Eco-antreprenoriat: cum vor putea antreprenorii din Vâlcea să își conducă afacerile către sustenabilitate

luni, 11 ianuarie 2021

 

S-a discutat foarte mult, în ultimii ani, despre minimizarea impactului pe care activitățile întreprinse la scară largă îl au asupra mediului înconjurător și despre cum va arăta un posibil viitor în care totul se va ecologiza. Uniunea Europeană a început, din acest an, să ia deja măsuri de reglementare în direcția unei tranziții către modernizarea întregii economii, pentru un viitor verde. Acest lucru implică noi oportunități de investiție pentru proaspeții antreprenori, dar și posibile dificultăți pentru cei ce se află deja în planul afacerilor. Pentru a te asigura de faptul că potențialele reglementări nu îți pun piedici în dezvoltarea afacerii tale, este nevoie să gândești strategic. 

Află aici care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea o afacere sustenabilă!

 

  • Primul pas: analizează-ți afacerea!

 

Pentru a-ți da seama ce schimbări trebuie să implementezi, realizează un Audit care să analizeze nivelul de utilizare energetică al fiecărui segment de business în parte. Identifică sectoarele care folosesc cea mai multă energie și operează la nivelul lor, pentru a minimiza risipa. Începe prin a revizui cheltuielile precedente pentru fiecare trimestru al ultimilor ani.

După ce ai analizat toate datele pe care le ai la dispoziție, realizează o inspecție generală în incinta spațiului. Este o modalitate excelentă de a observa potențialele probleme și de a identifica noi căi de economisire a energiei. Odată ce ai înțeles unde se face risipă și cum o poți rectifica, este timpul să pornești pe drumul către sustenabilitate.

 

  • Folosește-te de energia solară!

 

Soarele se numără printre cele mai importante surse de energie regenerabilă pe care le poți avea la dispoziție, devenind cu timpul și cea mai ieftină sursă energetică din lume. Beneficiul cel mai notabil pe care această alternativă îl aduce mediului este faptul că nu emite gaze cu efect de seră. Uniunea Europeană a demarat, la sfârșitul anului precedent, proiectul Pactul Verde European, propunându-și ca până în anul 2050 să atingă valoarea nulă în ceea ce privește acest tip de emisii nocive. 

Un pas important în atingerea acestui obiectiv este înlocuirea metodelor tradiționale de obținere a energiei cu panouri solare. Pentru un antreprenor, acestea sunt o investiție absolut necesară: nu numai că reduc sesizabil cheltuielile totale și îți oferă independență energetică, ci îți și deschid drumul către o nouă clasă de consumatori. 

 

  • Optează pentru mijloace de transport eco-friendly

 

Încurajează-ți angajații să folosească, ori de câte ori se poate, mijloace de transport în comun sau să își înlocuiască mașina personală cu o bicicletă. Motivează-i oferindu-le sporuri sau zile libere pentru fiecare efort depus înspre ecologizare. De asemenea, mașina electrică reprezintă un pas revoluționar înspre sustenabilitate. În ultimii ani, acest mijloc de transport a devenit focusul principal al studiilor legate de viitorul verde. Deși prețul de achiziție al unei mașini electrice este mai ridicat decât cel al autovehiculelor pe bază de carburant, costurile de întreținere echilibrează balanța, economisind până la 90% din cheltuielile pentru combustibil. 

De asemenea, IMM-urile și afacerile din domeniul HORECA pot beneficia, în acest an, de finanțare prin fonduri guvernamentale nerambursabile pentru instalarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice, prin proiectul Electric up. Acesta se numără printre eforturile principale pe care Guvernul României le face pentru a ține pasul cu fuga Uniunii Europene către un viitor verde.

 

  • Renunță, pe cât posibil, la hârtie

 

Defrișările se numără printre principalii factori ai încălzirii globale. Pentru a-ți reduce impactul în acest sens, automatizează-ți afacerea. Tot mai multe companii aleg să înlocuiască munca fizică de secretariat cu programe digitale. În acest fel, reușești atât să economisești fonduri și forță de muncă, cât și să îți îndrepți afacerea către un viitor sustenabil. În situațiile în care nu poți lucra digital, optează pentru variante de hârtie din materiale reciclabile, având grijă să le reciclezi și tu, la rândul tău.

Viitorul sustenabil poate părea, în acest moment, un vis extrem de îndepărtat. Asigură-te, însă, că vei fi pregătit în momentul în care visul devine realitate. Analizează-ți începând de astăzi afacerea și participă și tu la efortul colectiv pentru salvarea mediului! 

Surse foto: shutterstock.com, storyblocks.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe