Ce este şi cum se manifestă teama de abandon?

luni, 12 aprilie 2021

Teama de abandon este cel mai important simptom al tulburării de personalitate borderline. Tulburare descrisă, în principal de fluctuaţii ale comportamentului manifestate prin emoţionalitate instabilă, o imagine de sine distorsionată şi impulsivitate marcantă.

Mai precis teama de abandon se manifestă prin eforturi susţinute ale pacientului de a evita abandonuri reale sau chiar imaginare.

Pentru a realiza acest lucru, pacientul poate întreprinde acţiuni care-l pun în pericol. Dorind să nu fie abandonat, el este gata să facă orice pentru a-şi păstra partenerul aproape, chiar dacă acest “orice” înseamnă şi conduite periculoase.

Pentru aceşti pacienţi, sexualitatea este centrată pe ţinerea aproape a partenerului pentru a evita abandonul. Nu este de mirare că 40% dintre aceştia se află în relaţii abuzive suferind de pe urma agresiunilor partenerului.

Ce ar trebui să faci atunci când te confrunți cu teama de abandon

Mai îngrijorător este şi faptul că mulţi pacienţi experimentează disocieriea, mecanism prin care abuzurile sunt “uitate”, ceea ce deschide calea pentru alte abuzuri. Scapă de teama de abandon cu sfaturile Clinicii Puterea Minţii apelând al specialişti care au experienţă cu această problemă.

Însă, dacă vom considera abandonul cel mai mare rău, abordând optica unui pacient, atunci orice abuzuri vor fi considerate mai puţin rele decât abandonul în sine, şi vor fi îndurate în continuare.

Majoritatea acestor pacienţi au şi dificultăţi în a înţelege că perspectiva lor poate diferi faţă de perspectiva altora. În legătură cu dificultatea de a avea încredere in ceilalţi sau de a le fi alaturi acestora atunci când au nevoie, teama de abandon îi presează pe pacienţi să caute cu orice preţ compania celorlalţi în paralel cu teama de intimitate şi automat, cu conduite de respingere ale celorlalţi astfel încât relaţiile pe termen lung sunt compromise.

Orice greşeală pe care cei dragi o fac, este privită de către pacient că pe un sabotaj, fiind un motiv bun pentru a îi părăsi, pacientul oferind “dovezi” pentru sine şi pentru ceilalţi în privinţa faptului că nu poţi avea încredere în nimeni.

Imediat după ieşirea dintr-o relaţie, teama de abandon îi face pe aceştia să intre în altă relaţie, fără a-şi lăsa timp pentru procesarea conţinutului afectiv din precedenta relaţie. Ca urmare, nouă relaţie, neavând o fundaţie solidă, se va “scufunda” destul de curând.

Şi ce este de făcut?

Astfel de probleme psihologice, conform intuiţiei, nu trec de la sine, iar deseori, procesul de vindecare durează destul de mult, fiind specific sesiunilor psihoterapeutice.

Sunt însă câteva sfaturi cu care se poate începe.

  1. Menţine permanent conexiuni active cu ceilalţi şi implică-te în activităţi comune (de exemplu plantare e copaci, salvarea animalelor)
  2. Autoevaluează gândurilor negative atunci când apar şi înlocuirea acestora cu gânduri constructive
  3. Modul de viaţă sănătos ajută de asemenea: Mănâncă 3 mese pe zi, dormi cât trebuie şi fă mişcare.
  4. Este bine să te ocupi de hobbyurile tale, atât de unul singur, cât şi împreună cu ceilalţi

O altă măsură de care pacienţii aflaţi în acesta situaţie se pot bucura, o reprezintă achiziţia de plante. Chiar dacă pare o iniţiativă ineficientă, studiile confirmă că a avea plante prin preajmă conduce la scăderea nivelurilor de anxietate. Mai mult, îngrijirea plantelor şi convieţuirea cu acestea, s-a dovedit că îmbunătăţeşte performanţele atenţiei şi memoriei.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe