Grindină adunată cu lopata în Vâlcea. Specialist în fenomene meteo extreme: Astfel de furtuni vor fi tot mai dese

vineri, 11 iunie 2021

Grindină adunată cu lopata în orașu Horezu din Valcea. Foto: ISU Vâlcea

Grindina a provocat pagube în orașul Horezu din judeţul Vâlcea. Pompierii au intervenit cu lopeţile ca să înlăture de pe străzi gheaţa care măsura și jumătate de metru.

Judeţul Vâlcea se află sub cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină până la ora 22.00 - relateaza digi24.ro

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a spus la Digi24 că iunie este luna cu cel mai mare risc de apariție a furtunilor cu grindină.

În aceste zile, meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme instabilă, inclusiv de furtuni și căderi de grindină, pentru aproape toată țara.

„Ce e particular în acest caz este faptul că s-a format un strat. Asta înseamnă că a fost o furtună foarte puternică, cu o cantitate mare de grindină și care a căzut într-un timp relativ scurt, astfel încât să avem un strat care se acumulează. Furtunile acestea sunt relativ rare, față de o furtună cu grindină de dimensiuni relativ mici și din acest motiv sunt relativ puțin studiate”, a spus Antonescu.

El spune că aproape tot teritoriul României e predispus la furtuni cu grindină, cu excepția zonei de sud-est, unde au loc mai frecvent tornade.

Potrivit lui Antonescu, din cauza schimbărilor climatice, este de așteptat ca astfel de fenomene să devină mai intense și mai frecvente în următorii 15-20 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe