Batoze și mori electrice pentru gospodarii

miercuri, 3 martie 2021

 

https://cdn.pixabay.com/photo/2018/06/21/09/47/sunset-3488162__340.jpg

 

Procesul de treierat este efectuat de o batoză sau de o moară electrică, în care cerealele, știuleții de porumb și/ sau leguminoasele sunt procesate și curățate, separând bobul din tulpină. Dar sunt mai multe aspecte care sunt luate în considerare înainte de a începe procesul. Cerealele și știuleții trebuie lăsați să se usuce, iar treieratul poate fi efectuat în trei metode: prin frecare, prin impact sau prin decapare. Sunt multe culturi pe întreaga planetă care duc procesul în mod manual, prin a călcă cerealele și/ sau știuleții cu utilaje grele sau cu ajutorul animalelor, prin a le lovi continuu cu diferite ustensile, cum ar fi o scândură, și așa mai departe. 

Tipuri de batoze și mori electrice

Ele pot fi catalogate în mai multe modalități, dar există, în principal, două tipuri: pentru un singur tip de recoltă (mono-crop) sau pentru recolte multiple (multi-crop). Desigur, sunt unele care au un rezervor și au o limită, numită debit axial. Altele nu dispun de un rezervor propriu și efectuează procesul de treierat în mod continuu. În plus, ele pot fi catalogate prin modalitate în care acestea își efectuează rolul: cu bătătoare, cu dinți ascuțiți din metal, și altele.

Care sunt cele mai importante componente ale unei mori electrice

Majoritatea batozelor și morilor electrice dispun de componente similare pentru a duce la capăt procesul de treierat. Ele pot fi catalogate în 6 unități principale: cea de alimentare (unde intră produsul brut), cea de treierat (unde are loc procesul propriu-zis, fie cu cuie metalice, fie prin presiune cu ajutorul bătătoarelor), cea de transmisie a puterii (e lesne de înțeles, e vorba de motor și tot ce ține de el, cât de puternic e, cantitatea de produs procesat pe oră, etc.), cadrul principal (care susține întreaga structură) și cea de transport (care transportă întreaga structură pe câmp).

Unitatea de alimentare

Morile electrice de tip mono-crop funcționează similar cu cele multi-crop, dar există o diferență. Atunci când alimentăm moara prin jgheab, cele multi-crop au un dispozitiv care suflă aer sau îl aspiră, pentru a îndepărta cât mai multe impurități. 

Unitatea de treierat

Aici are loc separarea dintre bob și tulpină, indiferent dacă vorbim de cereale sau leguminoase. Ele funcționează, adeseori, cu ajutorul unui cilindru care are atașat de ele cuie metalice, care prin rotire separă bobul. 

Motorul

Nu putem spune prea multe aici, deoarece toate detaliile legate de putere sunt specificate, de obicei, pe pagina principală a produsului pe orice site din nișă. Dar, după cum este și logic, cu cât un motor este mai puternic, cu atât produce o cantitate mai mare pe oră a produsului finit. De exemplu, un motor de 3500W, cu bobinaj din cupru, poate procesa până la 200 de kg pe oră.

Cadrul Principal

Cadrul principal trebuie să fie extrem de rezistent, iar el este construit, de obicei, din fier. El trebuie să reziste la vibrații extrem de mari și să suporte orice tip de accesoriu care îi este adăugat.

Unitatea de transport

Deși nu poate părea important la prima vedere, este imperativ să avem niște roți foarte bune. Deși există roți din metal, de obicei din fier, este recomandată folosirea celor pneumatice. Da, pot fi mai scumpe și necesită o mentenanță mai amplă decât în exemplul precedent, dar muncă va fi ușurată în mod considerabil.

Cum funcționează morile electrice pentru recolte multiple

A fost necesar pentru agricultură crearea unui astfel de dispozitiv, mai ales pentru comunitățile sărace, în special cele cu o populație mare. Era necesar ca cerealele și toată recolta să fie treierată cât mai rapid posibil. Dar morile electrice concepute pentru recolte multiple a rezolvat această problemă. Majoritatea pot fi considerate modulare, deoarece necesită anumite componente să fie schimbate în funcție de tipul de recoltă, pentru a nu distruge bobul recoltat. Dacă boabele de cereale sunt crăpate, ele nu doar reduc calitatea recoltei, dar și pot distruge culturi întregi. 

Morile electrice sunt concepute în mod diferit, mai ales cele multi-crop, pentru a putea susține diferite tipuri de climă și, mai ales, recoltă. Nivelul de umiditate din cereale, mărimea bobului, cât de mult fân sau paie vor rămâne, condiția paielor, și așa mai departe.  Până la urmă, pe fermier nu îl interesează prea multe detalii, dar contează pentru el prețul unui astfel de dispozitiv, cât de durabil e, cât de eficient e și ce calitate oferă la produsul final. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe