Noi masuri de relaxare in judetul Valcea!

sâmbătă, 29 mai 2021

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vâlcea, întruniți în ședință extraordinară la ordinul prefectului Sebastian Fârtat, au aprobat astăzi, 29 mai 2021, noi măsuri în vederea gestionării pandemiei de COVID-19 în județ, ca urmare a modificării ratei de incidență cumulată a cazurilor de îmbolnăvire în ultimele 14 zile în anumite localități.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea nr. 34/2021, începând cu data de 31 mai a.c., ora 00:00, în funcție de incidența înregistrată în fiecare localitate, autoritățile locale, operatorii economici și persoanele fizice și juridice din județ, vor pune în aplicare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 531/10.05.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 580/27.05.2021.

 Conform acestor prevederi, interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei pe timp de noapte, precum și restricțiile de funcționare a operatorilor economici publici și privați au fost eliminate pentru toate localitățile în care incidența cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire în ultimele 14 zile este sub 4/1.000 de locuitori.

De asemenea, purtarea măștii de protecție nu mai este obligatorie în toate spațiile publice deschise, potrivit deciziei membrilor CJSU Vâlcea, în județ, masca de protecție fiind în continuare necesară la locul de muncă și în spațiile publice cu potențial de aglomerare cum ar fi: piețele, târgurile, bâlciurile, talciocurile, stațiile de transport în comun, mijloacele de transport în comun, spațiile comerciale, sălile de așteptare, gările, autogările și spațiile de comerț pentru produse meșteșugărești și artizanale. Totodată, sunt exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție, persoanele care lucrează în spații închise (birouri) în care își desfășoară activitatea maximum 5 persoane, cu condiția ca aceste persoane să fie toate vaccinate împotriva COVID-19 (schema completă), iar în zonele respective accesul publicului și al altor angajați este interzis. Facem precizarea că în spațiile închise comune, masca este în continuare obligatorie.

          În prezent, nicio localitate din județ nu mai înregistrează rate de incidență cumulată la 14 zile de peste 3/1.000 de locuitori, astfel că de luni, 31 mai a.c., vor aplica măsurile prevăzute în HG nr. 531/2021, modificată și completată prin HG nr. 580/2021, respectiv:

  • permiterea organizării de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) în spații deschise sau închise, cu participarea a maximum 70 de persoane în exterior și maximum 50 de persoane în interior, cu posibilitatea de a crește numărul participanților până la acoperirea capacității maxime a spațiului unde are loc evenimentul, dacă toți participanții sunt vaccinați împotriva COVID-19 și au efectuat schema completă de vaccinare cu cel puțin 10 zile înaintea evenimentului. La stabilirea numărului de participanți nu se vor lua în calcul persoanele cu vârsta mai mică de 16 ani;
  • permiterea funcționării sălilor de sport/fitness la 70% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană sau la capacitatea maximă a spațiului și asigurarea unei suprafețe de 4 mp/persoană, dacă toate persoanele prezente în sală sunt vaccinate împotriva virusului SARS-COV-2 și au cel puțin 10 zile de la efectuarea rapelului;
  • permiterea funcționării restaurantelor și cafenelor situate la interior, precum și a teraselor, la 70% din capacitatea spațiului și în intervalul orar 05.00 – 24.00. În situația în care toți clienții sunt vaccinați împotriva COVID-19 și au cel puțin 10 zile de la efectuarea rapelului, activitatea acestor operatori este permisă până la capacitatea maximă a spațiului;
  • permiterea reluării activității în baruri, cluburi și discoteci, la o capacitate maximă de 50%, în intervalul orar 05.00 – 24:00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și au cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • permiterea funcționării operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc la 70% din capacitatea maximă a spațiului;
  • permiterea organizării în aer liber de spectacole, concerte, festivaluri pubilce și private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, purtarea măștii de protecție fiind obligatorie. Acccesul la aceste evenimente este însă permis doar persoanelor care au efectuat cu cel puțin 10 zile înainte schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR (efectuat cu cel mult 72 de ore înainte) sau al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 24 de ore) sau au avut COVID-19 în ultimele trei luni;
  • permiterea organizării în spații deschise a festivităților prilejuite de terminarea anului școlar, cu participarea personalului didactic, a elevilor, precum și a însoțitorilor acestora. Participarea însoțitorilor este permisă doar pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva virusului SARS-CoV-2 și au cel puțin 10 zile de efectuarea rapelului, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR (efectuat cu cel mult 72 de ore înainte) sau al unui test antigen rapid (nu mai vechi de 24 de ore) sau au avut COVID-19 în ultimele trei luni.

În cazul cinematografelor și instituțiilor de spectacole și/sau concerte, organizarea și desfășurarea activităților cu participarea publicului este permisă în limita a 70% din capacitatea spațiului și cu purtarea măștii de protecție, sau la capacitatea maximă a spațiului dacă toți participanții sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu cel puțin 10 zile înaintea evenimentului.

De asemenea, se permite reluarea activității cu publicul a operatorilor economici care administrează piscine interioare (la 70% din capacitate), precum și deschiderea locurilor de joacă pentru copii din spațiile închise, la o capacitate de maximum 50% și în intervalul orar 05:00 – 24:00, cu condiția ca însoțitorii copiilor să fie vaccinați împotriva SARS-CoV-2 (schemă completă) sau să fi avut boala în ultimele trei luni.

Potrivit Hotărârii CJSU Vâlcea de astăzi, în situația în care rata de incidență va crește în unele localități în perioada 31.05.2021 – 06.06.2021, autoritățile locale, operatorii economici, precum și persoanele fizice și juridice din respectivele localități au obligația să pună în aplicare măsurile prevăzute în H.G. nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, modificată și completată prin Hotărârea Guvernului nr. 580/14.05.2021, în termen de 24 de ore de la publicarea ratelor de incidență pentru fiecare localitate pe site-ul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vâlcea, pe cel al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea sau pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului – Județul Vâlcea.

Tot astăzi, membrii CJSU Vâlcea, au aprobat și actualizarea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județ în condiții de siguranță sanitară, valabile începând de luni, 31 mai 2021.

Astfel, potrivit Hotărârii CJSU nr. 35/2021, unitățile de învățământ din Ștefănești, Glăvile, Băbeni, Crețeni, Stănești, Voicești și Valea Mare, localități care joi, 27 mai a.c., înregistrau rate de incidență cumulată de peste 1/1.000 de locuitori, vor funcționa pe scenariul 2, care presupune prezența fizică la activitățile didactice a copiilor de la creșe, grădinițe, învățământul primar, precum și a tuturor elevilor claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional, postliceal și special,  în timp ce pentru ceilalți elevi cursurile se vor desfășura în sistem online.

În celelalte 82 de localități din județ, care înregistrează rate de incidență mai mici sau egale cu 1/1.000 de locuitori, unitățile de învățământ vor funcționa pe scenariul 1, care presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ.

Vă reamintim că stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ din județ se face săptămânal, la propunerea consiliilor de administrație ale acestora și pe baza ratei de incidență cumulată la 14 zile calculată de Direcția de Sănătate Publică pentru fiecare localitate în parte.

În situația în care, ulterior stabilirii scenariilor de funcționare, incidența din localitățile aflate în scenariul 2 scade sub 1/1.000 de locuitori, la propunerea consiliilor de administrație ale școlilor și cu avizul Inspectoratului Școlar Județean și al Direcției de Sănătate Publică, elevii se vor putea întoarce la școală începând cu ziua imediat următoare publicării incidenței.

Hotărârile CJSU Vâlcea pot fi consultate pe site-ul ISU Vâlcea: http://www.isuvl.ro/03.%20Interventie/CJSU/Hotarari%20CJSU.html.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe