Cât timp rezistă anticorpii după rapel, de fapt. Medicul Adrian Marinescu lămurește toți românii

duminică, 9 mai 2021
Medicul Adrian Marinescu vorbește despre anticorpii după vaccinarea anti-covid-19
După vaccinarea cu prima sau a doua doză de vaccin anti-covid-19, indiferent de marca folosită, românii au toți aceași curiozitate. Mulți se întreabă cât timp rezistă anticorpii după rapel, de fapt. Astăzi, medicul Adrian Marinescu lămurește toți românii care au această curiozitate sau nelămurire.

Cât timp rezistă anticorpii după rapel

După rapelul vaccinului anti-covid-19, medicul susține că ar trebui să facem teste periodic pentru a vedea câți anticorpi avem. Acesta susține că testarea trebuie făcută, prima dată, la o lună de la rapel. Apoi, după primul test, mai trebuie efectuat încă unul, la o diferență de 3sau 6 luni - informeaza playtech.ro

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, susține că testarea pentru anticorpi a cam devenit sport național. Este de părere că este esențial ca persoanele vaccinate să își monitorizeze nivelul de anticorpi.

„Este ştiut că în momentul în care am trecut prin boală şi ne-am şi vaccinat, este situaţia în care cei mai mulţi dintre noi avem un titru important de anticorpi, nu contează să facem o comparaţie decât în cazul aceluiaşi laborator, pentru că lucrurile pot să difere.

Dacă vorbim despre anticorpii neutralizanţi anti-spike, contează să ne uităm la intervalul de referinţă pe care îl are acel laborator şi să luăm în calcul că ar fi bine să fie o valoare categoric mai mare faţă de ce înseamnă referinţă, nu este suficient să avem o valoare pozitivă, cu un nivel puţin mai mare faţă de ce dă laboratorul ca fiind pozitiv”, a declarat Adrian Marinescu, potrivit News.ro.

Medicul Adrian Marinescu, despre testele pentru anticorpi

Pentru a veni cu lămuriri extra, medicul susține că anticorpii dobândiți în urma contractării virusului covid-19 și cei dobândiți în urma vaccinului sunt diferiți. În plus, tot el susține că testarea pentru anticorpi trebuie efectuată mereu la același laborator la care ați mers prima oară.

„Nu mă interesează valoarea efectivă a anticorpilor, ci urmărirea în dinamică a valorii, anticorpii se pot pierde în 3 luni. Dacă vorbim de anticorpii dobândiţi în urma vaccinului, contează şi face diferenţa dacă cineva a trecut prin boală, sau nu a trecut prin boală şi doar s-a vaccinat.

Au fost studii făcute inclusiv în România, este unul chiar în cadrul unei clinici private, un studiu important, care face această diferenţă, dar să luăm în calcul că, de multe ori, la nivelul laboratorului, de fapt nu este o măsurare cantitativă a acestor anticorpi, ci este de fapt o măsurare semi-cantitativă, şi acesta este şi motivul pentru care nu aş face comparaţii între laboratoare, şi, în plus, nu mă interesează valoarea efectivă, ci, în raport cu intervalul de referinţă, şi urmărirea în dinamică pentru o perioadă de timp.

De exemplu, mi-am făcut anticorpii la o lună din momentul în care m-am vaccinat, nu o să îi repet înainte de 3 luni, chiar 6 luni, şi voi face o comparaţie ca să văd ce se întâmplă de la momentul de la care am plecat, de la rapel, şi apoi după 3 sau 6 luni, la acelaşi laborator, ca să am aceeaşi referinţă, acelaşi mod de calcul”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.

Vaccinații cu rapel se pot infecta

Medicul Adrian Marinescu a mai răspuns la o întrebare care se află pe buzele românilor. Acesta susține că persoanele vaccinate cu a doua doză de vaccin anti-covid-19 se pot infecta și ele. Evident, procentul acesta este mai mic decât cel al persoanelor infectate fără să fie vaccinate.

„Este un procent destul de mic, mai ales după rapel, într-adevăr se poate întâmpla când, imediat după prima administrare, când nu avem imunitate suficientă, să existe infectare, dar după rapel se întâmplă rar şi oricum majoritatea cazurilor, dacă nu toate, sunt forme uşoare de boală.

Nu este corect să ne comparăm între noi anticorpii pe care îi avem. Fiecare are un status diferit, unii au trecut prin boală, unii s-au vaccinat, unii nu au reuşit încă, comparaţia o facem doar la nivel individual. Metodele folosite de laboratoare dau nişte valori aproximative, nu este o măsurătoare efectivă, e un nivel de orientare, nu absolut fix”, a conchis acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe