5 moduri cum poti sa gatesti fasolea

vineri, 5 martie 2021

Desi timp de secole a fost numita „hrana saracului”, fasolea se bucura in prezent de o foarte mare popularitate. Este inclusa in diverse preparate si de cele mai multe ori ea este ingredientul principal. Fasolea este o leguminoasa satioasa si hranitoare, bogata in proteine, fibre, calciu, fier, potasiu si acid folic. Contrar miturilor legate de fasole, aceasta este recomandata pentru a reduce constipatia. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange, reduce presiunea arteriala si riscul de aparitie a unor tipuri de cancer. Fie ca vrei sa prepari o mancare consistenta, fie ca vrei sa alegi un preparat simplu si gustos, fasolea poate fi alegerea ideala. Poti pregati din ea o minunata ciorba, iahnie, supa-crema, salata, plachie si, evident, renumita zacusca cu fasole, care nu lipseste din nicio camara. Fasolea mai poate fi gatita si in varianta de post. Chiar si in acest fel, exista o multime de retete in care fasolea este inclusa.

In cele ce urmeaza iti voi detalia 5 moduri in care poti sa gatesti fasolea. Toate retetele pe care ti le propun sunt foarte usor de preparat, dar si foarte gustoase. Te asigur ca indiferent ce ai alege, nu vei regreta!

1. Salata de fasole verde cu hrean, usturoi si maioneza

Poti pregati aceasta reteta ca aperitiv sau ca gustarica usoara, pe care sa o servesti rapid intre mese.

Ingrediente:

  • fasole verde
  • sare
  • piper
  • marar
  • usturoi
  • 1 - 2 lingurite de hrean in otet
  • maioneza dupa gust
  • felii de paine prajita
  • felii de rosii
  • nucsoara (optional)

Mod de preparare: Spala bine fasolea verde si rupe-i capetele. Pune-o la fiert pentru aproximativ 30 de minute. Dupa ce se raceste, tai-o in bucati mici sau da-o prin blender, daca o preferi cat mai marunta. Dupa ce fasolea verde este pregatita, poti sa prepari maioneza. Daca nu vrei sa pierzi timpul cu pregatirea acesteia, poti folosi maioneza din comert. Iar daca vrei sa pregatesti reteta in varianta de post, trebuie doar sa foloseti maioneza vegetala. Amesteca fasolea cu maioneza si hreanul. Piseaza usturoiul si toaca mararul, apoi adauga-le la restul ingredientelor. La final, condimenteaza cu sare si piper dupa gust si salata este gata. Poti servi aceasta salata cu paine prajita si felii de rosii. Iar pentru un plus de savoare, poti sa adaugi putina nucsoara.

2. Ciorba de fasole

Care este prima ciorba la care te gandesti cand cineva te indeamna sa ii recomanzi o ciorba traditionala? Evident, ciorba de fasole cu ciolan afumat! Cu afumatura sau fara, adica de post, dar neaparat cu o salata de ceapa rosie sau un ardei iute. Iata cum o poti pregati.

Ingrediente:

  • 400 g fasole foabe
  • 2 carnati afumati (sau orice tip de afumatura preferi)
  • 1 - 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 3 - 4 linguri ulei
  • 1 - 2 linguri pasta de rosii
  • 200 ml bulion
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • patrunjel
  • bors, otet sau zeama de varza pentru acrit

Mod de preparare: Indiferent de reteta pe care o gatesti, pentru a fierbe mai usor, fasolea are nevoie sa stea la inmuiat. O poti lasa peste noapte, intr-un vas cu apa rece. Pe masura ce fierbe, este indicat sa ii schimbi apa cel putin o data. Astfel elimini substantele care produc balonarea ulterioara. Cand ii schimbi apa ultima data, poti adauga in ea putin bicarbonat de sodiu sau un cartof cu coaja. Fasolea nu are un timp anume de fierbere. Acest procedeu difera in functie de cat de „batrana” este fasolea. Totusi, cand este aproape fiarta, adauga legumele taiate marunt, dar si afumatura. Dupa ce legumele sunt fierte, poti adauga pasta de rosii si bulionul. De asemenea, acum este momentul sa condimentezi supa cu sare, piper si cimbru dupa gust. Daca vrei ca ciorba ta sa aiba un gust acrisor, adauga 1 - 2 lingurite de otet, zeama de lamaie sau bors. Patrunjelul trebuie presarat abia dupa ce ai oprit focul si ciorba a incetat sa mai clocoteasca.

3. Creveti cu fasole boabe si rosii

Daca vrei sa pregatesti o mancare sofisticata, dar simpla si gustoasa, in acelasi timp, crevetii cu fasole verde sunt alegerea ideala.

Ingrediente:

  • 450 g fasole boabe
  • 15 – 20 de creveti
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • 400 g rosii tocate
  • 50 g sos de usturoi sau pesto (la alegere)
  • 2 -3 linguri de ulei de masline
  • Sare, piper

Mod de preparare: Pune ceapa la calit in uleiul incins. Las-o 2 -3 minute sa se rumeneasca, apoi adauga rosiile tocate. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust, apoi adauga 50 ml apa. Lasa la fiert 5 – 10 minute, pana cand sosul se ingroasa. Adauga fasolea si sosul de usturoi sau pesto si amesteca continuu. Dupa cel mult 10 minute, poti lua preparatul de pe foc si il poti aseza pe farfurie. In aceeasi tigaie adauga o lingura de ulei si lasa crevetii la prajit pentru 5 minute. Cand sunt gata, pune-i langa fasole. Preparatul tau cu creveti, fasole boabe si rosii este gata pentru a fi servit.

4. Mancarica de post cu fasole boabe si ceapa calita

Multi o numesc „fasole batuta”, dar mie mi se pare ca denumirea suna destul de agresiv. Asa ca prefer sa o alint si sa ii spun simplu „mancarica” de post cu fasole boabe si ceapa calita. Acest preparat este 100% traditional romanesc si se serveste cu o oarecare regularitate in casele romanilor, nu doar in zilele de post.

Ingrediente:

  • 500 g fasole uscata
  • 4 - 5 cepe
  • o jumatate de capatana de usturoi
  • 2 – 3 linguri de pasta de rosii sau bulion
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare: Aceasta reteta este usor de realizat, doar ca necesita destul de mult timp. In special din cauza ca fasolea trebuie spalata bine si pusa la inmuiat pentru cateva ore. Poti alege sa o lasi la imnuiat chiar si peste noapte. In acest fel, in ziua in care o prepari, va avea nevoie de mult mai putin timp de fierbere. Pune fasolea la fiert in apa calduta si las-o sa dea in cateva clocote, 15 – 20 de minute. Dupa aceea, scurge apa de pe ea si pune-o in alta apa curata. Adauga si o lingurita de bicarbonat de sodium. In acest fel, grabesti procesul de fierbere si ajuti fasolea sa elimine toxinele. Dupa ce fasolea este fiarta si racita, da-o prin blender si pune-o inapoi in oala in care a fiert. Adauga ulei intr-o cratita, lasa-l la incins, apoi pune ceapa tocata. Dupa ce aceasta s-a calit, adauga pasta de rosii sau bulion si amesteca continuu. Mai lasa la foc mic inca 1 - 2 minute. Poti adauga ceapa calita peste fasolea pasata. Acum este momentul sa pui si usturoiul tocat marunt. Acest preparat poate fi servit cu paine prajita si se potriveste de minune cu o salata acra.

5. Fasole verde cu telina si sos dulce-acrisor

Ultima reteta cu fasole pe care ti-o propun este gustoasa, aromata si depaseste putin limita gastronomiei traditionale. Chiar si asa, combinatia de arome, unica si rafinata, te imbie sa o incerci.

Ingrediente:

  • 300 g fasole verde
  • 200 g telina
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura ulei de nuca
  • 1 ardei iute
  • 3 - 4 catei de usturoi
  • 1 lingura ghimbir macinat
  • 2 linguri miere
  • 2 linguri sos de soia
  • 2 linguri otet balsamic

 

Mod de preparare: Mai intai trebuie sa fierbi fasolea si telina pentru 10 – 15 minute. Le poti taia betisoare inainte sau dupa ce sunt fierte. Intre timp, trebuie sa pregatesti sosul. Pune cele doua uleiuri la incins. Adauga usturoiul, ardeiul iute si ghimbirul si lasa-le sa se caleasca la foc mare, pana devin maronii. Redu focul, adauga mierea, sosul de soia si otetul balsamic si mai lasa la fiert 5 minute. Dupa ce sosul este gata, amesteca-l cu legumele. Preparatul trebuie lasat sa stea la temperature camerei 1 - 2 ore, apoi poate fi servit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe