|luni, decembrie 5, 2022
  • Follow Us!

Cum va funcționa certificatul de călătorie Covid-19 în Uniunea Europeană 

web-vaccination-certificate-e1615972571652-768x511

 

 

Certificatul de călătorie COVID-19, care ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie, va demonstra dacă ai fost vaccinat, testat sau ai avut boala.

Uniunea Europeană a făcut recent un pas deciziv pentru reluarea călătoriilor între țări în această vară, după ce Consiliul și Comisia Europeană au semnat un acord în ceea ce privește certificatele digitale COVID ale UE, scrie Hotnews.

Permisele vor certifica dacă oamenii care călătoresc au fost vaccinați, testați sau au dobândit anticorpi în urma infectării cu coronavirus și, cel puțin teoretic, vor face călătoriile mai sigure în blocul comunitar.

Permisul ar trebui să devină funcțional pe data de 1 iulie. Cu toate acestea, mai trebuie lămurite niște lucruri. Iată ce știm până acum:

Ce face, mai exact, certificatul de călătorie?

Există trei tipuri de certificate: unul demonstrează că ai fost vaccinat, altul că ai trecut printr-un test recent anti-COVID și un al treilea certifică imunitatea în urma unei infecții cu coronavirus. Documentele, care au un cod QR, pot fi utilizate într-un format digital sau unul tipărit și vor fi emise gratuit.

Documentul nu este o condiție prealabilă pentru călătorie. Dacă am obținut un certificat asta înseamnă că nu mai pot fi ținut în carantină sau testat suplimentar? Nu neaparat.

Acordul încheiat de instituțiile UE spune că țările ar trebui să se abțină de la a impune restricții suplimentare, cum ar fi carantine sau teste, pentru călătorii cu un certificat – „dacă nu sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică ca răspuns la pandemia COVID-19”.

Asta înseamnă că țările UE ar putea impune în continuare teste suplimentare sau carantine dacă consideră că este necesar. Dar speranța este că statele europene vor renunța la astfel de restricții pe măsură ce numărul celor vaccinați va crește.

 

Leave a Response