care reglementează sistemul judiciar românesc? Cunoașteți competențele parchetelor existente în structura Parchetului General, care-și mai zice și Minister Public?

Afirmați că existența SIIJ constituie un pericol pentru siguranța națională, corelând-o cu nivelul ridicat al corupției din România. SIIJ cercetează DOAR infracțiunile posibil înfăptuite de judecători/procurori. SIIJ NU cercetează infracțiunile de corupție care sunt în competența DNA și care vizează în concret marea corupție din sferele înalte ale politicului, ale administrației etc., celelelalte parchete cercetând și ele fapte de corupție date de lege în competența lor.

Dar, domnia voastră considerați că există un număr mare de judecători și procurori care, prin conduita lor, măresc infracționalitatea în materie de corupție, răsfrângându-se ca un pericol calificat asupra siguranței naționale. Cine sunt acei judecători și procurori care atentează la siguranța națională prin fapte de corupție? Procurorii din cadrul SIIJ? Adică acei procurori care au un parcurs profesional respectabil, care au trecut printr-un concurs și care au fostaudiați și confirmați de CSM?

Sau numărul judecătorilor/procurorilor cercetați de procurorii SIIJ pentru astfel de fapte abominabile este așa de mare încât vă îngrijorează siguranța noastră națională?

De unde vă luați informațiile care v-au condus la o astfel de abordare a justiției din România, depășindu-vă limitele diplomatice, inclusiv al rangului pe care îl aveți în reprezentarea SUA?

Ați auzit de Consilul Superior al Magistraturii ?

Este o autoritate constituțională a Justiției – cea mai înaltă – care a dat girul SIIJ și îi susține existența ca structură a Parchetului General.

Știți de ce? Pentru că SIIJ este SINGURA structură existentă fără intervenția politicului în desemnarea procurorilor.

Ați auzit de Inspecția Judiciară și de raportul acesteia, confirmat și asumat de CSM cu privire la activitatea DNA care – spun documentele – a depășit limitele legalității sub vechea conducere, în ceea ce privește cercetarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a multor persoane acuzate de corupție?

Ați auzit, sau sursele dv. informative v-au adus la cunoștință faptul că, potrivit documentelor publice, au fost cercetați și urmăriți, fără bază legală, mii de judecători și procurori ani întregi, fiind supravegheați cu toate mijloacele tehnice posibile doar pentru că instrumentau cauzele de corupție ale DNA?

Sursele de inspirație/informație v-au adus la cunoștință care este procentul de achitări pentru cauzele triumfaliste care au făcut ani în șir obiectul unor fastuoase communicate de presă?

Mai deunăzi aveați altă opinie publică! Altă versiune, mai cumpătată, ați glăsuit spre luminarea politicului din România! Altfel ați interpretat conținutul documentelor emanate de la organismele judiciare internaționale care NU au afirmat niciodată că SIIJ trebuie desființată. Nici n-ar putea, Mie, Țară Suverană, stat de drept și democratic, să-mi impună cum să gestionez dregătoria țării, care își respectă verticalitatea și NU îngenunchează la toate obligațiile din tratatele internaționale asumate.

Nu uitați, domnule Însărcinat cu Afaceri, că obligațiilor le sunt corelative și drepturi. Nu suntem stat de rangul doi, ci suntem un stat egal cu toate cele ce compun Uniunea Europeană, cu toate statele lumii, pe care le respectăm și cărora le pretindem să ne respecte. România este un stat prietenos și ospitalier, care își respectă istoricul trecut și construiește în prezent viitorul.

România a dat lumii celebri oameni de știință, literați, oameni de artă, politicieni de marcă și, nu în ultimul rând, juriști de prestigiu.

SIIJ NU este o adunătură de procurori corupți, nu magistrații României sunt vârful corupției semnalate de dv. ca fiind pericolul cel mai mare la siguranța țării; iar partidele, oricât ar blama  justiția în lupta lor politică, nu pot trece de puterea care ține echilibrul balanței între puterile statului.

Cu ani în urmă, întrucât nu erau suficiente cauze care să convingă politicul european că procurorii luptă cu înverșunare împotriva corupției din România, au lărgit sfera faptelor asimilate teoretic corupției cu abuzul în serviciupentru a convinge prin număr de fapte și nume țintă – suficient de publice – că sunt îndeplinite condițiile ca România europeană să intre în Uniunea Europei.

S-a restabilit normalitatea juridică a încadrărilor faptelor din cu totul altă sferă a dreptului penal, s-au stabilit prin legi organice competențele de instrumentare a faptelor, fie ele de corupție ori infracțiuni de serviciu. Câtă vreme o instituție își desfășoară activitatea în limitele legalității, ale normelor statuate de Parlamentul României, reprezentantul legiferator al poporului român, legi în vigoare, este firesc, domnule Însărcinat cu Afaceri, să le respectați, să stați deoparte de politica penală neaoșă.

Nu cred că ambasadorul României în Statele Unite își permite să-și dea cu părerea despre organizarea judiciară a sistemului de justiție american (care, fie vorba între noi, nici el nu este perfect) ori despre judecătorii sau procurorii americani (și ei tot oameni supuși greșelii, nu îngeri). Nici țara dv. nu este ferită de acest flagel al corupției, care pătrunde în orice sferă, fără a se reuși de către vreo țară – inclusiv SUA – a se identifica instrumentele cele mai eficace pentru eradicare.

În vizitele profesionale făcute colegilor mei, judecători și procurori americani, din colaborarea strânsă cu ABBA Ceelli am înțeles că în SUA politicul NU interferează cu justiția, limitele legii sunt respectate de conștiință și prin lege.

Nu pot crede că, la export, Statele Unite livrează – prin reprezentanții săi diplomatici – contrariul.

Aș jigni, domnule Însărcinat, judecătorii și procurorii acestei țări. Este de datoria dv., ca diplomat, ca reprezentant al unei țări unde democrația și justiția sunt sacre (cel puțin nouă așa ni s-a spus) să vă reevaluați discursul politic, să rămâneți în limitele mandatului dat de Președintele dv., să păstrați distanța socio-diplomatică astfel încât respectul să fie reciproc, cu bună credință și nu doar aparent, de formă.

Eleganța și politețea diplomatică ar trebui să vă îndemne să vă reconsiderați atitudinea și intruziunea în sfera juridicului, care vizează structura sistemului judiciar, judecătorii și procurorii acestei țări care se află sub puterea legilor noastre, independenți față de politic, fie el autohton ori străin.

Mesajul nostru, al judecătorilor și procurorilor pe care i-ați incriminat, este acela că PRETINDEM respect, tot atât cât vă respectați judecătorii și procurorii din Statele Unite.

Yours,
Hon. President of RMA judge Viorica Costiniu”

Sursa:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe