Stefan Vuza, presedinte Chimcomplex: România rămâne un gigant al industriei chimice globale

miercuri, 14 aprilie 2021

 

Anul acesta, Chimcomplex va deschide cea mai nouă fabrică de poliol din Europa Centrală, după ce a investit 40 de milioane de euro în Oltchim. Stefan Vouza, președintele companiei, a declarat pentru Business Review că operațiunile desfășurate de Chimcomplex consolidează poziția României pe harta giganților din industria chimică globală.

Ce ne puteți spune despre deschiderea celei mai noi fabrici de polioli din regiune, la Râmnicu Vâlcea?

Anul acesta, vom finaliza investiția noastră în cele mai noi și mai eficiente fabrici de poliol din regiune, evaluate la aproximativ 40 de milioane de euro. Acest lucru va crește capacitatea noastră de producție la peste 140.000 de tone pe an și vom fi printre primele 8 companii din Europa după volum. Poliolii sunt utilizați într-o varietate de aplicații durabile, de la pale pentru turbine eoliene până la materiale izolatoare pentru industria construcțiilor. Cel puțin 10 polioli produși în Oltchim pot fi găsiți în orice apartament.

Fabrica noastră de poliol este proiectată cu caracteristici de înaltă performanță în ceea ce privește digitalizarea, eficiența energetică și eliminarea deșeurilor din fabricație. Capacitatea sa anuală de producție va fi egală cu 3.500 km de saltea nouă flexibilă de 2x2m. Noua fabrică va beneficia de munca excepțională a echipei noastre de la centrul avansat de cercetare și dezvoltare Polyols, care are peste 40 de ani de experiență în operare și cooperare cu clienți și laboratoare românești, precum și cu universități și instituții de cercetare internaționale.

Se desfășoară încă cercetări chimice în România?

Cu siguranta este. Suntem specializați în polioli și, pentru a rămâne la vârf, a trebuit să facem cercetări și inovații continue. Oltchim a efectuat și finanțat întotdeauna cercetări în polioli, am proiectat și construit instalații de producere a polieterului și am contribuit la obținerea a peste 80 de brevete, permițând exportarea polieterului în peste 43 de țări din Europa, Asia și Africa. Proiectele de inovare și flexibilitatea echipelor de dezvoltare sunt două dintre cele mai importante puncte forte ale companiei. Astăzi, efectuăm o căutare pentru 14 noi brevete. Doar pentru a vă oferi un exemplu, vorbim despre polioli din uleiuri vegetale, adică polioli care folosesc uleiul de ricin ca materie primă.

Chimcomplex-Oltchim pune un mare accent pe inovație. Cum țineți pasul cu giganții din Europa de Vest?

Tradiția și experiența contează, iar România a fost – și este încă – un gigant în lumea chimiei. Acesta este modul în care Chimcomplex a reușit să devină o companie strategică pentru economia națională, precum și un pionier în industria chimică, având infrastructura potrivită pentru a începe să mute România către un viitor verde.

Vrem ca România să devină unul dintre cele mai mari centre de hidrogen din Europa. Planul nostru include mai multe etape, care vor transforma sistemele noastre de producție, le vor face complet ecologice, pe lângă sursele de energie pe care le folosim, și le vor transforma într-un proiect din Qatari în valoare de peste un miliard de euro. De asemenea, suntem foarte inovatori în ceea ce privește reciclarea chimică pe care o facem de câțiva ani încoace. Numai în 2020, am reciclat peste 1000 de tone de acid clorhidric. Suntem una dintre cele mai mari trei companii din Uniunea Europeană cu astfel de proiecte, alături de giganții Covestro și Dow.

Uniunea Europeană a indicat că va sprijini numai industriile care își reduc amprenta de carbon prin investiții în noi tehnologii. Care este sugestia Chimcomplex în acest nou context?

Captăm și reprocesăm mai mult de 5.400 de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Chimcomplex-Oltchim absoarbe dioxidul de carbon emis de alte industrii și îl folosește în procesele chimice împreună cu hidrogenul verde (și mai nou) albastru sau gri. Vom continua să investim în noi tehnologii pentru a crește masa de dioxid de carbon pe care o putem captura și reprocesa în 12 produse finite, prin 6 linii de producție, iar noua noastră fabrică va produce polioli care utilizează dioxid de carbon ca materie primă în pentru a reduce amprenta noastră de carbon, ceea ce duce la beneficii semnificative pentru mediu. Practic, am fi printre primele 10 companii din lume care produc polioli fără a provoca poluare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe