Laureatii celei de-a 23 a editie a Premiilor Fundatiei Nationale pentru Civilizatie Rurala « Niste Tarani »

vineri, 11 decembrie 2020
         FUNDAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU CIVILIZAȚIE RURALĂ „NIȘTE ȚĂRANI”

 

                                               COMUNICAT DE PRESĂ

          Fundația Națională pentru Civilizație Rurală „NIȘTE ȚĂRANI”, consecventă principiilor sale de a evidenția și de a pune în lumină creațiile și realizările din diferite domenii  care au în centrul atenției mediul rural și țăranul român a acordat  și în acest an premii unor personalități academice, universitare, culturale, literare, artistice, jurnalistice, din administrație sau  mediul de afaceri care au contribuit  la   formarea si afirmarea în România a unui nou univers spiritual țărănesc.

      Ceremonia de decernare a premiilor anuale ale Fundației s-a desfasurat  joi 10.12 2020,   intr-un mod inedit, cu  participarea laureatilor de la distanta (on line), modalitate  determinata  de situatia  epidemica in care se afla tara noastra  în prezența fondatorului Fundației, scriitorul DINU SĂRARU   si a președintelui,  gl.lt.(r) dr.OLIMPIODOR ANTONESCU

 

           În acest an, pe lîngă marele premiu s-au acordat premii pentru succesele remarcabile obținute de catre nominalizati în domenii precum: literatura, artele plastice, arta cinematografica,  dar și  pentru  eficiență în managementul administraţiei  publice locale-rurale, investiţii eficiente în mediul rural, performanțe remarcabile ale studenților  proveniți  din  şcoala ţărănească.

 

         Laureatii celei de-a 23 a editie a Premiilor  Fundatiei Nationale pentru Civilizatie Rurala «  Niste Tarani » au fost :

 

1. MARELE PREMIU – Prof. univ. dr. VALERIU RÂPEANU,  pentru cercetarea, luminarea, explicarea, promovarea și editarea operei lui Nicolae Iorga, act de cultură națională.

2. MARELE PREMIU – Artistul  TUDOR GHEORGHE, muzician, poet, actor, cântăreț, compozitor, pentru întreaga activitate și pentru sensibilitatea, complexitatea, amplitudinea și profunzimea mesajului social transmis prin cântec și vers în cadrul manifestărilor cultural-artistice produse și oferite cu generozitate și afecțiune publicului.

3. Sectiunea  Literatură  - POEZIE - poetul  EMILIAN MARCU , pentru sunetul de clopot al poeziei sale, în care satul românesc este în permanență acasă, rostindu-și în chip tulburător profunzimile și identitatea.

4. Sectiunea  Arte plastice  - PICTURĂ - pictorul GHEORGHE DICAN, pentru abnegația și talentul cu care s-a dedicat picturii de șevalet și pentru susținerea artelor plastice vâlcene în contextul cultural național, rezultat al unei solidarități cu lumea Olteniei de sub munte și cu valorile ei de spiritualitate unice care au dus la recunoașterea unanimă a acestora.

5. Sectiunea  Cinematografie – FILM DOCUMENTAR - domnul ROBERT OCTAVIAN ANTONESCU,  pentru promovarea patrimoniului cultural imaterial prin transpunerea unor demonstrații de virtuozitate ale artiștilor populari în experiențe educaționale accesibile în realitatea virtuală (VR) și disponibile pe platforma educaționala Google Expedition.

         6. Sectiunea  Administrație publică locală – Premiul ADMINISTRATIE PERFORMANTA - domnul - IVAN VALENTIN-DUMITRU-IOAN, Primarul comunei Sadu, județul Sibiu,  pentru priceperea și înțelepciunea cu care a reușit să administreze eficient localitatea în beneficiul  cetățenilor  săi.

         7. Sectiunea  Învățământ/educație – Premiul  OLIMPISM ÎN ȘCOALA ȚĂRĂNEASCĂ -domnul sublocotenent  POP ADRIAN GABRIEL,  pentru rezultate deosebite obținute în procesul de învățământ și  instruire  în cadrul Academiei de Poliție – Facultatea de Jandarmi.

         8. Sectiunea   Afaceri în mediul rural - Premiul  INVESTIȚII EFICIENTE ÎN SATUL ROMÂNESC domnul PETER HURLEY, cetățean irlandez stabilit în România, pentru investițiile financiare, dar mai ales sentimentale și emoționale, pentru  promovarea valorilor spirituale și tradiționale ale satului românesc, în mod deosebit prin “Drumul Crucilor” un drum parcurs pe jos cu opriri pentru rugăciune la fiecare cruce sau troiță întâlnite în cale și prin inițierea și organizarea festivalului “Satele unite ale României”.

         9. Sectiunea  Renașterea satului românesc - Premiul  REDEVENIM ȚĂRANI  Asociația “Niște Orășeni”, domnul OCTAVIAN VIOREL, pentru inițiativa de a elabora o metodologie utilă autorităților publice locale în vederea identificării modalităților de convingere a locuitorilor din mediul urban  să migreze spre localități rurale.

Festivitatea,  transmisa on-line pe pagina de Facebook a Fundatiei,  a fost întregită de  alocuțiuni ale premianților, care au adresat cuvinte de mulțumire organizatorilor pentru premiile primite.

In interventia sa,  scriitorul Dinu Săraru, fondatorul Fundației, cel care a avut această laudabila  inițiativă în 1998  a felicitat laureatii și nutreste speranta ca performantele remarcabile  si contributia la  pastrarea identitatii si demnitatii taranului roman vor fi apreciate si premiate si in anii urmatori de catre FNT, de ce nu,  intr-o stare de normalitate  în Sfânta Biserică din Viorești, Vâlcea, construită în 1782, vestită prin Friza Potecașilor.

 

     PREȘEDINTELE FUNDAȚIEI NAȚIONALE PENTRU CIVILIZAȚIE RURALĂ  „NIȘTE ȚĂRANI”

       Gl. lt. (r)  dr. OLIMPIODOR  ANTONESCU

 

 
 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ultimele stiri

  • PUBLICITATE

  • https://www.mocanuvicentiu.ro/
  • PARTENERI MEDIA

  • © 2024 Ziarul de Valcea. Toate drepturile rezervate.

    Web Design by DowMedia

    Ne gasiti si pe