Un fost primar din Vâlcea ar fi falsificat probe de apă și a obținut ilegal aproape 2 milioane de euro bani europeni pentru rețea de apă în comună / În localitatea lui apa avea amoniu peste limită

vineri, 30 aprilie 2021

Un fost primar din județul Vâlcea a fost trimis în judecată pentru o fraudă de aproape 2 milioane de euro din fonduri europene, cerute pentru a introduce alimentarea cu apă și canalizarea în comună. Pentru că apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale, fostul ar fi luat probe de apă dintr-o altă localitate, pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.
DNA a anunțat joi trimiterea în judecată a fostului primar Marin Puchin din localitatea Lăcusteni, județul Vâlcea, alături de alte trei persoane, pentru infracțiunile de folosire sau prezentare cu rea - credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Au fost trimiși în judecată, pentru complicitate, și doi reprezentanți ai unor firme și o persoană care era diriginte de șantier la data faptelor - relateaza hotnews.ro
Conform DNA, în contextul realizării unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, „Alimentare cu apă, canalizare și epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, jud. Vâlcea”, în perioada 2010-2011, Marin Puchin Marin, la acea dată primar al comunei, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri falsificate cu privire la lucrările executate (situații de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuție, declarații de cheltuieli, procesul-verbal de recepție al terminarea lucrărilor, autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă, etc.). O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziție edilului de către ceilalți inculpați.
Procurorii spun că, de exemplu, “autorizația sanitară de funcționare pentru sistem apă potabilă” ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea. Concret, apa recoltată din puțurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secții de mecanizare, conținea amoniu peste limitele normale. Pentru a obține probe “curate”, fostul primar ar fi mers personal într-o comună învecinată, de unde ar fi luat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcția de Sănătate Publică Vâlcea.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă.
Procurorii au dispus punerea sub sechestru a mai multor bunuri ale celor trei, iar dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe