CERCETĂRI FINALIZATE, PRIVIND UN GRUP INFRACȚIONAL SPECIALIZAT ÎN TRAFIC DE PERSOANE, TRAFIC DE MINORI ŞI PROXENETISM

marți, 6 aprilie 2021

 

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Craiova, 30 de persoane au fost trimise în judecată pentru constituire a unui grup organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj, sustragere de sub sechestru, trafic de minori, deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, spălarea banilor și mărturie mincinoasă.

La data de 1 aprilie a.c., în baza probatoriului administrat, 30 de persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de persoane, proxenetism, şantaj, sustragere de sub sechestru, trafic de minori, deținere de droguri de risc, fără drept, pentru consum propriu, spălarea banilor și mărturie mincinoasă.

Din cercetări a reieșit că, la scurt timp după destructurarea unei grupări de crimă organizată, unul dintre membrii acesteia, în timp ce se afla deținut într-un penitenciar, în perioada 2008 – 2011, împreună cu alți trei deținuți, ar fi folosit rețelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția, pe care le-ar fi convins să se prostitueze în beneficiul lor.

Victimele ar fi fost induse în eroare, fie cu promisiunea unui viitor comun (metoda loverboy), fie cu identificarea unui loc de muncă avantajos.

Astfel, sub coordonarea liderului, s-ar fi pus bazele unei grupări infracţionale specializate, în principal, în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, dar și în şantaj (consecinţă a plăţii unor taxe de protecţie).

După ce au ieşit din penitenciar, membrii grupării infracţionale ar fi continuat să recruteze şi alte victime, care ar fi fost transportate, adăpostite în locaţii din state occidentale (Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveţia) şi apoi constrânse să practice prostituția în favoarea lor, în diverse cluburi de profil.

La gruparea infracţională ar fi aderat, în timp, şi alţi membri ce făceau parte din acelaşi anturaj.  O parte dintre ei ar fi avut rolul de a recruta victimele, dar și de a le transporta, de a le adăposti şi a le supraveghea, precum şi de a colecta veniturile obţinute din prostituţie.

De asemenea, unii dintre membri ar fi identificat localuri unde urmau a fi duse victimele şi ar fi purtat totodată negocieri cu reprezentanții acestora.

Odată ajunse în străinătate, victimele ar fi fost constrânse (fizic şi psihic) să se prostitueze în folosul membrilor grupării, în condiţiile în care nu cunoşteau limba, erau izolate de prieteni şi familie şi nu dispuneau de resurse financiare pentru a se întoarce în ţară la momentul în care îşi dădeau seama de situaţia reală.

Victimele care ar fi refuzat să practice prostituţia, ar fi fost sechestrate şi supuse unor violenţe, pentru a fi determinate să nu mai opună rezistenţă.

În cele din urmă, din cauza violenţelor la care ar fi fost supuse şi a ameninţărilor cu acte de violenţă îndreptate împotriva membrilor familiilor lor, victimele ar fi fost nevoite să se prostitueze în beneficiul membrilor grupării infracţionale.

În baza probatoriului administrat, cele 30 de persoane au fost trimise în judecată, dosarul fiind înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului Dolj.

Amintim că, la data de 11 noiembrie 2020, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Craiova, au desfăşurat 23 de percheziții domiciliare, în județele Ilfov, Brașov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Olt, Sibiu și Vâlcea într-o cauză care viza destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în principal în trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism.

La activităţile respective au participat şi polițiști de la combaterea criminalității organizate din Brașov, Olt, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Giurgiu, polițiști de la acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Dolj, I.P.J. Olt, I.P.J Giurgiu, precum şi jandarmi, acțiunea beneficiind de sprijinul polițiștilor Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și al luptătorilor Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe