|vineri, mai 27, 2022
  • Follow Us!

Care sunt principalele diferențe dintre cele două tipuri de asigurări pentru locuință: obligatorie și facultativă? 

image

 

Casa în care trăiești este, cu siguranță, una dintre cele mai importante elemente din viața ta. Ea îți asigură nevoile de bază, precum cele de adăpost și odihnă. Cu toate acestea, multe persoane nu acordă suficientă atenție planului de asigurare pe care îl au pentru locuința lor.

Această neglijență se „traduce”, adesea, în costuri extrem de usturătoare pentru reparațiile necesare după diverse dezastre naturale, incendii sau orice altă cauză care duce la producerea stricăciunilor. În țara noastră este obligatorie asigurarea PAD, despre care poți afla mai multe detalii aici. Despre asigurarea facultativă se vorbește prea puțin, din păcate, dar vom încerca noi să le prezentăm pe ambele mai jos.

Iată principalele deosebiri între cele două tipuri de asigurări

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale, cunoscută sub numele de PAD, acoperă pagubele aduse locuinței ca urmare a producerii din cauze naturale a alunecărilor de teren, cutremurelor sau inundațiilor. În schimb, atunci când închei o poliță de asigurare facultativă a locuinței, poți alege diverse pachete de asigurare care să acopere o varietate de alte riscuri, precum incendiile, furtul, scurgerile accidentale de apă sau chiar asigurarea riscurilor nenumite (bineînțeles, în limita unei anumite sume) etc.

În plus, există opțiunea de a alege pachete care includ asigurarea de răspundere civilă a membrilor familiei și asigurarea de accidente. Aceasta din urmă presupune că în cazul unor accidentări ale membrilor familiei din locuința asigurată, vei avea parte de compensații. Suma asigurată diferă, bineînțeles, și de pachetul de asigurare ales. Pe site-ul Gothaer.ro, vei găsi mai multe informații despre asigurarea facultativă a locuinței și care e varietatea de riscuri pe care le acoperă. Este important să ai o poliță de asigurare special concepută pentru nevoile tale, întrucât fiecare persoană și locuința ei sunt diferite.

Spre exemplu, asigurarea PAD nu protejează corpurile adiacente ale casei, precum magazia sau garajul. În schimb, în cazul asigurării facultative, aceste corpuri pot fi, la rândul lor, asigurate împreună cu locuința, nefiind necesar să închei câte o asigurare diferită pentru fiecare în parte. O altă deosebire care capătă o importanță aparte în momentul în care îți dorești să economisești bani, este oportunitatea pe care o ai în cazul asigurării facultative de a beneficia de unele reduceri acordate la plățile integrale și anticipate.

Dacă optezi pentru o asigurare facultativă, poți include în planul poliței și asigurarea bunurilor din locuință, precum mobilierul și electrocasnicele. Astfel, în cazul unui accident nefericit care îți strică aceste bunuri, vei fi despăgubit de către asigurător. Dacă te numeri printre cei care consideră că o astfel de poliță este prea scumpă, gândește-te doar cât ar costa să înlocuiești toate bunurile cu bani din buzunarul tău, pe lângă costurile necesare reparațiilor locuinței în cazul în care daunele nu au fost produse doar de cauze naturale, ci si din neatenție.

Nu uita că asigurarea PAD este obligatorie mai ales atunci când vrei să îți faci o asigurare facultativă a locuinței.  În ceea ce privește polița de asigurare facultativă, trebuie să contactezi un broker sau o firmă de asigurări pentru a alege tipul de poliță pe care ți-l dorești. De asemenea, dacă vei alege să închei o astfel de poliță, asigură-te că vei lua în considerare specificul locuinței tale și a zonei în care aceasta e amplasată.

Sursa foto: unsplash.com

 

Leave a Response