Noi masuri de relaxare in judetul Valcea

vineri, 21 mai 2021

 

 

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat astăzi, 21 mai 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a modificării ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea nr. 32/2021, începând cu data de 24 mai a.c., ora 00:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 531/10.05.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 550/14.05.2021.

 Conform acestor prevederi, interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pe timp de noapte, precum și restricțiile de funcționare a operatorilor economici publici și privați au fost eliminate pentru toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire în ultimele 14 zile este sub 4/1.000 de locuitori.

De asemenea, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în toate spațiile publice deschise, potrivit deciziei membrilor CJSU Vâlcea, în județ, masca de protecție fiind în continuare necesară la locul de muncă și în spațiile publice cu potențial de aglomerare cum ar fi: piețele, târgurile, bâlciurile, talciocurile, stațiile de transport în comun, mijloacele de transport în comun, spațiile comerciale, sălile de așteptare, gările, autogările și spațiile de comerț pentru produse meșteșugărești și artizanale. Decizia va rămâne în vigoare până când rata de incidență cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire în ultimele 14 zile din județ va scădea sub 0,5/1.000 de locuitori, iar gradul de vaccinarea în județ va fi de cel puțin 30% din populația eligibilă.

          În prezent, în județul Vâlcea, sunt trei localități (Glăvile, Ștefănești și Roești) care au o rată de incidență de peste 3/1.000 de locuitori, activitatea restaurantelor și cafenelelor din interiorul clădirilor și cea a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc din aceste localități urmând să fie suspendată.

În celelalte 86 de localități din județ se înregistrează rate de incidență sub 3/1.000 de locuitori și vor aplica măsurile prevăzute în HG nr. 531/2021, modificată și completată prin HG nr. 550/2021, respectiv:

 • permiterea funcționării sălilor de sport/fitness la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei sprafețe de 7 mp/persoană sau la 70% din capacitatea spațiului și asigurarea unei suprafețe de 4 mp/persoană dacă toate persoanele prezente în sală sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și au cel puțin 10 zile de la efectuarea rapelului;
 • permiterea funcționării restaurantelor și cafenelor situate la interior, precum și a teraselor în intervalul orar 05.00 – 24.00 la 50% din capacitatea spațiului sau la 70% din capacitate dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva COVID-19 și au cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore;
 • permiterea funcționării operatorilor economici licentați în domeniul jocurilor de noroc la 50% din capacitatea maximă a spațiului;
 • permiterea organizării în aer liber de spectacole, concerte, festivaluri pubilce și private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 500 de persoane. Acccesul la aceste evenimente este însă permis doar persoanelor care au efectuat cu cel puțin 10 zile înainte schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, prezintă rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau prezintă rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie.

În cazul cinematografelor și a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, organizarea și desfășurarea activităților cu participarea publicului este permisă în limita a 50% din capacitatea spațiului în localitățile cu incidență mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, la 30% din capcitate în localitățile cu incidență între 1,5 și 3/1.000 și este interzisă în localitățile cu incidență de peste 3/1.000 de locuitori.

Totodată, mall-urile din județ au obligația să permită accesul clienților doar în limita asigurării unei suprafețe utile neocupate de cel puțin 7 metri pătrați pentru fiecare persoană. În cazul celorlalte spații comerciale, această suprafață este de 4 metri pătrați. Numărul maxim de clienți se va calcula în funcție de suprafața centrului comercial/magazinului și va fi afișat, prin grija administratorului, la intrarea în fiecare centru/magazin. Administratorii/proprietarii acestor centre comerciale/magazine sunt obligați să se asigure și de respectarea de către clienți a tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de astăzi, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în perioada 24 – 30 mai 2021, autoritățile locale, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. nr. 531/10.05.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 550/14.05.2021, în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea.

Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, au aprobat și actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ în condiții de siguranță sanitară, valabile începând de luni, 24 mai 2021.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 33/2021, unitățile de învățământ din Berislăvești, Budești, Bunești, Crețeni, Fârtățești, Galicea, Glăvile, Lădești, Malaia, Mateești, Băbeni, Băile Govora, Păușești Otăsău, Perișani, Popești, Roești, Ștefănești, Sușani și Voicești, localități care joi, 20 mai a.c., înregistrau rate de incidență cumulată de peste 1/1.000 de locuitori, vor funcționa pe scenariul 2, care presupune prezența fizică la activitățile didactice a copiilor de la creșe, grădinițe, învățământul primar, precum și a tuturor elevilor claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal și special,  în timp ce pentru ceilalți elevi cursurile se vor desfășura în sistem online.

În celelalte 70 de localități din județ, care înregistrau rate de incidență mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul 1, care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.

Vă reamintim că stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ din județ se face săptămânal, la propunerea consiliilor de administrație a acestora și pe baza ratei de incidență cumulată la 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte.

În situația în care, ulterior stabilirii scenariilor de funcționare, incidența din localitățile aflate în scenariul 2 scade sub 1/1.000 de locuitori, la popunerea consiliilor de administrație ale școlilor și cu avizul Inspectoratului Școlar Județean și al Direcției de Sănătate Publică, elevii se vor  întoarce la școală începând cu ziua imediat următoare publicării incidenței.

Hotărârile CJSU Vâlcea pot fi consultate pe site-ul ISU Vâlcea: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.

 

Râmnicu Vâlcea, 21 mai 2021

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • PUBLICITATE

 • TRUSTUL 3 CONSTRUCTII
 • PARTENERI MEDIA

 • © 2023 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

  Web Design by DowMedia

  Ne gasiti si pe